Prva vožnja: Nissan Micra

Ako već nisu krosoveri, mali automobili su počeli da se dele na one fensi, odnosno dizajnerske, sa kvalitetnijim materijalima i na one druge, klasične. Peta generacija modala Micra iz druge prelazi u prvu grupu.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Koncept pod nazivom Sway prikazan je pre nekoliko godina na Salonu automobila u Ženevi. Nissan je tada želeo da pokaže kako će izgledati buduća generacija Micre.

Konceptualno, doneo je veliku promenu u pristupu projektovanja vozila. Bio je toliko drugačiji od svih dosadašnjih generacija Micre smo jednostavno odmahnuli rukom i zaboravili na njega - sve do premijere serijske verzije, za koju se ispostavilo da se vrlo malo razlikuje u odnosu na konceptno vozilo.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 3999/1743/1455 mm. Međuosovinsko rastojanje:  2525 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3999/1743/1455 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2525 mm

Šta je toliko drugačije u odnosu na sve Micre do sada? Prethodni modeli a posebno poslednje dve generacije su bile kraće u odnosu na prosečnog predstavnika B segmenta.

Cilj je bio lako parkiranje uz solidan prostor u kabini. Da bi se to sve postiglo, putnici su morali da sede uspravnije nego inače. Nožne komande su bile blizu a volan nije imao podešavanje po dubini.

Prtljažnik je takođe bio prilično sveden.

Dizajn je, od 1983. godine kada se pojavila prva Micra, generalno imao uspone i padove ali definitivno možemo da kažemo da nije bilo pritužbi na mehaniku.

Vremena su se dosta promenila pa je Nissan odlučio da ovaj model konstruiše u skladu sa trendovima ali i konkurencijom, tako da više ne bude među najmanjima u klasi.

Upravo zbog promene koncepta, auto je sada niži nego ranije i to za 55 mm, sa dužim međuosovinskim rastojanjem za 75 mm i povećanom ukupnom dužinom za 100 mm.

Priliku da po prvi put isprobamo novo delo inženjera iz Japana i Francuske dobili smo u Dubrovniku, na prezentaciji koja je održana za novinare iz cele Evrope.

Organizatori su se potrudili da naprave specijalnu scenografiju za novinarsku prezentaciju a stigli su i neki od čelnih ljudi Nissana. Radoznali novinari su odmah postavili konkretna pitanja. Micra svojom siluetom podseća na Renault Clio a osim zajedničkih motora, ima i sličnosti u detaljima, poput spoljašnjih retrovizora.

Predstavnici japanskog proizvođača su izričito naglasili da ova dva modela nemaju zajedničku mehaničku platformu, već da je Micra konstruisana na Nissanovoj platformi koju deli sa aktuelnom generacijom modela Note. Na kraju krajeva, to i nije previše važno, već ono što auto ima da ponudi.

Prvog dana novinarske prezentacije imali smo prilike da isprobamo dizel verziju. U ponudi je samo jedna varijanta poznatog 1.5 dizelaša i to od 90 "konja".

Pre svega želimo da isprobamo ergonomiju i nov položaj sedenja. Prvo što primetite kada otvorite vrata je nov pravac u dizajnu. Unutrašnjost Micre nema mnogo zajedničkih detalja sa drugim modelima Nissana.

Sve je potpuno novo i vrlo originalno. Rekli bismo čak i "lajfstajl", što je epitet rezervisan za vrlo mali broj gradskih automobila. Auto čak deluje prilično luksuzno, pre svega zbog velike količine eko-kože u narandžastoj boji, kojom je presvučen dobar deo komandne table, centralne konzole i tapacirunga u vratima.

Na ovako nešto nismo baš navikli, čak ni kod premijum proizvođača. Odmah smo se raspitali kako izgledaju verzije sa nižim paketima opreme, očekujući razočaravajuć odgovor da samo najskuplji modeli imaju ovakav izgled.

Međutim, ispostavilo se da čak i bazna verzija, ako već nema eko-kožu, ima specifične plave površine od sunđerastog materijala zanimljive teksture.

Uz brojne druge atraktivne detalje, za Micru definitivno možemo da kažemo da je lajfstajl auto. Nissan je čak odabrao specifične boje, o kojima inače retko pričamo, ali između jarko narandžaste, zelene i plave uopšte se nije lako odlučiti.

Dopala nam se i kombinacija sivog automobila sa lajsnama i drugim detaljima na karoseriji u narandžastoj boji.

Za volanom se zaista sedi zavaljeno, baš kao što smo i očekivali. Volan se dosta izvlači po dubini, tako da i oni visoki mogu da nađu udoban položaj i da ne budu pogrbljeni.

Odmah smo podesili "klimu" na automatiku. Komande su vrlo kvalitetno napravljene a veliki okrugli prekidači su čak presvučeni aluminijumom. Ispred ručice menjača je start-stop dugme za pokretanje automobila koje je ergonomski dobro postavljeno i od početka se intuitivno koristi.

Kao i ostali Nissani, i Micra je opremljena kamerama koje pokrivaju prostor oko vozila, sa posebnom mogućnošću izbora desne kamere koja pomaže u izbegavanju stubića i žardinjera kod suvozačevih vrata.

Volan je potpuno nov. Slobodno možemo da kažemo da je najbolje projektovan u Nissanovoj gami koja može da se kupi kod nas. Ne samo što je zasečen na dnu, nego je deblji od svih ostalih do sada, a posebno je profilisan na bočnim stranama tako da dobro leži u rukama.

Novi su i multifunkcionalni tasteri na volanu koji se takođe intuitivno koriste. Napravljeni su od kvalitetne plastike i ne bi trebalo da se vremenom izližu.

A da, motor, stari dobri dizelaš. Nema tu nikakvih novina u odnosu na druge modele u koje se ugrađuje. Veoma je elastičan i kultivisan u radu. U vožnji po magistralnim putevima sa ograničenjem od 90 km/h, pokazalo se da je zvučna izolacija veoma dobra. Motor je očekivano štedljiv, sa izmerena oko 4 litra na otvorenom.

U Micru se za sada ugrađuju isključivo petostepeni menjači, pa i uz dizel motor. Nije u pitanju ušteda, jednostavno je kriva obrtnog momenta takva da nema potrebe za stalnim "šaltanjem".

Petu motor ne prima sve do 80 km/h. Iako je u pitanju gradski auto, Micra je ozbiljno peglala brze prolaske kroz krivine. Doduše, primerak koji smo vozili bio je opremljen "sedamnaesticama" dimenzija 205/45 R 17. Izgledaju prilično niskoprofilno i atraktivno na automobilu.

Prtljažnik: 300 l
Prtljažnik: 300 l

Sledećeg dana na red je došla na probu za sada jedina benzinska verzija. U pitanju je takođe poznati trocilindrični turbo-benzinac zapremine 898 kubika sa 90 ks.

Za njega je već potrebno malo privikavanja, s obzirom da ima izraženu turbo rupu na niskim obrtajima. Traži odgovarajući stepen prenosa, tako da lako može da se desi da morate da prebacite brzinu niže kako biste dobili adekvatan odziv na komandu gasa.

S obzirom na relativno malu masu automobila, turbo punjač i solidan maksimalni obrtni moment, Micra ume da bude prilično eksplozivna, pa čak lako možete da dođete u situaciju da obuzdavate auto popuštanjem pedale gasa.

Naravno, ovo nije nikakva visokoperformansna verzija, ali je sasvim dovoljna za žustru vožnju, što po gradu, što magistralnim putevima. Jedino morate da vodite računa o pravom stepenu prenosa, s obzirom da praštanja nema.

Atmosferski benzinac sa tri cilindra zapremine 998 se sada ugrađuje u sve male automobile Renault-Nissan alijanse. Očekujemo ga i u Micri, ali ne na samom startu, već će biti dostupan krajem proleća ili početkom leta. On ima bolji odziv na gas pri niskim obrtajima ali manje snage.

Tokom kratke međunarodne prezentacije ovog automobila, uspeli smo da isprobamo i zadnje sedište. Ovde nema nikakve revolucije, prostor za kolena je u proseku klase, tako da komfornu mogu da se smeste osobe prosečne visine. Jedino što nas je iznenadilo je to da nema elektrike za zadnje prozore, čak ni u najvišem paketu opreme.

Dobro je što je povećan prtljažnik, na vrlo pristojnih 300 litara. Sa svojim pravilnim oblikom vrlo je upotrebljiv i praktičan.

Očekujemo da Micra zadrži reputaciju pouzdanog automobila koji će jednog dana kao polovnjak dobro držati cenu. Ako se tome doda lajfstajl karakter koji je izraženiji u odnosu na bilo koji drugi mali auto unutar alijanse, uspeh ne bi trebalo da izostane.

Nadamo se da cene neće biti visoke, s obzirom da se neće plaćati carina kao do sada. Umesto u Indiji, gde se pravila prethodna Micra, nova stiže iz Renault fabrike u Flinsu, u Francuskoj. Prve isporuke kupcima očekuju se u aprilu.

Najnoviji bezbednosni sistemi

Kao što smo i očekivali, Micra u svojoj opremi ima najnovije uređaje za bezbednost, kao što su sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili smanjenja njegovih posledica. Sistem prepoznaje i pešake, pa će aktivirati kočnice ako neki od pešaka izleti pred auto.

Tu je i kamera za praćenje saobraćajnih znakova za ograničenje brzine, ali i sistem za automatsko aktiviranje odnosno isključivanje dugih svetala.

Radarski senzor u zadnjem braniku vodi računa ne samo o mrtvom uglu sa zvučnim is svetlosnim upozorenjima, već pomaže i prilikom isparkiravanja unazad.

Na kraju, sistem za prevenciju slučajnog napuštanja saobraćajne trake upozorava vozača vibracijom ali i blago aktivira kočnice kako bi se auto vratio u svoju traku.

Bose zvučnici u naslonu za glavu

Čuvena kompanija Bose projektovala je audio sistem za novu Micru.

S obzirom da se u zapadnoj Evropi, koja je i najveće tržište za ovaj auto, u proseku vozi samo vozač, Bose je u naslon za glavu vozačevog sedišta ugradio dodatni par zvučnika koji uz pomoć procesora zvuka stvara posebnu ambijentalnu atmosferu i akustiku.

Pet generacija

Pet generacija Micre
Pet generacija Micre

Nissan se potrudio da nam napravi malu izložbu svih Micri do sada. Prva se pojavila sada 1983. godine.

Od tada do danas prošla je kroz nekoliko faza razvoja. Dosadašnje četiri generacije su se prodavale širom sveta, uključujući i Japan, gde je nosila oznaku March.

Najnovija, peta generacija je za sada namenjena samo Evropi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nissan Micra

Motor 1.0 0.9 turbo 1.5 dCi
Zapremina (ccm) 998 898 1461
Snaga (kW/KS) 54/73 66/90 66/90
Maks. o. mom. (Nm) 95 150 220
Dimenzije (mm) 3999/1743/1455
Međuos. rast. (mm) 2525
Rezevoar (l) 41
Prtjažnik (l) 300
Masa (kg) 977 1001 1082
Pneumatici 195/55 R 16; 205/45 R 17
Maks. brzina (km/h) - 175 179
Ubrzanje 0-100 km/h (s) - 12,1 11,9
Potrošnja (l/100 km) -/-/- 4,2/5,1/6,7 3,6/3,4/4,3

Vozili smo

Test: Volvo S60 Polestar

Znamo da je skandinavski dizajn i način života koji podrazumeva povratak prirodi danas veoma moderan i popularan. Međutim imaju Skandinavci još nešto čime mogu da se pohvale. Burnu vikinšku istoriju. Snažni, čupavi momci u malim, brzim brodovima stizali su mnogo dalje nego što mnogi sanjaju. Upravo na njih nas podseća "polarna zvezda" iz ove priče.

Vozili smo subota 6.01. 08:52 Komentara: 72

Prva vožnja: Škoda Karoq

Škoda još jednom pokazuje spremnost da uđe u bitku gde god se pruži prilika. Sa modelom Karoq srešće se sa brojnom konkurencijom koja je već izgradila imidž i stekla reputaciju svojim kompaktnim SUV automobilima.

Vozili smo subota 30.12. 09:55 Komentara: 86
strana 1 od 69 idi na stranu