Euro NCAP objavio: Ovo su najbolji modeli u svojoj klasi VIDEO

Euro NCAP je objavio pobednike u 2022. godini, najprometnijoj godini u istoriji ove organizacije za procenu bezbednosti novih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 13.01.2023.

12:00

Euro NCAP objavio: Ovo su najbolji modeli u svojoj klasi VIDEO
Foto: EuroNCAP

Ovo su automobili koji su postigli najviše ukupne ocene, na osnovu njihovih rezultata za tehnologije zaštite odraslih putnika, zaštite dece putnika, zaštite ranjivih korisnika i pomoći za bezbednost.

Po prvi put na ovoj listi su dva automobila iz Tesle i dva kineska noviteta na evropskom tržištu. Ovi rezultati naglašavaju važnost Euro NCAP ocene od pet zvezdica za uspostavljanje bezbednosti, kredibiliteta i kvaliteta na evropskom tržištu za proizvođače vozila u Evropi, ali i izvan evropskih granica, navodi Klix.ba. Pobednici su: Hyundai IONIQ 6 koji osvaja nagradu za najbolji u klasi velikih porodičnih automobila; ORA Funky Cat u kategoriji malih porodičnih automobila; Tesla Model S u kategoriji Executive Car; Tesla Model Y u kategoriji malih terenskih vozila, te WEY Coffee 01 u kategoriji velikih terenskih vozila.

Hyundai IONIQ 6 je postigao izuzetno visoke rezultate u zaštiti odraslih putnika sa 97%.

Potpuno električni i sa najnovijim tehnologijama, IONIQ 6 svakako prati putanju razvoja automobila.

Za decu u automobilu IONIQ 6 je pružio dobru zaštitu za sve kritične delove tela, kako za 6-godišnje tako i 10-godišnje lutke u testovima frontalnog maknutog sudara i udara u bočne prepreke, te je postigao maksimalne bodove u ovim testovima. Prošla godina bila je značajna po broju novih kineskih marki koje su došle u Evropu i postigle sjajne rezultate. Nakon nekih manje uspešnih pokušaja da se probiju na evropsko tržište u prošlosti, nekoliko proizvođača pokazuje da kineski brendovi sada mogu da konkurišu u bezbednosti s dobro etabliranim evropskim brendovima.

U kategoriji malih porodičnih automobila, ORA Funky Cat je izuzetno dobro opremljen i budući da je u vrhu svoje klase, nadmašio je nekoliko poznatih marki. Drugi auto kineske proizvodnje na Euro NCAP listi najboljih u klasi je WEY Coffee 01, opet visoko opremljen i ima dobre performanse u svim kategorijama. Blizu ga je pratio LEXUS RX, koji zaslužuje da se pomene zbog odličnih rezultata. Tesla je izvršila veliku ofanzivu na evropsko tržište automobila, ali je ova kompanija takođe vrlo odlučna da napravi ugled u bezbednosnim performansama. Tesla Model S i Tesla Model Y su oba uspešna u zaštiti odraslih putnika i oba vozila su postigla najviši rezultat od 98% u Safety Assist od svih vozila na ovoj listi. Tesla Model S je takođe najbolji u klasi u kategoriji Pure Electric.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: