Kako Norvežani dobijaju gorivo?

Norveška kompoanija za recikliranje otpadnih guma Wastefront As dobila je bespovratna sredstva od 2 miliona evra za razvoj procesa prečišćavanja ulja baziranog na katalizatorskom procesu.

Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ThePowerPlant
Ilustracija: Shutterstock/ThePowerPlant

Podrška Eureka Eurostarsa, programa finansiranja poslovne saradnje u komercijalizaciji inovativnih proizvoda, dodeljena je Hyfuelu, zajedničkom projektu Wastefronta i švedske firme za hemijski inženjering Hulteberg.

Kao deo projekta, kompanije imaju za cilj razvijanje tehnologije katalizatora za prečišćavanje piroliznog ulja ekstrahovanog iz otpadnih guma.

Inicijativa će omogućiti Wastefrontu da optimizuje neke karakteristike ulja dobijenog iz guma kako bi ono bilo prikladna zamena za dizelsko gorivo kao biogorivo, navodi Revija HAK.

S ovim ulaganjem Wastefront je objavio da će ubrzati razvoj efikasnih rešenja za probleme s ogromnim količinama starih guma i naučne procese za stvaranje ‘cirkularne ekonomije guma’.

Potpomognut energetskim divom Vitolom, Wastefront je u januaru 2022. dobio dozvolu za izgradnju fabrike za recikliranje guma u Sunderlandu vredne 100 miliona funti (120 miliona evra), koja bi trebalo da bude komercijalno operativna do 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu