Grinpis tužio Volkswagen sudu: Okončajte proizvodnju vozila sa SUS motorima do 2030.

VW je opet na udaru Grinpisa koji traži da ovaj nemački koncern precizira kada će prekinuti proizvodnju benzinaca i dizelaša.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2021.

11:21

Grinpis tužio Volkswagen sudu: Okončajte proizvodnju vozila sa SUS motorima do 2030.
Foto: Rasulov/Shutterstock

Volkswagen je ponovo na meti najvećeg ekološkog udruženja na svetu, koje duže od decenije "ratuje" sa nemačkim auto-gigantom.

Dvojica direktora Grinpisa i ekološki aktivist tužili su proizvođača automobila iz Volfsburga sudu u Braunšvajgu. Razlog za tužbu su, kako navode, ogromne emisije CO2 modela VW koje daju značajan doprinos klimatskoj krizi i njenim posledicama.

Oni traže od Volkswagena da prekine proizvodnju dizelaša i benzinaca do 2030. godine. U Grinpisu navode da odgovornost za klimu ne bi trebalo da snose samo države nego i kompanije.

Da nije u pitanju beznačajna tužba, pokazuje primer iz susedne Holandije. Naime, Grinpisu je kao motiv poslužila presuda protiv naftnog diva Šel u kojoj je holandski sud definisao konkretne mere koje ta kompanija mora da preduzme kao doprinos sprečavanju klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: