Novi Honda Jazz stigao u Srbiju, objavljene i cene FOTO

Dugoočekivana, potpuno nova generacija dostupna je i na našem tržitštu, i to u dve hibridne varijante – kao Jazz Hybrid i Jazz Crosstar Hybrid.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2021.

09:27

Novi Honda Jazz stigao u Srbiju, objavljene i cene FOTO
Foto: Honda promo

Novi Jazz imao je svetsku premijeru još na sajmu automobila u Tokiju, u oktobru 2019, da bi u Evropu stigao 2020, a odnedavno je dostupan i kupcima u Srbiji.

Hondin potkompaktni model je stilski modernizovan, ali je zadržao tipičan oblik karoserije koji je karakterisao i prethodne generacije ovog automobila.

Dizajner Baek Jongkuk kaže da mu je cilj bio da kreira vozilo koje će biti maksimalno funkcionalno, sa jednostavno oblikovanim, komfornim i praktičnim enterijerom.

Nova generacija modela Jazz donosi dve važne novine. Prva se odnosi na pogonski sistem - u ponudi je isključivo hibridni pogon, dok se druga tiče uvođenja "kros" verzije za sve terene, nazvane Crosstar, koja automobilu daje robustan izgled i povećan klirens.

Ovaj model se razlikuje od regularne verzije i po nekim stilskim detaljima na spoljašnjosti, uključujući drugačiju masku hladnjaka i krovne šine.
Honda Jazz Crosstar (Foto: Honda promo)
Hibridni sistem obe varijante modela Jazz sastoji seod 1.5-litarskog i-VTEC benzinca, elektromotora i litijum-jonske baterije. Bentinski agregat raspolaže sa 98 KS, a ukupna snaga spogonskog sistema je 109 KS.

To je dovoljno da automobil iz mesta do stotke ubrza za 9,4 s i da dostigne maksimalnih 175 km/h.

Poput drugih Hondi, i novi Jazz ima praktična zadnja sedišta koja se mogu preklapati na dva načina (takozvana "magic seats"), čime se dodatno povećava funkcionalnost vozila, dok je zapremina prtljažnika 304 litra.
Foto: Honda promo
Novi Jazz dolazi sa kombinacijom naprednih sistema aktivne i pasivne bezbednosti. To je prvi model Honde u Evropi sa centralnim prednjim vazdušnim jastukom u standardom paketu opreme.

Ovaj vazdušni jastuk je ugrađen u naslon sedišta vozača i širi se u prostor između vozača i suvozača, sprečavajući direktno sudaranje glavama vozača i saputnika na prednjem sedištu u slučaju bočnog udara.

Novi prednji centralni vazdušni jastuk funkcioniše u kombinaciji sa još dva elementa za slučaj bočnog sudara. Zatezač sigurnosnog pojasa, kako za vozača tako i za suvozača smanjuje njihovo bočno kretanje, a dodatno ih podržava i centralni naslon za ruke koji je sada viši.

Zahvaljujući novom pristupu, značajno je umanjena mogućnost povrede glave putnika. Novi vazdušni jastuk je jedan od deset koliko ih se nalazi u modelu Jazz e:HEV, a među njima je takođe i "i-side" sistem vazdušnog jastuka na zadnjem sedištu.

Ovaj jedinstveni vazdušni jastuk dvostruke strukture, ugrađen u naslon zadnjeg sedišta, aktivira se kako bi zaštitio putnike pozadi od udara u vrata i "C"stub u slučaju bočnih sudara.
Foto: Honda promo
Honda Jazz i Jazz Crosstar dopunjeni su Honda SENSING aktivnim tehnologijama asistencije vozaču.

Honda SENSING, koji je deo standardne opreme u novim Jazz modelima, među brojnim drugim elementima takođe obuhvata i sisteme Adaptive Cruise Control (prilagodljivi tempomat), Lane Keeping Assist System (sistem pomoći u zadržavanju saobraćajne trake) i Road Departure Mitigation (upozorenje na približavanje ivici puta), poboljšanu kameru šireg ugla sa višom definicijom koja zamenjuje višenamensku kameru i senzore iz modela Jazz prethodne generacije, prepoznaje širi raspon površine puta i karakteristika saobraćaja.

Kombinacija integrisanih aktivnih i pasivnih bezbednosnih elemenata donela je ovom modelu titulu jednog od najbezbednijih novih putničkih automobila u Evropi, te je zahvaljujući svojim naprednim tehnologijama i sistemima bezbednosti osvojio i maksimalnih pet zvezdica na EuroNCAP testu.
Hondina "magic seats" koja se mogu preklopiti nagore obezbeðuju izuzetnu funkcionalnost putnièke kabine (Foto: Honda promo
U unutrašnjosti dominiraju dva digitalna ekrana. Prvi je 7-inčni TFT displej uspred vozača koji menja analogne instrumente..

Centralni ekran Honda CONNECT multimedijalnog sistema ima dijagonalu 9 inča, a od funkcija, između ostalog, nudi DAB digitalni radio, kao i Apple CarPlay i Android Auto sisteme povezivosti sa smartfon uređajima.
Zapremina prtljažnika iznosi 304 litra, a može se znaèajno uveæati obaranjem sedišta (Foto: Honda promo)
Jazz najnovije generacije je prvi model u Hondinoj evropskoj liniji koji nosi novi amblem hibridnog pogonskog sklopa e:HEV i predstavlja prvi primer za brending "Honda e:Technology" koji će biti primenjen na sve buduće elektrifikovane automobile ovog japanskog proizvođača.

Za kraj - cene. Novi Jazz Hybrid u Srbiji košta od 23.990 evra za Confort verziju, dok cene za Jazz Hybrid Crosstrar u Executive varijanti kreću od 28.290 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: