Automobili

Četvrtak, 08.10.2020.

18:30

Mercedes reže troškove – ukida manuelni menjač, kompaktni modeli više nisu prioritet

Kao i većina velikih auto-kompanija, Mercedes se fokusira na elektromobilnost, a ova promena kursa kompanije zahteva uključivanje ogromnih finansijskih sredstava, što u ovim teškim vremenima sigurno neće biti lako.

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Mercedes reže troškove – ukida manuelni menjač, kompaktni modeli više nisu prioritet
Mercedes Vision EQS Concept iz 2019. (Foto: Mercedes promo)

Nemački proizvođač najavio je planove ušteda, uključujući smanjenje broja ponuđenih motora i smanjenje radne snage u nekim odeljenjima, prenosi Rojters.

Ova agencija je objavila informacije koje je šef Daimlera, Ola Kalenijus, podelio sa akcionarima.

Nova strategija pretpostavlja fokusiranje na najprofitabilnije modele i ograničavanje raspona ponuđenih pogonskih jedinica.

Kompaktni modeli sa konvencionalnim pogonskim sistemima, poput Mercedesa A klase i B klase, iako su omogućili su popularizaciju marke i doneli komercijalni uspeh u poslednjoj deceniji, nisu prioritet u daljem razvoju, izveštava Rojters, pozivajući se na reči Kalenijusa.
Šef Daimlera, Ola Kalenijus (Foto: Mercedes promo)
Odavno je poznato da što je automobil veći i luksuzniji, na njemu možete više da zaradite.

Zato planovi kompanije uključuju odustajanje od manje isplativih opcija u vidu manuelnih menjača, koji su bili dostupni samo u najjeftinijim modelima, ili napuštanje motora koji nemaju budućnosti.

Do 2030. godine se ponuda motora sa unutrašnjim sagorevanjem koje koristi Mercedes može smanjiti i do 70 odsto, a broj mehaničkih platformi će takođe biti manji nego sada.

Fokus se premešta na električne modele, među kojima će biti luksuzni EQS i manji EQA, kao i EQB, EQE, EQC i EQV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: