Kineska veza – Volvo možda dobije Mercedesove motore

Nekoliko nedelja nakon što je vlasnik kineske kompanije Geely Šufu Li postao najveći pojedinačni vlasnik Daimlera, krenule su prve glasine o saradnji Mercedesa i Volvoa.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

20:10

Kineska veza – Volvo možda dobije Mercedesove motore
Foto: Getty images

Geely je većinski vlasnik švedskog proizvođača koji je upravo zahvaljujući ovom partnerstvu postao ozbiljan igra na tržištu premijum automobile.

Sada kada je Li "ušao" u i Daimler, lokalni mediji najavljuju da bi nemački gigant mogao da kupi deo akcija Volvoa i uspostavi saradnju dva proizvođača.

Naglašava se da bi to bilo tehnološko partnerstvo, pre svega na razvoju električnihvozila, ali da bi Mercedes mogao i da snabdeva Volvo sa motorima i drugim komponentama.

Li je u februaru kupio 9,69 odsto akcija Daimlera za devet milijardi dolara. Kineski milijarder veruje da će ogromni troškovi ulaganja u razvoj tehnologije električnih i autonomnih vozila rezultovati dominacijom tek nekoliko proizvođača na tržištu.

On vidi spajanje i partnerstva u industriji kao najbolji način da se opstane u ovom poslu. Li je nakon kupovine akcija Daimlera demantovao navode da planira u skorije vreme da kupi dodatne, te istakao da će se u potpunosti poštovati kompanijske planove i upravljačku strukturu koju izuzetno ceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: