BMW ukida aktuelni M3 u maju?

BMW je navodno prinuđen da okonča proizvodnju modela M3 F80 zbog ekoloških standarda koje propisuje nova procedura testiranja lakih vozila (WLTP - Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedures).

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.02.2018.

10:41

BMW ukida aktuelni M3 u maju?

WLTP koji je zamenio prehodni standard New European Driving Cycle (NEDC) u oblasti merenja potrošnje goriva i emisije štetnih gasova, naterao je bavarskog proizvođača da ukine trenutnu generaciju BMW-a M3 ranije nego što je planirano, piše BMW Blog.

Kako se navodi, WLTP je zahtevao da M3 bude opremljen filterom sitnih čestica u izduvnim gasovima, ali je BMW odlučio da ne ugrađuje ovaj deo, pa će proizvodnja najsnažnije verzije aktuelne Serije 3 biti obustavljena u maju.

Za razliku od modela M3, BMW M4 Coupe i M4 Cabrio nastaviće da se izrađuju i nakon 1. juna, koji je krajnji rok da se standardni usklade prema WLTP-u, pa se očekuje da će fabrika izvršiti neophodne modifikacije na ovim vozilima i ugraditi potrebne filtere.

Još nije poznato koliko dugo će gama BMW vozila biti bez modela M3, ali zna se da je nova generacija Serije 3 u pripremi. Spekuliše se da će sledeći M3 ispod haube imati 3.0 twin-turbo motor sa 6 cilindara, snage između 460 i 500 ks.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: