Peugeot 108 - novi mali gradski automobil

Izuzetno zanimljiv dan kada je reč o premijerama novih modela zaokružio je Peugeot koji je predstavio svoj novi mali gradski automobil, naslednika aktuelne 107-ice. Zanimljivo je da će, poput novog Twinga, Peugeot 108 takođe biti ponuđen u verziji sa retro pokretnim platnenim krovom.

Podeli

Gotovo istovremeno, dva najveća francuska proizvođača automobila izašla su javnost sa prvim fotografijama i detaljima svojih novih najmanjih modela, koji će biti konkurenti jedan drugom na tržištu.

Poput Renaulta, i Peugeot se potrudio da iznenadi publiku potpuno novim pristupom u dizajnu. Baš kao novi Twingo, i Peugeot 108 izgleda rafiniranije i luksuznije u odnosu na svog prethodnika, što će verovatno dovesti do pomeranja naviše kada je reč o ceni ali i ciljnoj grupi kupaca.

Na prednjem delu automobila primetan je stilski uticaj Peugeot modela najnovije generacije, kao što su 208 i novi 308, dok zadnji deo ima originalniji dizajn.

Peugeot 108 biće jedan od lakših automobila u klasi, s obzirom da će osnovna verzija imati masu od samo 840 kg. Kupcima će biti ponuđene varijante sa 3 i 5 vrata, kao i razne mogućnosti personalizacije, među kojima je i opcioni pokretni platneni krov.

Novi model dugačak je 3,47 m, a širok 1,62 m, dok je platneni krov dimenzija 76x80 cm. Kada je krov spušten, automatski se aktivira deflektor iznad vetrobrana kako bi se smanjila turbulencija vazduha i buku u kabini.

Peugeot za sada nije objavio fotografije unutrašnjosti a kako su saopštili iz ovog proizvođača, automobil će imati mogućnost podešavanja vozačevog sedišta po visini, automatski klima uređaj, sedmoinčni "touch-screen" multimedijalnog sistema...

Kada je reč o bezbednosti putnika, oprema između ostalog uključuje i šest vazdušnih jastuka.

Za pogon su zaduženi štedljivi motori, počevši od trocilindrične 1.0 litarske e-VTi jedinice sa 69 ks (51 kW), a snaga se prenosi na prednje točkove putem petostepenog manuelnog menjača. Isti motor dostupan je i u verziji sa stop/start sistemom koji štedi gorivo i smanjuje CO2 emisiju, kao i u kombinaciji sa automatskim menjačem.

U ponudi je i veći, 1.2 litarski PureTech VTi koji proizvodi 83 ks (61 kW) i koji je takođe uparen sa petostepenim manuelnim menjačem.

Prvo pojavljivanje pred publikom, Peugeot 108 imaće na salonu automobila u Ženevi, početkom marta, a u prodajne salone stiže tokom leta 2014.

Pročitajte o modelu Reanult Twingo treće generacije i uporedite ova dva slična modela.

Vesti

Honda ukida hibridni model Insight?

Nakon najave da zbog slabe prodaje povlači Insight sa evropskog tržišta, Honda je saopštila da će okončati proizvodnju ovog automobila. U japanskoj kompaniji, međutim, nisu precizirali da li planiraju novu generaciju ili kraj proizvodnje aktuelnog modela označava njegovo potpuno gašenje.

Vesti petak 28.02. 16:08 Komentara: 15

Koenigsegg One:1

Koenigsegg je objavio zvanične specifikacije svog novog super-sportskog modela. Mada švedski proizvođač tvrdi da je reč o najbržem produkcijskom automobilu na svetu, ostali smo uskraćeni za informaciju o njegovoj maksimalnoj brzini.

Vesti petak 28.02. 13:32 Komentara: 19

Tesla otvara "gigafabriku" za proizvodnju baterija

Tesla Motors najavio je za 2017. godinu izgradnju fabrike koja će proizvoditi litijum-jonske baterije za pogon električnih automobila. Buduće postrojenje prozvano je "gigafabrikom" zbog toga što će, kada bude puštena u rad, ova fabrika godišnje proizvoditi toliko baterija da će njihov ukupni kapacitet iznositi 30 gigavat sati.

Vesti četvrtak 27.02. 10:23 Komentara: 6

Volvo Concept Estate - povratak tradiciji

Volvo je predstavio svoj najnoviji koncept uoči zvanične premijere zakazane za salon u Ženevi. Automobil koji je dizajniran u maniru prethodna dva koncepta, ali i pod uticajem klasičnog modela 1800ES iz sedamdesetih godina prošlog veka, nagoveštava novi stilski pristup u oblikovanju budućih vozila ove kompanije.

Vesti četvrtak 27.02. 09:20 Komentara: 14
strana 1 od 49 idi na stranu