Taksi bez vozača u Pekingu

Autonomna taksi vozila sada su dostupna u predgrađu Pekinga, što predstavlja novo poglavlje u inteligentnom transportu, objavio je list Čajna dejli.

Izvor: Izvor: eKapija

Sreda, 29.03.2023.

14:24

Taksi bez vozača u Pekingu
Foto: xujun/Shutterstock

Početkom marta Peking je izdao dozvole kineskom tehnološkom gigantu Baidu i startapu autonomnih vozila Pony.ai za pokretanje taksi usluga (robotaksi) bez vozača, navodi se u novinskom izveštaju od 27. marta.

Kako prenosi Sinhua, ovo je prvi put da je potpuno autonomnoj floti vozila data dozvola za rad u jednoj svetskoj metropoli, dodaje se u izveštaju.

Dve kompanije, obe među vodećim igračima u kineskoj industriji autonomne vožnje, rasporedile su po 10 autonomnih vozila na površini od 60 kvadratnih kilometara u južnom predgrađu Pekinga, navodi se u izveštaju.

Kako piše eKapija, Baidu planira da proširi svoje usluge autonomnog prevoza na 65 gradova 2025. i na 100 gradova 2030. godine.

Očekuje se da će kineska samovozeća taksi služba dostići 1,3 triliona (188,6 milijardi dolara) do 2030. godine, što će u to vreme činiti 60 odsto tržišta transporta u zemlji, navodi list, pozivajući se na prognoze globalne konsultantske firme IHS Markit.

Uprkos trenutnim ograničenjima koja zahtevaju da robotaksi rade u određenim zonama zbog složenih uslova na putevima i zakonskih nedostataka, očekuje se da će se njihova pokrivenost proširiti sa akumulacijom podataka i poboljšanjima algoritama, rekao je za Čajna dejli, Jale Džang, generalni direktor konsultantske kompanije Automotive Foresight sa sedištem u Šangaju.

Očekuje se i da će robotski taksiji utrti put za razvoj privatnih autonomnih vozila, koja imaju potencijal da budu revolucionarna tehnologija sposobna da transformiše živote ljudi, dodao je Džang, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: