Koje automobile je vozio ruski car Nikolaj FOTO

Car Nikolaj II u početku je bio rezervisan prema automobilima, ali ih je ubrzo zavoleo i trudio se da nabavi najbolje modele.

Izvor: Izvor: Russia Beyond (hr.rbth.com)

Petak, 06.05.2022.

10:33

Koje automobile je vozio ruski car Nikolaj FOTO
Delaunay-Belleville 70CV s lando karoserijom

Zvanično, car Nikolaj II prvi put se upoznao sa automobilom 1896. godine kada je posetio Sverusku industrijsku i umetničku izložbu u Nižnjem Novgorodu. Ali tada nije obraćao posebnu pažnju na ovaj "proizvod" i radije je degustirao vina u paviljonu kneza Golicina.

Prvi carev automobil bio je Serpollet na parni pogon, ali se skoro odmah pokvario, piše Russia Beyond (hr.rbth.com).

Car Nikolaj je krenuo na svoju prvu vožnju automobilom 1904. godine. U početku ga je svojim automobilom vozio brat, veliki knez Mihail, a potom knez Vladimir Orlov. Orlov je, na primer, vozio cara u luksuznom modelu Delaunay-Belleville, jednom od najskupljih automobila tog vremena.

"Nikada nismo udarili pešaka. Naravno, uvek sam bio izuzetno oprezan, jer je po mom mišljenju nedopustivo da automobil u kojem se vozi car udari u njegovog podanika", prisećao se kasnije princ Orlov.
Projekt garaže u Carskom selu, arhitekta S. A. Danini, 1906.
Vožnja je ubrzo postala svakodnevna pojava. Car Nikola je 1905. želeo da ima svoj parking.

"Ne možemo i dalje da zloupotrebljavamo Orlovljevu dobrotu. Kupite dva-tri automobila i poverite taj posao Orlovu. On to razume bolje od bilo kog profesionalca", pisao je car Nikolaj svojim zvaničnicima.
Automobili marke Renault na Dvorskom trgu
Tokom 1905. i 1906. godine izgrađene su garaže u Carskom Selu i Peterhofu, letnjim rezidencijama carske porodice.

Prvo su kupljena četiri automobila Mercedes-Benz za cara i njegovu porodicu, a potom je nabavljeno još više automobila.

Krajem 1906. godine na automobile je potrošeno preko 100.000 rubalja, što je ogroman iznos u poređenju sa godišnjom platom ministra koja je iznosila oko 1.000-1.500 rubalja.
Delaunay-Belleville 70CV SMT
Zatim je 1907. godine u sklopu Ministarstva carskog dvora osnovana "Sopstvena garaža Njegovog Carskog Veličanstva" (zvanični naziv).

Za cara su kupljeni samo prvoklasni automobili: Mercedes-Benz, Delaunay-Belleville, Renault, Peugeot..., a 1911. godine nabavljena su dva automobila Rolls-Royce Silver Ghost.

Tako je 1917. godine devet automobila u garaži pripadalo caru i njegovoj porodici, a ostalih 17 pripadnicima carske pratnje.
Unutrašnjost dvorske garaže
Iz državne kase je za carske automobile 1906. godine izdvojeno 77.277 rubalja, 1907. godine 69.700 rubalja, a 1909. godine 65.000 rubalja.
Rolls-Royce 40/50HP
Kada su 1911. godine kupljena dva automobila Rolls-Royce, iz kase je izdvojena 96.681 rublja, što je više od tadašnjih godišnjih primanja svih ministara u vladi Rusije.
Delaunay-Belleville SA6 45CV
Carev lični automobil Delaunay-Belleville bio je verovatno najskuplji model tog vremena. Bio je dugačak 5,5 metara i visok preko 2 metra.

Ovaj primerak je namerno napravljen da bude viši od regularnog modela Delaunay-Belleville tako da je car mogao da stoji uspravno unutra, kao što je voleo da radi kada prolazi pored vojnika svoje vojske ili okupljenih podanika.
Carev Mercedes
Pored toga, car Nikolaj II insistirao je na tome da svi njegovi automobili budu "otvoreni", tj. u formi kabrioleta.

Carevo obezbeđenje strahovalo je da u otvorenom automobilu na cara može biti izvršen atentat, ali je Nikolaj bio nepopustljiv, smatrajući da "narodu treba omogućiti da vidi svog vladara".
Peugeot tip 69 (Peugeot Bébé)
Carević Aleksej, prestolonaslednik, takođe je imao svoj mali automobil.

Bio je to model Peugeot tip 69 (Peugeot Bébé) dug samo 2,4 metra i širok 1,1 metar. U njemu se vozio u parku u Carskom Selu, uglavnom sa vozačem i malom brzinom.
Mercedes-Benz i lièni vozaè cara Nikolaja II, Adolphe Kégresse
Adolphe Kegresse, jedan od carskih vozača, takođe je bio inženjer. Izmislio je poseban mehanizam nazvan "Kegresse gusenica", odnosno Kegresse guseničarski pogonski sistem.

Kada se ovaj dodatak montira, automobil postaje poluguseničar koji se lakše kreće po snegu van grada.
Russo-Balt S-24/30

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: