Toyota Corolla – prvi utisci iz vožnje nove generacije najpopularnijeg modela na svetu

Kada se pojavio Auris nismo bili sigurni zašto se neko usudio da Corolli promeni ime. Ipak, Corolla je opet tu…

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2019.

09:00

Toyota Corolla – prvi utisci iz vožnje nove generacije najpopularnijeg modela na svetu

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Bilo je pitanje vremena kada će se neko u Toyoti zapitati koliko je pametna bila promena imena kojom je Corolla pre nekoliko godina zamenjena Aurisom.

Jer, za najprodavaniji model u istoriji automobilizma olako je prihvaćen predlog nekog menadžera koji je predložio da Corolla hečbek jednostavno bude Auris.

Posle nekoliko godina, Japanci su se setili da promena identiteta nije jednostavna stvar, pa su priznali grešku i eto nam opet Corolle, u punom sjaju, i u već 12. generaciji.
Corolla Hatchback
Od 1966. kada se pojavila, Toyota Corolla postala je hit bez presedana, auto koji se širom sveta prodavao kao alva.

Bolji (svakako i stariji) poznavaoci prilika setiće se da je i kod nas krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga veka vladala prava jagma za ovim vozilom, koje je tada prodavala beogradska Agrooprema.

Čekalo se u redovima ispred salona u Sarajevskoj ulici, a slično je bilo i u drugim gradovima bivše SFRJ. Iako je i pre toga ovaj japanski automobil bio popularan, tek pomenuti period bio je zapravo ključan za stvaranje imidža koji sada Corolla ima kod nas.
Corolla Sedan
U međuvremenu, Toyota je promenila nekoliko generacija, verzija, čak i suštinskih ideja o prirodi tog modela.

Ako izuzmemo (nepotreban i pogrešan) potez promene imena, Corolla je ostala to što jeste: pouzdan, ekonomičan i kvalitetan auto.

Taj razvoj ove godine dobio je nove važne prelomne tačke, pre svega lansiranje potpuno nove generacije, uz još konkretniju primenu hibridnih motora.
Corolla TouringSports (TS)
Najnovija Corolla stiže u tri verzije – hečbek, sedan i karavan. Prva verzija je namenjena (duhom) mlađim kupcima, sedan je kao limuzina porodični izbor i alternativa na tržištima koji još uvek vole taj oblik karoserije (recimo, kod nas), dok je karavan ponuđen kupcima koji svoje slobodno vreme vole da provedu u prirodi.

Karavan zapravo nosi oznaku TS (Touring Sports).

Sve to spakovano je u pet paketa opreme (zavisno od karoserisjke verzije), već poimence dobro poznatih: to su „tera“ (Terra), „luna“ (Luna), „sol“, "sport" (Sport) i „egzekjutiv“ (Executive).

Naravno, sve ove pakete moguće je dodatno opremiti opcijama kojih ne manjka, od izbora felni, preko boja, navigacionog sistema do tehničkih detalja kao što su „tek“ (Tech) paketi.

Ukratko, i Toyota prati opšti trend visokog nivoa opreme već u standardnom paketu, a za ostalo - po želji i džepu.
U unutrašnjosti Corolle maksimalno su iskorišćene mogućnosti koje su joj dali konstruktori. Tu mislimo na prednosti koje je donelo novo podvozje, sa merama koje su ponudile više prostora i mogućnosti.

Prednji panel je redizajniran, iako tabla ispred suvozača i dalje ima pomalo jednoličan izgled.

Zato je vozač na dobitku – sada je tu displej umesto klasične analogne table sa kazaljkama, a stigao je i hed-ap displej u boji.

Veliki, centralni ekran multimedijalnog sistema, navigacije i sistemskih podešavanja nalazi se na starom mestu, na vrhu srednjeg dela prednjeg panela.
Corolla Hatchback
Od dodataka tu su i elektronska "ručna" kočnica, pregrada sa podlogom za bežično punjenje mobilnih telefona, kao i monohromatski retrovizor.

Mnogo je novih stvari sada na Corolli, počevši od „temelja“, odnosno platforme. Iskorišćena je ona sa oznakom TNGA, već poznata sa modela CH-R i Priusa. Taj element trebalo bi da omogući bolje upravljanje i kontrolu vozila, uz nižu tačku oslonca.

To je, dalje, pružilo „gol šansu“ dizajnerima da izgled učine lepšim, sa dosta oštrih, dinamičnih linija, uz pozicioniranje točkova bliže uglovima.

Konačno, uz niže težište, hečbek verzija je, na primer, 40 millimetara duža nego prtehodnik, Auris, a sedište vozača spušteno je 25 milimetara, što daje više sportske arome.
Corolla Sedan - zadnja klupa
Auto sada izgleda agresivnije, modernije i zabavnije, što je (a posebno ovo poslednje) neretko bila primedba na Corollu. Igra oštrih rezova prednje maske i zaobljenih delova lima i branika dala je novom kroju zanimljive obrise.

Ispod te i takve karoserije potpuno je prerađeno i ogibljenje. Prednja Mekferson šema doživela je preciznu rekonstrukciju: poboljšani su amortizeri, a opruge su usavršene kako bi doprinele još boljem ležanju na putu i preciznijem upravljanju.

Još zanimljivije je to što je sada na zadnjoj osovini uvedeno multilink ogibljenje. Dok konkurencija gotovo redom koristi jednostavniju i rigidniju krutu šemu na zadnjim točkovima, Toyota se odlučila za svakako bolju i skuplju varijantu.
Corolla Hatchback
Što se motora tiče, već vam je jasno da dizela više nema. Ostali su samo benzinski motori, i to dva klasična benzinca, plus dva hibridna.

Tako mašina sa najmanjom zapreminom (1.197 kubika) oznake 1.2T ima turbo punjač i 114 konjskih snaga, dok je motor sa oznakom 1.6 sa atmosferskim punjenjem, snage 132 KS.

Ali, hibridna tehnologija kao kombinacija benzina i struje jeste nešto od čega (i za šta) Toyota živi, pa su za tu ulogu pripremili dva motora.

Prvi je obnovljeni, zapremine 1.8 (1.798 kubika), sa 122 konjske snage, dok je drugi pravi novitet – potpuno novi dvolitarski agregat koji ima obećavajućih 180 KS.
Corolla TS (karavan)
Hibridni pogonski sistemi rađeni su sa najvećom pažnjom. Od debljine bloka motora, preko površina čela klipa i košuljica cilindara, od poboljšanja rada ventla, do recirkulacije izduvnih gasova; od boljih a manjih baterija; konačno, od ubrzanja, obrtnog momenta i dužem radijus vožnje na "struju".

Ako će TS verzija biti možda malo egzotična za naše kupce, slavu bi trebalo da pokupe hečbek i sedan.

I teško je sada reći ko bi mogao imati više kupaca. Hečbek je popularna forma, a limuzina, opet, kod nas dobro prolazi kao "ozbiljan" auto.

Heč ima sportski karakter, sa lepom siluetom i kompaktnom formom. Duži je 40 milimetara od prethodnog, i taj razlika iskorišćena je za produženje međuosovinskog razmaka, što je bila nova mogućnost za poboljšanje voznih osobina. I visina je smanjena za 25 milimetara, kao i, pomenusmo, težište za 10.

Raspon između prednjih točkova je smanjen, zadnjih povećan, pa je auto sada postavljen kao sprinter pred start trke. Hečbek dolazi u verzijama sa tri motora – turbo benzincem 1.2, kao i sa hibridnim 1.8 i 2.0 pakovanjima.
Sedan je, sa druge strane, elegantniji i ozbiljniji. Slično kao kod verzije sa 5 vrata, i limuzina je prekrojena tamo gde je to trebalo i na način koji donosi rezultate, a nastala je na crtaćim stolovima u Evropi.

Ključna razlika u dimenzijama je ta što sedan ima veće međuosovinsko rastojanje (kao i TS), što je razumljivo a logično rešenje.

U prodaji će se naći u dve verzije. Prva je čisto benzinska, atmosferskog punjenja u motoru 1.6, dok je drugi izbor hibridna verzija 1.8.
Test vožnje na Palmi, na kojoj su novinari "Auto magazina" učestvovali, bili su prilika tek da se oseti ukus vrućeg noviteta.

Ono što smo osetili jeste da su Corolle sa hibridnim motorima zaista otišle korak dalje u smislu ne samo tehnologija već i performansi; da je turbo motor prava mala zujalica sa ozbiljnim mogućnostima, a da Toyota može da napravi i zabavan i izazovan auto, po čemu nije bila baš prepoznatljiva.

O tim detaljima, međutim, performansama, potrošnji i tehničkim detaljima čitaćete veoma brzo, jer, nova Toyota Corolla već je na našem tržištu, cenovnici su odštampani, a test vozila spremna.

Sad kad je ikona vratila svoj identitet i svoje časno ime, na prvi pogled izgleda da je to urađeno u pravo vreme.

Cene

Prodaja nove generacije Corolle uveliko je počela u Srbiji. Naši kupci imaju mogućnost da biraju između sve tri verzije karoserije, i sa brojnim paketima opreme i dodatnih opcija.

Najjeftinija je, na primer, limuzinska verzija sa motorom od 1.6 litara, i standardnim "tera" paketom opreme, koja košta 16.990 evra.

Najskuplji hečbek je sa dvolitarskim hibridnim motorom, u paketu "egzekjuztiv, i staje 31.900 evra. Za 900 evra skuplji je jedino karavan, sa istim motorom i istim paketom opreme.

U rasponu od najjeftinijeg sedana do najskupljeg hečbeka (ili TS-a) smeštene su cene ostalih verzija, sa različitim motorima i nivoima opreme, ali je važno napomenuti da su neki modeli stigli sa promotivnim, nižim cenama.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Corolla
Motor 1.8 HYBRID 2.0 HYBRID 1.2T 1.6L
Zapremina (ccm) 1798 1987 1197 1598
Snaga (kW/KS) 90/122 pri 5200 132/180 pri 6000 85/114 pri 5200–5600 97/132 pri 6400
Maks. o. Mom. (Nm) 142 pri 3600 190 pri 4400–5200 185 pri 1500–4000 159 pri 4400

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: