Koliko bi Nemci uštedeli na gorivu ako ograniče brzinu na Autobanu? Količine su ogromne

Dugo se raspravlja o opštem ograničenju brzine na Autobanu, a trenutna situacija najviše ide u prilog onima koji zagovaraju tu meru.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.04.2022.

16:14

Koliko bi Nemci uštedeli na gorivu ako ograniče brzinu na Autobanu? Količine su ogromne
Foto: Photo360/Shutterstock

U Nemačkoj se stalno vodi debata o energetici. Nije samo problem gas iz Rusije, jer Nemačka dobija i dosta naftnih derivata - poput dizela - iz najveće zemlje sveta. Opasnost od energetskog kolapsa raste svakim danom, pa Nemci razmatraju razne opcije.

Postoje ideje da se zimi grejanje smanji za stepen do dva, čime bi se gotovo u potpunosti eliminisala potreba za kupovinom ruskog gasa, a sa druge strane raspravlja se i o ograničenju brzine na nemačkim auto-putevima, na deonicama na kojima sada nema ograničenja.

Postavlja se pitanje kolika bi bila ušteda? Federalna agencija za životnu sredinu (UBA) objavila je zanimljive podatke.

Trenutno se u Nemačkoj vodi debata o opštem ograničenju brzine od 130 km/h na auto-putevima. Prema proračunima Federalne agencije za životnu sredinu, ograničavanjem brzine emisija CO2 može se smanjiti za 1,5 miliona tona i uštedeti 600 miliona litara goriva godišnje.

Potencijal za uštedu je još veći kada bi se dozvolilo maksimalnih 120 km/h. Tada bi se oslobodilo 2 miliona tona manje CO2, a uštedelo bi se 800 miliona litara goriva.

O ograničenjima brzine na Autobanu se već duže vreme raspravlja, a trenutno stanje uglavnom ide u prilog zagovornicima ove mere.

Inače, ovakva interventna ograničenja brzine nisu nova. U decembru 1973. naftna kriza je podstakla vladu Zapadne Nemačke da postavi ograničenje brzine na autoputu na 100 km/h. Mera je odmah postala nepopularna i ukinuta je u martu 1974. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: