Automobili

Petak, 18.06.2021.

10:43

Da li električni trotineti treba da imaju migavce?

Svetlosni pokazivači pravca kretanja mnogo su bezbedniji i praktičniji od signalizacije rukom.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Da li električni trotineti treba da imaju migavce?
Foto: Leika production/Shutterstock

Vozači električnih trotineta moraju jasno da naznače svaku promenu pravca kretanja, baš kao i biciklisti.

Međutim, to je puno teže učiniti ručnim signaliziranjem na trotinetu nego na biciklima zbog nestabilnijeg ponašanja u vožnji i rizika od pada. Jednu ruku morate podići sa upravljača, a to baš i nije bezbedno.

Stručnjaci iz Austrijskog auto-kluba (ÖAMTC) zato su predstavili vozilo koje je dodatno opremljeno pokazivačima pravca (donja fotografija).
Foto: ÖAMTC
Uprkos manjim nedostacima ugrađenog sistema signalizacije, pokazalo se da su migavci mnogo bezbedniji i praktičniji od ručnih signala.

ÖAMTC zato traži da se električni trotineti fabrički opreme migavcima.

Test koji je sproveo Austrijski auto-klub deo je aktivnosti ÖAMTC-a tokom Nedelje bezbednosti na putevima koju organizuju Ujedinjene nacije i naglašava važnost postavljanja standarda ponašanja u vožnji - kao što je ukazivanje na promene pravca - za ukupnu bezbednost saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: