Tesla: Nije “leglo rasizma”, nego leglo dezinformacija

Kompanija Tesla odgovorila je na optužbe za rasizam koje je protiv njih izneo bivši radnik, Afroamerikanac Markus Von.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

15:07

Tesla: Nije “leglo rasizma”, nego leglo dezinformacija

U izjavi se demantuje da je Tesla “leglo rasizma”, kako je to Von okarakterisao u tužbi protiv bivšeg poslodavca, i kaže se da je u stvari ovde reč o leglu dezinformacija koje se iznose protiv te kompanije.

Markus Von je u tužbi koja je podneta Kalifornijskom državnom sudu u Ouklendu, između ostalog, tvrdio da je preko 100 Teslinih radnika Afroamerikanaca u fabrici u Frimontu bilo diskriminisano na rasnoj osnovi, kako od strane nadređenih, tako i od drugih kolega. On je rekao da se na to požalio odeljenju za ljudske resurse, ali da u Tesli nikada nisu istražili njegove navode o rasnim uvredama.

Von kaže da je otpušten iz kompanije u oktobru, uz obrazloženje da “nije imao pozitivan stav” na radnom mestu, nakon čega je odlučio da potraži pravdu pred sudom.

Iz Tesle u odgovoru na ove optužbe tvrde da je, prema njihovom saznanju nekoliko radnika - Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca, u međusobnoj komunikaciji zaista koristilo reči koje se smatraju uvredljivim na rasnoj osnovi. Nakon sprovedene interne istrage među grupom zaposlenih koja je radila sa Markusom Vonom, kao i timom koji je radio u neposrednoj blizini njegovog radnog mesta, doneta je odluka da se trojica radnika otpuste iz kompanije.

“Verujemo da je to bila fer i pravedna reakcija na osnovu činjenica sa kojima smo bili upoznati. Ako bude neophodno, biće preduzete dalje akcije u tom pravcu, uključujući okončanje ugovora sa zaposlenima čije ponašanje negativo utiče na radno okruženje u našoj kompaniji”, saopštili su iz Tesle.
U izjavi se navodi da je u Tesli zaposleno više od 33.000 radnika, od čega samo u fabrici u Frimontu radi preko 10.000 ljudi, i da nije moguće u potpunosti eliminisati loše ponašanje na poslu nekih od njih. Ipak, kako kažu u Tesli, ta kompanija će “dati sve od sebe” kako bi se negativno ponašanje svelo na minimun.

Iz Tesle navode i da su u tužbi koja je podneta protiv te kompanije iznete brojne lažne tvrdnje. Kažu da je reč o samo jednom tužitelju (Markusu Vonu), a ne o njih 100.

“Navodi o 100 osoba su potpuno isfabrikovani i nisu zasnovani na činjenicama”, objašnjavaju u Tesli. Takođe, kako kažu u kompaniji, tužitelj Von je bio zaposlen preko agencije, a ne direktno u Tesli kako stoji u tužbi. Pored toga, on nije formalno otpušten, već mu je istekao šestomesečni ugovor.

Iz Tesle su saopštili da Markus Von jeste pisao prvom čoveku kompanije, Ilonu Masku, ali da u tom mejlu uopšte nije spominjao probleme u vezi sa rasnom diskriminacijom.

Na kraju, u Tesli ističu da je advokat koji je podneo tužbu u ime Markusa Vona poznat po brojnim slučajevima pokušaja iznude novca od kompanija, koji su bili zasnovani na bezvrednim tvrdnjama, pri čemu su korišćene pretnje putem medija, ali i pretnje visokim sudskim troškovima, kako bi se postigla vansudska nagodba.

Zato su u kompaniji odlučni da pokažu na sudu da su lažno optuženi.

“Radije ćemo platiti deset puta veće sudske troškove i boriti se do kraja legalnim putem, nego dozvoliti iznudu novca i zloupotrebu pravnog sistema”, zaključuje se u saopštenju kompanije Tesla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: