Auto-škole prestale sa radom

Nakon što je 25. oktobra na snagu stupio novi pravilnik, iz MUP-a saopštavaju da nijedna od 30 do sada pregledanih auto-škola ne ispunjava uslove za rad. Auto-škole u Srbiji u međuvremenu su prestale da rade zbog toga što ne mogu da ispune sve zahteve koje predviđa novi pravilnik.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

12:01

Default images

Pre uvođenja nove uredbe o preregistraciji u Srbiji je postojalo čak 2.000 auto-škola, a samo njih 100 predalo je zahtev za preregistraciju. Procedura licenciranja je u toku, a u auto-školama kažu da je mala verovatnoća da će bilo ko dobiti licencu.

Komisije za licenciranje MUP-a Srbije već su pregledale skoro trećinu prijavljenih škola. Mnoge od njih imaju i učionice i računare, video nadzor, ispravne poligone, ali im nedostaju školovani predavači za teoretsku nastavu, iako je, kažu u MUP-u, za pripremu bilo dosta vremena.

"Od 25. oktobra, praktično nijedna škola u Srbiji nema dozvolu i u ovom trenutku niko ne može vršiti obuku niti pristupiti polaganju vozačkih ispita", rekao je Vladimir Rebić iz MUP-a.

"U proteklom periodu, tokom prethodnih dvadesetak godina, auto-škole nisu držale časove teoretske nastave i očigledno je da se predavači teoretske nastave nisu adekvatno spremili. Prilikom utvrđivanja uslova nisu pokazali dovoljno znanja i u ovom trenutku nijedna auto-škola nema dozvolu", objasnio je Rebić.

Rebić je rekao da će sve auto-škole koje su predale zahtev za dobijanje dozvole ući u proceduru, a ako organ unutrašnjih poslova utvrdi da je zahtev nepotpun, biće utvrđen razuman rok u kome će auto-škole moći da otklone nedostatke. On je dodao i da su pravilnici kojima se uređuje osposobljavanje kandidata za vozače doneti u maju 2012. godine, kao i da je od tada do 25. oktobra ove godine, proteklo godinu i po dana, što je period u kome su sve auto-škole imale priliku i mogle da se pripreme za osposobljavanje kandidata po novim uslovima.

"U tom periodu najveći broj auto-škola se primarno bavio osposobljavanjem novih kandidata i to su radili po ubrzanom procesu i zbog toga smo imali jako puno novih vozača", rekao je Rebić. Većina tih obuka, kaže Rebić, završene su po skraćenim procedurama, često i bez teoretske nastave i uz skraćenu praktičnu obuku, tako da sada postoji dosta neproverenih i problematičnih vozača.

Kako je dodao, trebalo je da period od maja 2012. godine do oktobra 2013, auto-škole iskoriste za ispunjavanje svih uslova predviđenih pravilnikom, pre svega infrastukturnih uslova za rad, kao što su obezbeđivanje poligona, učionica, vozila, potrebnog stručnog kadra predavača teorijske nastave...
Sa druge strane, u Zajednici auto-škola Srbije kažu da nije trebalo "preko kolena lomiti uredbe i zakon" i da je trebalo prilagoditi propise stvarnom stanju na terenu. Oni procenjuju da će se polaganje vozačkog ispita kandidata po starom, kojih ima oko 60.000, odložiti na rok od šest meseci do godinu dana.

Vladimir Rebić kaže da je MUP, ceneći realne aktivnosti na terenu, pristupio izmeni prvobitnog pravilnika i objavio prečišćene tekstove kojima su revidirani uslovi za dobijanje dozvole za rad čime je na neki način pokušano da se olakša auto-školama.

Tako se, kako je objasnio, zahtev da svaka auto-škola ima odgovarajući pologon sa najnovijim standardima odlaže na period od godinu dana, što znači da će sve škole moći da rade na poligonima na kojima su do sada radile, uz uslov da bude obezbeđena adekvatna saobraćajna signalizacija.

Na godinu dana su odloženi i propisi koji se odnose na obavezu posedovanja tahografa u svim vozilima i indikatora za duple komande. Za pola godine, odnosno do aprila 2014. godine, odloženi su propisi koji se odnose na obavezu posedovanja informatičke opreme koja omogućava savremeniji način polaganja vozačkih ispita.

"Svi ti razlozi koji su utvrđeni u razmeni informacija sa auto-školama uneti su u nove pravilnike, kako bi se auto-školama omogućilo da na lakši način stvore uslove za dobijanje novih dozvola", rekao je Rebić
Ipak, nijedna auto-škola u Srbiji i dalje nema dozvolu za rad, pa će najvažnija vest biti kada neka ispuni stroge uslove koje propisuje zakon. Kako prenosi portal Mondo, auto-škole u Srbiji prestale su da rade 25. oktobra. Kada će opet početi obuka vozača i šta će biti sa kandidatima koji su započeli obuku pre zatvaranja auto-škola, još je neizvesno.

"Školama je sada praktično istekla dozvola za rad i dok ne dobiju novu, ne mogu da rade. Međutim, to bi moglo da potraje. Mi smo među prvima podneli zahtev, ali nas još niko iz Ministarstva nije pozvao da zakaže termin kada će doći da provere ispunjavamo li sve uslove", objasnili su u jednoj auto-školi u Beogradu.

"Taj proces provere traje prilično dugo, ali kada utvrde da neka škola ispunjava potrebne uslove, novu dozvolu za rad Ministarstvo unutrašnjih poslova će izdati za nekoliko dana".

Međutim, veliki je broj kandidata koji su obuku započeli pre nego što je došlo do zatvaranja. Šta će biti sa njima - da li će oni koji su već prošli deo obuke, morati da je obnove, da li će morati ponovo da plate?

"Oni koji su prošli deo obuke mogu da dobiju potvrdu o tome. Ako su, na primer, vozili 15 časova do sada, mogu da dobiju potvrdu i da ostatak tih časova završe u bilo kojoj auto-školi. Pritom, neće morati da plaćaju punu cenu časova, već samo onoliko koliko im je ostalo do kraja obuke", objašnjavaju u auto-školi.

Takođe, novi kandidati mogu da se upišu, ali obuku će započeti tek kada škola koju su odabrali, dobije novu dozvolu za rad.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte više o tome koliko obuka vozača utiče na bezbednost saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: