Prva vožnja: Chery M1 EV

Imali smo jedinstvenu priliku da prvi u Evropi testiramo dva prototipa koja stižu iz fabrike Chery - električni gradski auto M1 EV i limuzinu D segmenta G5.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2011.

10:05

Default images

Piše - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Da nam je neko pre samo pet godina rekao da će jedan od prvih električnih automobila koji ćemo voziti u Srbiji doći iz Kine, velike su šanse da mu ne bi poverovali.

U međuvremenu, azijski gigant je postao jedan od vodećih u domenu modernih tehnologija.

Odmah nakon Salona automobila u Beogradu, gde je bio jedan od glavnih eksponata, Kvis, zastupnik firme Chery pozvao nas je na ekskluzivnu probnu vožnju prototipa električnog gradskog autmobila M1 EV. Bila je ovo prva test vožnja električnog Cherya koja je organizovana u Evropi.
Prototip je napravljen na bazi serijskog modela A klase. Za pogon je odabran sinhroni električni motor sa stalnim magnetom, koji se napaja strujom iz litijumske baterije.

Pogon je na prednjim točkovima preko CVT menjača.

Pošto Chery nije registrovan, vozili smo ga samo po poligonu, ali smo imali dovoljno prilike da se u potpunosti upoznamo sa autom.
Pošto je nastao na bazi serijskog modela, kabina mu je potpuno opremljena. Čak je zadržan i standardni ključ za startovanje. Nakog što "zavreglate", i sačekate par sekundi, na instrument tabli će se pojaviti natpis da je auto spreman za vožnju.

Umesto klasične ručice menjača, na podu se nalazi prekidač sa tri položaja kojim možete da izaberete opciju "ler", ili vožnju u napred, ili u nazad.

Sve što treba da radite u vožnji je da ubrzavate ili kočite, ništa jednostavnije.
Auto nije brz, ali je dovoljno hitar da sa semafora krene prvi. Lakoj vožnji po gradu pomaže i to što je ubrzanje tečno i konstantno. Fabrika navodi da mu je za ubrzanje do 50 km/h potrebno sedam sekundi, a da maksimalna brzina iznosi 120 km/h.

Elektro motor je dobro izolovan i čuje se kako u pozadini tiho "prede", kao zvuk motora na veš mašini. Na instrument tabli postoji čak i obrtomer sa "crvenim poljem" na devet hiljada obrtaja.
Nakon celog dana testiranja, uverili smo se da eletrični Chery ima zaista više nego zadovoljavajuću autonomiju. Fabrika deklariše da je realna automonija oko 160 kilometara, a da merena po evopskim standardima iznosi oko 110 kilometara.

Ono što je još bolje je da je za punjenje baterije do 80 posto kapaciteta potrebno samo pola sata, što praktično znači da u gradu nikada nećete ostati zaglavljeni zbog prazne baterije.
Naravno, za punjenje je dovoljno da specijalni produžni kabl uključite u bilo koji zidni "šteker".

Nažalost, Chery M1 EV je samo prošao kroz Srbiju. Iako je auto praktično spreman za serijsku proizvodnju, još uvek nema najava kada će se pojaviti na našem tržištu i koja bi mu bila cena.
Stigla i limuzina

Tokom test dana imali smo priliku, isto prvi u Evropi i sa limuzinom G5. U pitanju je klasična limuzina koju je kineski proizvođač konstruisao vrlo perspektivno.

Spisak opreme je praktično beskrajan, tu su kamere za parkiranje, osam vazdušnih jastuka, trozonski klima uređaj, audio-sistem sa ekranom osetljivim na dodir...

Pogoni ga benzinski turbo motor od dva litra sa 170 konjskih snaga. Auto ima odlične performanse, vrlo dobro drži u krivini i udoban je. Najvaljeno je da će prodaja u Srbiji početi tokom naredne godine.

Vozili smo i "obične" Chery automobile. Pročitajte:

Chery Ego Luxury 1.3

Chery Tengo 1.6 Standard Sedan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: