Život

Petak, 21.07.2017.

08:52

Prašina sa Meseca prodata za 1,8 miliona dolara

Bela platnena torba koja sadrži tragove prašine s Meseca prodata je sinoć na aukciji u Sotbiju u Njujorku za 1,8 miliona dolara.

Izvor: Beta

Prašina sa Meseca prodata za 1,8 miliona dolara
Printscreen YouTube/Wochit News

Malu torbu sa rasjferšlusom za prikupljanje uzoraka sa površine Meseca, astronaut Nil Armstrong je koristio tokom prve šetnje po Mesecu 1969. godine.

Ali ta istorijska torba iz misije Apolo-11 je prvobitno bila pogrešno identifikovana kao nebitna, pa je prodata na jednoj aukciji raznih predmeta na internetu, a NASA se potom borila da je vrati. U decembru prošle godine sud je presudio da torba ipak zakonski pripada ženi iz Čikaga koja ju je 2015. godine na internetu kupila za 995 dolara.

Aukcijska kuća Sotbi je odbila da kaže ko je naposletku kupio torbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: