Kad bi DNK određivao granice, mapa Evrope bi ovako izgledala

Kako bi izgledale Europa, Azija i Afrika da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dele istog pretka, pokazuje karta koju je objavio jedan korisnik Redita.

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.07.2017.

17:01

Default images

EU and MENA Borders Redrawn Based on Dominant y-DNA Haplogroups: Lebanon and Israel --- Discuss (x-post r/MapPorn) from lebanon
Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti s Italijanima ili Portugalcima, nego s Dancima ili Fincima, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bosanaca i Hercegovaca.

Iz karte se mogu videti sledeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama Zapadne Europe, ali i u nekim delovima Rusije kao i Srednje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u Istočnoj Europi, Zapadnoj Aziji, kao i delovima Severne Afrike i Središnje Azije.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, Srednje Europe, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena širom severa Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije i na jugu Evrope.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto muškaraca u Danskoj , 31,5 odsto muškaraca u Norveškoj i oko 28 odsto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Srbi...

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka i delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je pronaći i na severu Afrike, jugu Europe, kao i među jevrejskim grupama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo ređa je, ali može se pronaći u nekim delovima Evrope, u Središnjoj Aziji i na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u Zapadnoj, Srednjoj i Južnoj Aziji, delovima Evrope i Severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mezopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identificiranih subgrupa i taj uzorak je izuzetno redak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Evrope, Južne i Srednje Azije, kao i Severne Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: