Utorak, 04.07.2017.

17:01

Kad bi DNK određivao granice, mapa Evrope bi ovako izgledala

Izvor: Radiosarajevo.ba

Kad bi DNK odreðivao granice, mapa Evrope bi ovako izgledala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Рада

pre 3 godine

Нису Грци и Јевреји Турци него је међу данашњим Турцима највише потурчених Грка, Јевреја и Арапа. Изворно, туркменска племена имају више Р1б и неких других хаплогрупа.

gradinar

pre 6 godina

Историја је наука сигурна ко врбов клин... Генетика јесте егзактна, али је тумачење слободно...
Зашто Руси уче да су дошли одавде, а ми учимо да смо дошли "оданде" (Jел' зато што су нам тако Немци рекли?)? Ко су Винчанци?
Ова мапа ништа не показује, заправо доказује да смо сви МЕШАНЦИ.
Све остало ће се знати онда кад измисле временску машину па оду у прошлост да провере. А то ће бити... - никад!

Милош

pre 6 godina

Руси нам јесу браћа јер имамо 20% словенске крви што ова мапа не може да покаже јер она показује само доминантан ген. Видите како језик може да завара. Румуни умишљају да су некакви Романи, Италијани, а у ствари су класични балканци. А и они су били под јаким словенским утицајем. Погледајте само називе њихових градова, река и планина. Иста прича је са Мађарима. Само су језик задржали. На мапи се лепо види да су Естонци и Летонци задржали не само језик него и исте гене као Финци. Што људи живе северније то имају светлију пут, нема то везе са овим хаплогрупама. Ова мапа нам итекако иде у прилог. Албанци и Бугари су дошљаци и то се просто види по физиономији лица, а сада су и ова истраживања то доказала. То би требали да искористимо, а ми у школама учимо као да смо дошли са Марса, а да су Албанци на Балкану одувек.

+(*@_+_

pre 6 godina

Znate za nekog čuvenog moreplovca srbina? Nisam ni mislio jer takav ne postoji.
(Ivan, 04. jul 2017 20:46)

Ako vi hrvati imate cuvene moreplovitelje, onda i mi Srbi imamo: Marko Polovic, Hristivoje Stubic i vojvoda Jovan Kukic, koji su pogresno nazvani Marko Polo, Kristofer Kolumbo i Dzejms Kuk.
Malo slovo h cisto da se uklopim u hrvatski pravopis.

my way

pre 6 godina

čitajući sve ove velikoumne komentare i zaključke lako je zaključiti da hrvati definitivno sa srbima definitivno nemaju ništa...
(..., 04. jul 2017 22:27)

Kada je neko toliko "velikouman" da zakljucuje i svoje znanje o svetu zasniva na internet komentarima onda i ne cudi da pojma nema o istorijskom kontekstu zbog kojeg su oni takvi. No, ko o cemu....

kzkzkz

pre 6 godina

@ Dragan
"Još jednom je potvrđeno da su ovdašnji narodi, izuzev Bugara i Labanca, starosedeoci na Balkanu."

Ne, vec potpuno suprotno.

Deda Radovan i Kompanija

pre 6 godina

Cela ova prica je "Trla baba lan da joj prodje dan". Ocigledno je ovaj ko je hteo da nesto napise, napisao samo delimicno istinito a delimicno kako bi on hteo da vidi svet - jer nije bas familijaran gde se nalazi. Mozda je dobio saku Evra da nesto pise kao svako ko ne poznaje materiju. Komentari? Koji komentari? To je ono kada se sastanu dve tri bake na raskrsnici i raspravljaju o svetu koga ne poznaju, jer su proputovale samo do vodenice na potoku i seoskog groblja i ....... sve znaju o svim komsijama naravno!Komentarisu bez pocetka i kraja.

Lukas aus Agram

pre 6 godina

U prevodu,kroz istoriju se najvise ratova vodilo medju istim ljudima
(aca, 4. jul 2017 22:07)

Pa moje sestre jednojajčane blizanke ne mogu izdržati 2 minute u istoj prostoriji da se do smrti ne posvađaju, odna je sutra sve super, isto par minuta pa opet, i tako cijeli život, sva sreća jedna živi u Engleskoj!

Dinarid

pre 6 godina

Ova halogrupa je izgleda vezana za tzv. Dinarski tip coveka i najcesca je u Bosni i Hercegovini, ali i Sardiniji! http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml

Genetičar

pre 6 godina

Dinarski tip je najviši po rastu, a u taj tip spadaju Dalmatinci, Hercegovci i Crnogorci, Srbi su visoki zato što je veći broj asimiliralao za Beograd, Šumadiju i Vojvodinu, pa su tamo proširili svoj gen za visinu. Toliko o istini. Treba da budete zahvalni što nemate visinu ljudi sa Južne pruge.

3D

pre 6 godina

Pa ovo je pretežna halpogrupa I2, nije jedina, imamo mi i sve druge pogledajte odakle je došao, nije sa Balkana, već iz zapadne Poljske... ali šta pričati ljudima koji vide mapu i na osnovu nje donose zaključak, misleći da geni ovi podaci imaju veze sa etnicitetom... i naravno ovakve mape uve kvode zaključcima koji nemaju veze sa istinom.

guliver

pre 6 godina

Ovo je na nivou kafane, i to u 3 ujutro! Svi evropski narodi su hibridni i kod svih 5-6 haplogrupa čini zbirno preko 90% genetike. Ti procenti se razlikuju, a ova mapa pokazuje samo relativno najveći procenat. Odavno se zna da smo mi Jugosloveni "Ilirosloveni" (kako su nas preciznije i zvali u 19. veku). Jasno je da su nadirući Sloveni na ovaj ili onaj način slavinizovali domoroce na Balkanu, od Panonije do Peloponeza, da su neki Sloveni helenizovani, pa obratno, da su pak neki Sloveni albanizovani, pa opet obratno. I uz podneblje i taj genetski gemišt dobijemo Nas. Tako je i kod svih ostalih. Kako neko napisa, ne oko ne izgleda da su Španci i Norvežani "isto". Naravno da nisu, jer se ne vidi učešće drugih gena. I konačno, postoji više metodologija analize krvi, a ova pokazuje samo razliku u mitohondrijskom Y-DNA (DNK), tj. po ocu i zanemariju sav "miks" koji nosimo - pokazuje samo krajnjeg muškog pretka. Meni je test pokazao da sam R1a koji je nastao pre 25.000 godina, a ja sam nastao pre 40. Svakako pomaže u mapiranju naroda (kada se svi stavimo na gomilu), ali još uvek nema 100% preciznog mapiranja.

Милош-Бн

pre 6 godina

@Ivan Поздравио те Марко Ивановић Војновић, оснивач и први Адмирал руске црноморске флоте. То је доказ да не само да смо имали него смо имали морепловце давно. Није могао служити Србији али је његов таленат искориштен.

Duck Dodgers

pre 6 godina

Oa nije to jedina halpogrupa na ovim prostorima, nego najčešća, imamo soata i R1a, ma i sivh ostalih svi su se mešali sa svima... nema "čiste" krvi i hvala bogu na tome, samo nek se meša.

x

pre 6 godina

Slovenci = Austrijanci 
To smo znali i prije. Nakako se ne uklapaju u ovu našu balkansku priču. A i podliji su od ostalih, koji su zadojeni i glupavi.
(Dario, 04. jul 2017 21:14)

Ne. Vidis valjda na karti da su Austrijanci R1b, a Slovenci R1a kao i ostali zapadni Sloveni kojima originalno i pripadaju.

загор

pre 6 godina

значи фора је да се највише мрзе управо они који су најсличнији: руси, украјинци и пољаци, срби, босанци и хрвати, французи, енглези и немци, грци и турци...
мало ми тешко да прихватим ову причу како су бугари слични са арапима, португалци са немцима, норвежани више са сицилијанцима него швеђанима и све то вуче више ка неким политичким и културрасистичким предрасудама (као западна господа је таква по рођењу, а остатак цигана се дели у некилико подгрупа), него ка науци, ал небитно...

Nikola

pre 6 godina

Nije ova mapa bas precizna, iako je lijepo sto je pokazala par stvari, da Albanci nisu bas odavde za pocetak. A sto se tice ovih Rusofoba, pa sta sad. Sad vam nisu dragi Rusi a jesu ovi sto su nas masakrirali kroz 20. vijek samo zbog ove mape?? Nista kultura, jezik, na kraju krajeva to i cini covjeka takvim kakav jeste, a ne boja koza, haplogrupe u DNK itd. Kakve ste onda vi psihopate. A i kao sto je neko lijepo napisao. Mozda ovoga imamo samo 30%, ali je ona pojedinacno najzastupljenija na Balkanu.

Zoran

pre 6 godina

Opet klasicna manipulacija i izvrtanje istine kao sto je bio Berlinski kongres. Nisam bas siguran da jedan od najvecih strucnjaka u svetu za DNK Dr.Anatolij Kljosov bi se slozio sa ovim.

otvoren za genetsko modifikovanje

pre 6 godina

udaviste gnjurca sa tim haplogrupama deceniju već slušam nego koji gen treba da nam se ugradi da živimo u miru i imamo posao od kog se dostojno živi

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

To je još ranije u svojoj knjizi ,,Sedam Evinih kćeri'' stručno (a laicima razumljivo) objasnio genetitičar Brajan Sikis.

Nenad

pre 6 godina

Mapa nije bas najiskrenija, jer su prikazane dominantne haplogrupe ali evo na primeru nas srba ako potrazite na internetu videcete da imamo 3 haplogrupe u 30im procentima,sto se od prilike poklapa sa teorijom da ko god da je u evropu dosao mora da je preso preko Balkana ali da ono sto je karakteristicno z nas region je ta starosedeocka haplogrupa neki kazu kromanjonska zbog koje smo najvisi.

Neko

pre 6 godina

Po ovome ispade da spanci i italjani i nemci i norvezani imaju iste gene.. m'da...
(balkanoid, 04. jul 2017 22:06)

To i ne treba toliko da čudi, s' obzirom da su Goti, Vandali i drugi Germani poreklom iz Skandinavije protutnjali Evropom u ranom srednjem veku i osnovali svoje države u Španiji i Italiji gde je došlo do mešanja sa lokalnim stanovništvom. Neretko se mogu naci plavi Italijani i Španci sa plavim očima i kosom, naravno ne u toj meri kao u Skandinaviji, ali su svakako ostavili velikog traga na genetiku tih naroda.

@janbo

pre 6 godina

mapa je obojena na osnovu najbrojnije y-haplogrupe u svakoj državi. Znači negde, u okviru iste boje, haplogrupi koju ona označava može pripadati 70% muškaraca, a negde 17%(R1A u Poljskoj i Rusiji, nasuprot Srbije). Ovo drugo je slučaj kod nas, u Srbiji, gde imamo nekoliko značajnije zastupljenih haplogrupa, a možda i ponajviše, ipak-E (prenesen od antičkih naroda-Grka, Rimljana...). Albanci su gotovo identičan miks, ako se gleda y-haplogrupa. Čini mi se da delovi hromozoma mogu da zamene mesta sa delovima drugog hromozoma, dobijenog od drugog roditelja, pri nastanku polne ćelije, pa i baba i deda po jednom roditelju doprinose unuku genetski, te nije potpuno relevantno posmatrati sve kroz marker koji se prenosi samo po ocu

x

pre 6 godina

Po ovome ispade da spanci i italjani i nemci i norvezani imaju iste gene.. m'da...
(balkanoid, 04. jul 2017 22:06)

Gde ti vidis Nemce? Koliko ja vidim na mapi Nemacka i Austrija (zajedno sa Madjarskom) je obojena istom bojom kao sve zemlje zapadnih i istocnih Slovena. Postoje brojne studije da veliki deo nemackog stanovnista cine asimilovani Sloveni (posebno u Istocnoj Nemackoj). U Madjarsku naciju takodje je utopljeno dosta Slovena (najvise Slovaka).
Za podrucje bivse SFRJ vidi se da je stanovnistvo homogeno (osim Slovenije) i da potice od Srba (Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH i deo Hrvatske) i Hrvata (deo Hrvatske) koji su se mesali sa starosedeocima Balkana (Avari, Iliri, Tracani...).

T

pre 6 godina

@dragan A otkud onda Albanci na Balkanu? Nije zabeleženo nikakvo naseljavanje, a jeste zabeleženo naseljavanje Slovena. Grci su živeli tu, bilo je pismenih da to zabeleže. Jedino objašnjenje je da su i Albanci starosedeoci.

Tyson

pre 6 godina

Ne zanosite se, te haplo grupe su starije od bilo kog naroda ili nacije. Ja sam recimo haplo grupa E, po toj logici sam rodjak sa Libijcima, pa sta to znaci? Nista...

domacin

pre 6 godina

Znaci Bugari i Albanci braca.
Sad mi tek jasno sto i jedni i drugi ne vole Srbe.
Hrvati i Srbi braca i po tetki i po strini a bogami i po dedi i didi.

za prekrajanje karte

pre 6 godina

@Aleksandar, pa da znas da nemaju. Njih su Austrijanci i Madjari slifovali a nas su Turci. Sto se Balkana tice Dunav i Sava bi bile prirodne granice.
Oni sesir a mi fes.

Misha

pre 6 godina

Analiza porekla preko Y hromozoma je analiza porekla samo jednog od milione predaka (praoca), ili što se tiče genetike, porekla samo jednog od ukupno 46 hromozoma, dok tih preostalih 45 hromozoma mogu da budu sasvim drugačijeg porekla. Mnogo je značajnije i relevantnije utvrđivanje bliskosti i porekla zahvaljujući analizi gena HLA sistema, jer se nasleđuje od oba roditelja.

Mantis

pre 6 godina

Mislim da ova mapa nije tacna.
Hrvati imaju tisuculjetni gen,
nemaju oni iste gene kao Srbi.
(Aleksandar, 4. jul 2017 19:50)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Točno, u Srba je modificiran
turski gen, što zbog šetanja
opanaka, što zbog jus primae noctis!!

Antibot1

pre 6 godina

Mapa nije precizna niti tačna. Grci su dominantno Hpg E1B1v16.Veliki broj stanovništva na prostoru gde dominira Hpg I je I1a među ovima koji su I2a2 kao i kod I1 a ima mnogo I2a2.
Bugari su takođe dominantno I2a2(odnosno Hpg I). Sa dominantnom E1B1 albanci su najvećim delom grčkog porekla.U srbiji ima više grčkog porekla 16% nego slovenskog 12%. Inače Hpg I je I od illirian(ilirsko poreklo) kao i skandinavci. Norvežani su takođe većinski Hpg I.

my way

pre 6 godina

Ма какви, опште је познато да Хрвати не могу имати сличности са било ким ко је бројнији од њих (осим када морају да побегну од своје мрачне прошлости) Ово је великодезоксирибонуклеинска агресија на Хрватску.

Nikola

pre 6 godina

Na prvi pogled mapa vec nema smisla. Samo tri velike nelogicnosti: Madjari dele iste gene sa slovenima (zeleno), a u stvari vode poreklo od Huna i imaju vise slicnosti sa Fincima, ali sa Slovenima ama bas nikakve! Drugo, Rumuni (koji su blizi romanskim narodima) imaju iste gene kao ex-sfrj a sa nama nemaju istorijski ama bas nikakve veze. Trece, Grci i Turci isti gen?! Grci koji postoje hiljadam godina i Turci koji su dosli sa bliskog istoka?! Nebuloza

Nikola 97

pre 6 godina

Treba istraziti i kako geni uticu na zajednicke osobine naroda koji ih dele, i kako se to na kraju odrzava na ekonomsku razvijenost jer ovakve granice bi obuhvatile zemlje koje imaju i relativno slicnu ekonomsku moc.

ma bre

pre 6 godina

mi srbi smo poslednja rupa na svirali uvek bili al sad smo i u srbiji, da ne pominjem al ko pre dobiej psoao u srbiji, ko pre dodje do lekara ko pre dobiej mesto u studentskom domu, ko pre dobije direktorsko mesto, ko vodi drzavna preduzeca, srbi sigurno ne. ako tako nastavimo proterace nas iz sopstvene zemlje ka osto su tamo neki to uradil isa kosovom sad oni koj isu sa njima najveci projatelji prodaj unam njihove zene po srbiji ima ih sad vise ovde nego u njihovoj zemlji,
ocu bre da odu svi u svoju zemlju necu bre da mi tamo neki vode zemlju pogotovo ne oni koji sebe nazivaju srbima a to nisu
za vreme bombardovanaj pobegli su u svoje zemlje a kod nas su sam oda nas iskoriscaaju. ma necu bre da ja moram da cekam godinu dana na pregled u bolnici a da svi ostali doju na pregled za dva dana.
ali ovj vlasti to odgovara zato i zmuri na sve to ka osto su komunajre okretale glavu kad je kosovo bilo u pitanju a ovi se spremal ina to i svi su gledali

Cica

pre 6 godina

Gde se kod nas u Srbiji moze testirati ovaj DNK? Mene bas zanima kojoj grupi propadam. Kao i za muza koji nije odavde a ne lici ni mnogo na njegove sunarodnike.

Vrući pas

pre 6 godina

Fizionomija ljudi! Fizionomija pokazuje sve! Pa ja kao Srbin ne vidim razliku između nas i ljudi koji žive u bivšoj Jugi, ali zato vidim da nemam ama baš ništa zajedničko sa Albancima, Turcima, Italijanima, Špancima, Englezima, Nemcima...

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

Auuu.
Štaće sad jadni rvati
(Dex, 4. jul 2017 19:51)

Isto sto i rusofili, da kukaju o belosveckim zaverama i neistinitosti rezultata. A kad im kazes da mogu lako da odu i provere (nadju par njih iz regiona, urade test i uporede) onda naprasno ucute ili se izgube

panceltic

pre 6 godina

Maksimalno pojednostavljena, banalizovana mapa.
Zapravo taj I2 se proteže kroz celu srednju Evropu, Madjarsku, Slovačku, Poljsku, pa skroz do centralne Ukrajine.
R1A zapravo ide do sredine Nemačke, a ima ga dobrim delom i u Švedskoj i Danskoj.
Isto tako R1b seže do Grčke i zapadne Ukrajine. Ovo je baš onako mapa za novinare koji traže senzacije. Ali što je najgore ona deli Slovene na I2 i R1A, a kada se pogleda mapa sa svim prelazima zapravo se vidi da ne postoji jedna bez druge grupe... Šta god da su ove dve grupe u prošlosti bile, po Evropj su se kretale zajedno i delile isti jezik i kulturu.

Blazo

pre 6 godina

I sta da radimo sa teorijom seobe Slovena sada??? Da li SANU radi nesta po tom pitanju? Koliko jos vremena treba da prodje da se to pitanje pokrene, i stavi u odgovarajuci kontekst.

doaiwk

pre 6 godina

Šta kao Norvežani dele DNK sa Špancima, Italijanima, itd ali ne i sa Šveđanima?? Hmm malo mi je nejasno kako funkcionišu te haplogrupe.
Šta ako npr majka ti ima jednu haplogrupu a otac drugu, da li to znači da ćeš ti imati dve haplogrupe ili samo jednu od ove dve i koju? Da li će jedna ostati neizražena ili potpuno eliminisana? Da li će tvoje dete imati tu istu ili se kod njega može izraziti ona koja je kod tebe ostala neizražena??
Ako ima neko da zna, nek napiše, hvala

realista

pre 6 godina

prvo su nam izbrisali ilirsko poreklo prozvali nas juznim slovenima,da bi nas kasnije podelili na toponimske nacije.do duse iliri su nas zvali latini.kako se zapravo zovemo pitanje je,posto smo mi druge nazivali a sebe smo pretpostavljali

juzni vetar

pre 6 godina

Albanci i Bugari...ko bi rekao?! Pitanje je samo da l su vise ilirskog il, pre ce biti, turskog porekla? A nije cudo ni da Rumuni i Juzni Sloveni dele iste gene s obzirom na vincansku kulturu i prostor gde se razvijala.

Mirko

pre 6 godina

Mapa i tekst koji je prati nisu tacni. Ako haplogrupda I2 predstavlja najvise muskarce na Balkanu, kakve veze imaju Rumuni tu? Sve to izbrkano. Osim toga I2 nije karakteristika srpskih naroda na Balkanu. Šta bi sa onim da mi i Irci imamo slicne gene?

Dario

pre 6 godina

Slovenci = Austrijanci
To smo znali i prije. Nakako se ne uklapaju u ovu našu balkansku priču. A i podliji su od ostalih, koji su zadojeni i glupavi.

Zdenko Krmpotic

pre 6 godina

Ovakve mape su bezvezne, uglavnom su u pitanju haplogrupe koje su na tim prostorima ispod 50 %. Kod nas I2 je oko 30 %, a sta cemo sa ostale 2 trecine...

Trovach

pre 6 godina

@Dex...Nije mi jasno ovo prozivanje Hrvata. Posto sam pola-pola, mogu delimicno da budem iritiran, ali zasto bih bio, ako neko, bez ikakve potrebe, poteze, na najprimitivniji nacin, neciju nacionalnu pripadnost samo da bi se izrugivao. Imajte pametnija posla i ostavljajte komentare iz kojih i drugi mogu nesto saznati. Ovakav komentar je prazan i bolje je nista ne napisati. Vise mi je muka od srpskohrvatskih mrzitelja.

I2a-Din

pre 6 godina

"Haplogroup I is the oldest major haplogroup in Europe and in all probability the only one that originated there" - sa sajta eupedia.com

Kao sto vidite dragi Balkanci mi smo jedini autohtoni stanovnici Evrope, a ovi danasnji Evropljani sto nam kroje sudbine i u lice nam govore da mi nismo Evropa su ustvari potomci dodjosa, pa vi vidite koliko je prokletstvo nesloge - udju ti u kucu, jos te nateraju da radis za njih

EU

pre 6 godina

Ne znam kako si to zakljucio kad mapa ne pokazuje ko je odakle dosao jedino je karakteristicno da pada jedna srpska tvrdnja da su Albanci sa Kavkaza. Nemaju istu dnk kao Kavkazani.

andreas kisser

pre 6 godina

Još jednom je potvrđeno da su ovdašnji narodi, izuzev Bugara i Labanca, starosedeoci na Balkanu.
(Dragan, 4. jul 2017 19:47)

!!!??? kako si to zakljucio iz ove karte?

Ivan

pre 6 godina

Ovo samo potvrđuje da su Hrvati od Jadranskog do Crnog mora. Ne mogu biti Srbi nikako na dva mora, a ne znaju ni plivati, a kamoli ploviti. Znate za nekog čuvenog moreplovca srbina? Nisam ni mislio jer takav ne postoji.

dragan

pre 6 godina

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Srbi...

E zato smo jaki u kosarci.

dokaz

pre 6 godina

Srbi I2 su starosedeoci Balkana a Albanci E1b1b dosljaci iz Afrike i Bliskog istoka. Naravno oba naroda su izmesana ali Srbi imaju vise starijih Evropskih gena nego Albanci. Mission accomplished, nikakvog progona Alabanaca od strane Srba nije bilo vec obrnuto.

RedRadDisc

pre 6 godina

Hajmo sad hejteri i teoreticari veliko ovih ili onih ko je stariji. Hajmo malo kako nema onih ili ovih ili kako su oni zapravo mi jer smo mi zapravo oni ili smo mi ... Znate kako ide dalje, ono o amebama ...

my way

pre 6 godina

Ма какви, опште је познато да Хрвати не могу имати сличности са било ким ко је бројнији од њих (осим када морају да побегну од своје мрачне прошлости) Ово је великодезоксирибонуклеинска агресија на Хрватску.

Vrući pas

pre 6 godina

Fizionomija ljudi! Fizionomija pokazuje sve! Pa ja kao Srbin ne vidim razliku između nas i ljudi koji žive u bivšoj Jugi, ali zato vidim da nemam ama baš ništa zajedničko sa Albancima, Turcima, Italijanima, Špancima, Englezima, Nemcima...

Zdenko Krmpotic

pre 6 godina

Ovakve mape su bezvezne, uglavnom su u pitanju haplogrupe koje su na tim prostorima ispod 50 %. Kod nas I2 je oko 30 %, a sta cemo sa ostale 2 trecine...

I2a-Din

pre 6 godina

"Haplogroup I is the oldest major haplogroup in Europe and in all probability the only one that originated there" - sa sajta eupedia.com

Kao sto vidite dragi Balkanci mi smo jedini autohtoni stanovnici Evrope, a ovi danasnji Evropljani sto nam kroje sudbine i u lice nam govore da mi nismo Evropa su ustvari potomci dodjosa, pa vi vidite koliko je prokletstvo nesloge - udju ti u kucu, jos te nateraju da radis za njih

dokaz

pre 6 godina

Srbi I2 su starosedeoci Balkana a Albanci E1b1b dosljaci iz Afrike i Bliskog istoka. Naravno oba naroda su izmesana ali Srbi imaju vise starijih Evropskih gena nego Albanci. Mission accomplished, nikakvog progona Alabanaca od strane Srba nije bilo vec obrnuto.

dragan

pre 6 godina

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Srbi...

E zato smo jaki u kosarci.

Dario

pre 6 godina

Slovenci = Austrijanci
To smo znali i prije. Nakako se ne uklapaju u ovu našu balkansku priču. A i podliji su od ostalih, koji su zadojeni i glupavi.

Trovach

pre 6 godina

@Dex...Nije mi jasno ovo prozivanje Hrvata. Posto sam pola-pola, mogu delimicno da budem iritiran, ali zasto bih bio, ako neko, bez ikakve potrebe, poteze, na najprimitivniji nacin, neciju nacionalnu pripadnost samo da bi se izrugivao. Imajte pametnija posla i ostavljajte komentare iz kojih i drugi mogu nesto saznati. Ovakav komentar je prazan i bolje je nista ne napisati. Vise mi je muka od srpskohrvatskih mrzitelja.

juzni vetar

pre 6 godina

Albanci i Bugari...ko bi rekao?! Pitanje je samo da l su vise ilirskog il, pre ce biti, turskog porekla? A nije cudo ni da Rumuni i Juzni Sloveni dele iste gene s obzirom na vincansku kulturu i prostor gde se razvijala.

Blazo

pre 6 godina

I sta da radimo sa teorijom seobe Slovena sada??? Da li SANU radi nesta po tom pitanju? Koliko jos vremena treba da prodje da se to pitanje pokrene, i stavi u odgovarajuci kontekst.

Милош

pre 6 godina

Руси нам јесу браћа јер имамо 20% словенске крви што ова мапа не може да покаже јер она показује само доминантан ген. Видите како језик може да завара. Румуни умишљају да су некакви Романи, Италијани, а у ствари су класични балканци. А и они су били под јаким словенским утицајем. Погледајте само називе њихових градова, река и планина. Иста прича је са Мађарима. Само су језик задржали. На мапи се лепо види да су Естонци и Летонци задржали не само језик него и исте гене као Финци. Што људи живе северније то имају светлију пут, нема то везе са овим хаплогрупама. Ова мапа нам итекако иде у прилог. Албанци и Бугари су дошљаци и то се просто види по физиономији лица, а сада су и ова истраживања то доказала. То би требали да искористимо, а ми у школама учимо као да смо дошли са Марса, а да су Албанци на Балкану одувек.

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

Auuu.
Štaće sad jadni rvati
(Dex, 4. jul 2017 19:51)

Isto sto i rusofili, da kukaju o belosveckim zaverama i neistinitosti rezultata. A kad im kazes da mogu lako da odu i provere (nadju par njih iz regiona, urade test i uporede) onda naprasno ucute ili se izgube

Ivan

pre 6 godina

Ovo samo potvrđuje da su Hrvati od Jadranskog do Crnog mora. Ne mogu biti Srbi nikako na dva mora, a ne znaju ni plivati, a kamoli ploviti. Znate za nekog čuvenog moreplovca srbina? Nisam ni mislio jer takav ne postoji.

+(*@_+_

pre 6 godina

Znate za nekog čuvenog moreplovca srbina? Nisam ni mislio jer takav ne postoji.
(Ivan, 04. jul 2017 20:46)

Ako vi hrvati imate cuvene moreplovitelje, onda i mi Srbi imamo: Marko Polovic, Hristivoje Stubic i vojvoda Jovan Kukic, koji su pogresno nazvani Marko Polo, Kristofer Kolumbo i Dzejms Kuk.
Malo slovo h cisto da se uklopim u hrvatski pravopis.

Lukas aus Agram

pre 6 godina

U prevodu,kroz istoriju se najvise ratova vodilo medju istim ljudima
(aca, 4. jul 2017 22:07)

Pa moje sestre jednojajčane blizanke ne mogu izdržati 2 minute u istoj prostoriji da se do smrti ne posvađaju, odna je sutra sve super, isto par minuta pa opet, i tako cijeli život, sva sreća jedna živi u Engleskoj!

andreas kisser

pre 6 godina

Još jednom je potvrđeno da su ovdašnji narodi, izuzev Bugara i Labanca, starosedeoci na Balkanu.
(Dragan, 4. jul 2017 19:47)

!!!??? kako si to zakljucio iz ove karte?

my way

pre 6 godina

čitajući sve ove velikoumne komentare i zaključke lako je zaključiti da hrvati definitivno sa srbima definitivno nemaju ništa...
(..., 04. jul 2017 22:27)

Kada je neko toliko "velikouman" da zakljucuje i svoje znanje o svetu zasniva na internet komentarima onda i ne cudi da pojma nema o istorijskom kontekstu zbog kojeg su oni takvi. No, ko o cemu....

Genetičar

pre 6 godina

Dinarski tip je najviši po rastu, a u taj tip spadaju Dalmatinci, Hercegovci i Crnogorci, Srbi su visoki zato što je veći broj asimiliralao za Beograd, Šumadiju i Vojvodinu, pa su tamo proširili svoj gen za visinu. Toliko o istini. Treba da budete zahvalni što nemate visinu ljudi sa Južne pruge.

gradinar

pre 6 godina

Историја је наука сигурна ко врбов клин... Генетика јесте егзактна, али је тумачење слободно...
Зашто Руси уче да су дошли одавде, а ми учимо да смо дошли "оданде" (Jел' зато што су нам тако Немци рекли?)? Ко су Винчанци?
Ова мапа ништа не показује, заправо доказује да смо сви МЕШАНЦИ.
Све остало ће се знати онда кад измисле временску машину па оду у прошлост да провере. А то ће бити... - никад!

RedRadDisc

pre 6 godina

Hajmo sad hejteri i teoreticari veliko ovih ili onih ko je stariji. Hajmo malo kako nema onih ili ovih ili kako su oni zapravo mi jer smo mi zapravo oni ili smo mi ... Znate kako ide dalje, ono o amebama ...

EU

pre 6 godina

Ne znam kako si to zakljucio kad mapa ne pokazuje ko je odakle dosao jedino je karakteristicno da pada jedna srpska tvrdnja da su Albanci sa Kavkaza. Nemaju istu dnk kao Kavkazani.

otvoren za genetsko modifikovanje

pre 6 godina

udaviste gnjurca sa tim haplogrupama deceniju već slušam nego koji gen treba da nam se ugradi da živimo u miru i imamo posao od kog se dostojno živi

Duck Dodgers

pre 6 godina

Oa nije to jedina halpogrupa na ovim prostorima, nego najčešća, imamo soata i R1a, ma i sivh ostalih svi su se mešali sa svima... nema "čiste" krvi i hvala bogu na tome, samo nek se meša.

domacin

pre 6 godina

Znaci Bugari i Albanci braca.
Sad mi tek jasno sto i jedni i drugi ne vole Srbe.
Hrvati i Srbi braca i po tetki i po strini a bogami i po dedi i didi.

guliver

pre 6 godina

Ovo je na nivou kafane, i to u 3 ujutro! Svi evropski narodi su hibridni i kod svih 5-6 haplogrupa čini zbirno preko 90% genetike. Ti procenti se razlikuju, a ova mapa pokazuje samo relativno najveći procenat. Odavno se zna da smo mi Jugosloveni "Ilirosloveni" (kako su nas preciznije i zvali u 19. veku). Jasno je da su nadirući Sloveni na ovaj ili onaj način slavinizovali domoroce na Balkanu, od Panonije do Peloponeza, da su neki Sloveni helenizovani, pa obratno, da su pak neki Sloveni albanizovani, pa opet obratno. I uz podneblje i taj genetski gemišt dobijemo Nas. Tako je i kod svih ostalih. Kako neko napisa, ne oko ne izgleda da su Španci i Norvežani "isto". Naravno da nisu, jer se ne vidi učešće drugih gena. I konačno, postoji više metodologija analize krvi, a ova pokazuje samo razliku u mitohondrijskom Y-DNA (DNK), tj. po ocu i zanemariju sav "miks" koji nosimo - pokazuje samo krajnjeg muškog pretka. Meni je test pokazao da sam R1a koji je nastao pre 25.000 godina, a ja sam nastao pre 40. Svakako pomaže u mapiranju naroda (kada se svi stavimo na gomilu), ali još uvek nema 100% preciznog mapiranja.

x

pre 6 godina

Slovenci = Austrijanci 
To smo znali i prije. Nakako se ne uklapaju u ovu našu balkansku priču. A i podliji su od ostalih, koji su zadojeni i glupavi.
(Dario, 04. jul 2017 21:14)

Ne. Vidis valjda na karti da su Austrijanci R1b, a Slovenci R1a kao i ostali zapadni Sloveni kojima originalno i pripadaju.

Милош-Бн

pre 6 godina

@Ivan Поздравио те Марко Ивановић Војновић, оснивач и први Адмирал руске црноморске флоте. То је доказ да не само да смо имали него смо имали морепловце давно. Није могао служити Србији али је његов таленат искориштен.

kzkzkz

pre 6 godina

@ Dragan
"Još jednom je potvrđeno da su ovdašnji narodi, izuzev Bugara i Labanca, starosedeoci na Balkanu."

Ne, vec potpuno suprotno.

Mirko

pre 6 godina

Mapa i tekst koji je prati nisu tacni. Ako haplogrupda I2 predstavlja najvise muskarce na Balkanu, kakve veze imaju Rumuni tu? Sve to izbrkano. Osim toga I2 nije karakteristika srpskih naroda na Balkanu. Šta bi sa onim da mi i Irci imamo slicne gene?

Mantis

pre 6 godina

Mislim da ova mapa nije tacna.
Hrvati imaju tisuculjetni gen,
nemaju oni iste gene kao Srbi.
(Aleksandar, 4. jul 2017 19:50)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Točno, u Srba je modificiran
turski gen, što zbog šetanja
opanaka, što zbog jus primae noctis!!

T

pre 6 godina

@dragan A otkud onda Albanci na Balkanu? Nije zabeleženo nikakvo naseljavanje, a jeste zabeleženo naseljavanje Slovena. Grci su živeli tu, bilo je pismenih da to zabeleže. Jedino objašnjenje je da su i Albanci starosedeoci.

3D

pre 6 godina

Pa ovo je pretežna halpogrupa I2, nije jedina, imamo mi i sve druge pogledajte odakle je došao, nije sa Balkana, već iz zapadne Poljske... ali šta pričati ljudima koji vide mapu i na osnovu nje donose zaključak, misleći da geni ovi podaci imaju veze sa etnicitetom... i naravno ovakve mape uve kvode zaključcima koji nemaju veze sa istinom.

Tyson

pre 6 godina

Ne zanosite se, te haplo grupe su starije od bilo kog naroda ili nacije. Ja sam recimo haplo grupa E, po toj logici sam rodjak sa Libijcima, pa sta to znaci? Nista...

x

pre 6 godina

Po ovome ispade da spanci i italjani i nemci i norvezani imaju iste gene.. m'da...
(balkanoid, 04. jul 2017 22:06)

Gde ti vidis Nemce? Koliko ja vidim na mapi Nemacka i Austrija (zajedno sa Madjarskom) je obojena istom bojom kao sve zemlje zapadnih i istocnih Slovena. Postoje brojne studije da veliki deo nemackog stanovnista cine asimilovani Sloveni (posebno u Istocnoj Nemackoj). U Madjarsku naciju takodje je utopljeno dosta Slovena (najvise Slovaka).
Za podrucje bivse SFRJ vidi se da je stanovnistvo homogeno (osim Slovenije) i da potice od Srba (Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH i deo Hrvatske) i Hrvata (deo Hrvatske) koji su se mesali sa starosedeocima Balkana (Avari, Iliri, Tracani...).

Misha

pre 6 godina

Analiza porekla preko Y hromozoma je analiza porekla samo jednog od milione predaka (praoca), ili što se tiče genetike, porekla samo jednog od ukupno 46 hromozoma, dok tih preostalih 45 hromozoma mogu da budu sasvim drugačijeg porekla. Mnogo je značajnije i relevantnije utvrđivanje bliskosti i porekla zahvaljujući analizi gena HLA sistema, jer se nasleđuje od oba roditelja.

Nikola

pre 6 godina

Nije ova mapa bas precizna, iako je lijepo sto je pokazala par stvari, da Albanci nisu bas odavde za pocetak. A sto se tice ovih Rusofoba, pa sta sad. Sad vam nisu dragi Rusi a jesu ovi sto su nas masakrirali kroz 20. vijek samo zbog ove mape?? Nista kultura, jezik, na kraju krajeva to i cini covjeka takvim kakav jeste, a ne boja koza, haplogrupe u DNK itd. Kakve ste onda vi psihopate. A i kao sto je neko lijepo napisao. Mozda ovoga imamo samo 30%, ali je ona pojedinacno najzastupljenija na Balkanu.

загор

pre 6 godina

значи фора је да се највише мрзе управо они који су најсличнији: руси, украјинци и пољаци, срби, босанци и хрвати, французи, енглези и немци, грци и турци...
мало ми тешко да прихватим ову причу како су бугари слични са арапима, португалци са немцима, норвежани више са сицилијанцима него швеђанима и све то вуче више ка неким политичким и културрасистичким предрасудама (као западна господа је таква по рођењу, а остатак цигана се дели у некилико подгрупа), него ка науци, ал небитно...

Cica

pre 6 godina

Gde se kod nas u Srbiji moze testirati ovaj DNK? Mene bas zanima kojoj grupi propadam. Kao i za muza koji nije odavde a ne lici ni mnogo na njegove sunarodnike.

panceltic

pre 6 godina

Maksimalno pojednostavljena, banalizovana mapa.
Zapravo taj I2 se proteže kroz celu srednju Evropu, Madjarsku, Slovačku, Poljsku, pa skroz do centralne Ukrajine.
R1A zapravo ide do sredine Nemačke, a ima ga dobrim delom i u Švedskoj i Danskoj.
Isto tako R1b seže do Grčke i zapadne Ukrajine. Ovo je baš onako mapa za novinare koji traže senzacije. Ali što je najgore ona deli Slovene na I2 i R1A, a kada se pogleda mapa sa svim prelazima zapravo se vidi da ne postoji jedna bez druge grupe... Šta god da su ove dve grupe u prošlosti bile, po Evropj su se kretale zajedno i delile isti jezik i kulturu.

Nenad

pre 6 godina

Mapa nije bas najiskrenija, jer su prikazane dominantne haplogrupe ali evo na primeru nas srba ako potrazite na internetu videcete da imamo 3 haplogrupe u 30im procentima,sto se od prilike poklapa sa teorijom da ko god da je u evropu dosao mora da je preso preko Balkana ali da ono sto je karakteristicno z nas region je ta starosedeocka haplogrupa neki kazu kromanjonska zbog koje smo najvisi.

za prekrajanje karte

pre 6 godina

@Aleksandar, pa da znas da nemaju. Njih su Austrijanci i Madjari slifovali a nas su Turci. Sto se Balkana tice Dunav i Sava bi bile prirodne granice.
Oni sesir a mi fes.

Neko

pre 6 godina

Po ovome ispade da spanci i italjani i nemci i norvezani imaju iste gene.. m'da...
(balkanoid, 04. jul 2017 22:06)

To i ne treba toliko da čudi, s' obzirom da su Goti, Vandali i drugi Germani poreklom iz Skandinavije protutnjali Evropom u ranom srednjem veku i osnovali svoje države u Španiji i Italiji gde je došlo do mešanja sa lokalnim stanovništvom. Neretko se mogu naci plavi Italijani i Španci sa plavim očima i kosom, naravno ne u toj meri kao u Skandinaviji, ali su svakako ostavili velikog traga na genetiku tih naroda.

ma bre

pre 6 godina

mi srbi smo poslednja rupa na svirali uvek bili al sad smo i u srbiji, da ne pominjem al ko pre dobiej psoao u srbiji, ko pre dodje do lekara ko pre dobiej mesto u studentskom domu, ko pre dobije direktorsko mesto, ko vodi drzavna preduzeca, srbi sigurno ne. ako tako nastavimo proterace nas iz sopstvene zemlje ka osto su tamo neki to uradil isa kosovom sad oni koj isu sa njima najveci projatelji prodaj unam njihove zene po srbiji ima ih sad vise ovde nego u njihovoj zemlji,
ocu bre da odu svi u svoju zemlju necu bre da mi tamo neki vode zemlju pogotovo ne oni koji sebe nazivaju srbima a to nisu
za vreme bombardovanaj pobegli su u svoje zemlje a kod nas su sam oda nas iskoriscaaju. ma necu bre da ja moram da cekam godinu dana na pregled u bolnici a da svi ostali doju na pregled za dva dana.
ali ovj vlasti to odgovara zato i zmuri na sve to ka osto su komunajre okretale glavu kad je kosovo bilo u pitanju a ovi se spremal ina to i svi su gledali

Nikola 97

pre 6 godina

Treba istraziti i kako geni uticu na zajednicke osobine naroda koji ih dele, i kako se to na kraju odrzava na ekonomsku razvijenost jer ovakve granice bi obuhvatile zemlje koje imaju i relativno slicnu ekonomsku moc.

Deda Radovan i Kompanija

pre 6 godina

Cela ova prica je "Trla baba lan da joj prodje dan". Ocigledno je ovaj ko je hteo da nesto napise, napisao samo delimicno istinito a delimicno kako bi on hteo da vidi svet - jer nije bas familijaran gde se nalazi. Mozda je dobio saku Evra da nesto pise kao svako ko ne poznaje materiju. Komentari? Koji komentari? To je ono kada se sastanu dve tri bake na raskrsnici i raspravljaju o svetu koga ne poznaju, jer su proputovale samo do vodenice na potoku i seoskog groblja i ....... sve znaju o svim komsijama naravno!Komentarisu bez pocetka i kraja.

Рада

pre 3 godine

Нису Грци и Јевреји Турци него је међу данашњим Турцима највише потурчених Грка, Јевреја и Арапа. Изворно, туркменска племена имају више Р1б и неких других хаплогрупа.

Antibot1

pre 6 godina

Mapa nije precizna niti tačna. Grci su dominantno Hpg E1B1v16.Veliki broj stanovništva na prostoru gde dominira Hpg I je I1a među ovima koji su I2a2 kao i kod I1 a ima mnogo I2a2.
Bugari su takođe dominantno I2a2(odnosno Hpg I). Sa dominantnom E1B1 albanci su najvećim delom grčkog porekla.U srbiji ima više grčkog porekla 16% nego slovenskog 12%. Inače Hpg I je I od illirian(ilirsko poreklo) kao i skandinavci. Norvežani su takođe većinski Hpg I.

Nikola

pre 6 godina

Na prvi pogled mapa vec nema smisla. Samo tri velike nelogicnosti: Madjari dele iste gene sa slovenima (zeleno), a u stvari vode poreklo od Huna i imaju vise slicnosti sa Fincima, ali sa Slovenima ama bas nikakve! Drugo, Rumuni (koji su blizi romanskim narodima) imaju iste gene kao ex-sfrj a sa nama nemaju istorijski ama bas nikakve veze. Trece, Grci i Turci isti gen?! Grci koji postoje hiljadam godina i Turci koji su dosli sa bliskog istoka?! Nebuloza

@janbo

pre 6 godina

mapa je obojena na osnovu najbrojnije y-haplogrupe u svakoj državi. Znači negde, u okviru iste boje, haplogrupi koju ona označava može pripadati 70% muškaraca, a negde 17%(R1A u Poljskoj i Rusiji, nasuprot Srbije). Ovo drugo je slučaj kod nas, u Srbiji, gde imamo nekoliko značajnije zastupljenih haplogrupa, a možda i ponajviše, ipak-E (prenesen od antičkih naroda-Grka, Rimljana...). Albanci su gotovo identičan miks, ako se gleda y-haplogrupa. Čini mi se da delovi hromozoma mogu da zamene mesta sa delovima drugog hromozoma, dobijenog od drugog roditelja, pri nastanku polne ćelije, pa i baba i deda po jednom roditelju doprinose unuku genetski, te nije potpuno relevantno posmatrati sve kroz marker koji se prenosi samo po ocu

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

To je još ranije u svojoj knjizi ,,Sedam Evinih kćeri'' stručno (a laicima razumljivo) objasnio genetitičar Brajan Sikis.

Dinarid

pre 6 godina

Ova halogrupa je izgleda vezana za tzv. Dinarski tip coveka i najcesca je u Bosni i Hercegovini, ali i Sardiniji! http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml

realista

pre 6 godina

prvo su nam izbrisali ilirsko poreklo prozvali nas juznim slovenima,da bi nas kasnije podelili na toponimske nacije.do duse iliri su nas zvali latini.kako se zapravo zovemo pitanje je,posto smo mi druge nazivali a sebe smo pretpostavljali

doaiwk

pre 6 godina

Šta kao Norvežani dele DNK sa Špancima, Italijanima, itd ali ne i sa Šveđanima?? Hmm malo mi je nejasno kako funkcionišu te haplogrupe.
Šta ako npr majka ti ima jednu haplogrupu a otac drugu, da li to znači da ćeš ti imati dve haplogrupe ili samo jednu od ove dve i koju? Da li će jedna ostati neizražena ili potpuno eliminisana? Da li će tvoje dete imati tu istu ili se kod njega može izraziti ona koja je kod tebe ostala neizražena??
Ako ima neko da zna, nek napiše, hvala

Zoran

pre 6 godina

Opet klasicna manipulacija i izvrtanje istine kao sto je bio Berlinski kongres. Nisam bas siguran da jedan od najvecih strucnjaka u svetu za DNK Dr.Anatolij Kljosov bi se slozio sa ovim.

Ivan

pre 6 godina

Ovo samo potvrđuje da su Hrvati od Jadranskog do Crnog mora. Ne mogu biti Srbi nikako na dva mora, a ne znaju ni plivati, a kamoli ploviti. Znate za nekog čuvenog moreplovca srbina? Nisam ni mislio jer takav ne postoji.

kzkzkz

pre 6 godina

@ Dragan
"Još jednom je potvrđeno da su ovdašnji narodi, izuzev Bugara i Labanca, starosedeoci na Balkanu."

Ne, vec potpuno suprotno.

my way

pre 6 godina

Ма какви, опште је познато да Хрвати не могу имати сличности са било ким ко је бројнији од њих (осим када морају да побегну од своје мрачне прошлости) Ово је великодезоксирибонуклеинска агресија на Хрватску.

andreas kisser

pre 6 godina

Još jednom je potvrđeno da su ovdašnji narodi, izuzev Bugara i Labanca, starosedeoci na Balkanu.
(Dragan, 4. jul 2017 19:47)

!!!??? kako si to zakljucio iz ove karte?

Dario

pre 6 godina

Slovenci = Austrijanci
To smo znali i prije. Nakako se ne uklapaju u ovu našu balkansku priču. A i podliji su od ostalih, koji su zadojeni i glupavi.

Mirko

pre 6 godina

Mapa i tekst koji je prati nisu tacni. Ako haplogrupda I2 predstavlja najvise muskarce na Balkanu, kakve veze imaju Rumuni tu? Sve to izbrkano. Osim toga I2 nije karakteristika srpskih naroda na Balkanu. Šta bi sa onim da mi i Irci imamo slicne gene?

Zdenko Krmpotic

pre 6 godina

Ovakve mape su bezvezne, uglavnom su u pitanju haplogrupe koje su na tim prostorima ispod 50 %. Kod nas I2 je oko 30 %, a sta cemo sa ostale 2 trecine...

Mantis

pre 6 godina

Mislim da ova mapa nije tacna.
Hrvati imaju tisuculjetni gen,
nemaju oni iste gene kao Srbi.
(Aleksandar, 4. jul 2017 19:50)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Točno, u Srba je modificiran
turski gen, što zbog šetanja
opanaka, što zbog jus primae noctis!!

EU

pre 6 godina

Ne znam kako si to zakljucio kad mapa ne pokazuje ko je odakle dosao jedino je karakteristicno da pada jedna srpska tvrdnja da su Albanci sa Kavkaza. Nemaju istu dnk kao Kavkazani.

Genetičar

pre 6 godina

Dinarski tip je najviši po rastu, a u taj tip spadaju Dalmatinci, Hercegovci i Crnogorci, Srbi su visoki zato što je veći broj asimiliralao za Beograd, Šumadiju i Vojvodinu, pa su tamo proširili svoj gen za visinu. Toliko o istini. Treba da budete zahvalni što nemate visinu ljudi sa Južne pruge.

Vrući pas

pre 6 godina

Fizionomija ljudi! Fizionomija pokazuje sve! Pa ja kao Srbin ne vidim razliku između nas i ljudi koji žive u bivšoj Jugi, ali zato vidim da nemam ama baš ništa zajedničko sa Albancima, Turcima, Italijanima, Špancima, Englezima, Nemcima...

T

pre 6 godina

@dragan A otkud onda Albanci na Balkanu? Nije zabeleženo nikakvo naseljavanje, a jeste zabeleženo naseljavanje Slovena. Grci su živeli tu, bilo je pismenih da to zabeleže. Jedino objašnjenje je da su i Albanci starosedeoci.

dokaz

pre 6 godina

Srbi I2 su starosedeoci Balkana a Albanci E1b1b dosljaci iz Afrike i Bliskog istoka. Naravno oba naroda su izmesana ali Srbi imaju vise starijih Evropskih gena nego Albanci. Mission accomplished, nikakvog progona Alabanaca od strane Srba nije bilo vec obrnuto.

Милош

pre 6 godina

Руси нам јесу браћа јер имамо 20% словенске крви што ова мапа не може да покаже јер она показује само доминантан ген. Видите како језик може да завара. Румуни умишљају да су некакви Романи, Италијани, а у ствари су класични балканци. А и они су били под јаким словенским утицајем. Погледајте само називе њихових градова, река и планина. Иста прича је са Мађарима. Само су језик задржали. На мапи се лепо види да су Естонци и Летонци задржали не само језик него и исте гене као Финци. Што људи живе северније то имају светлију пут, нема то везе са овим хаплогрупама. Ова мапа нам итекако иде у прилог. Албанци и Бугари су дошљаци и то се просто види по физиономији лица, а сада су и ова истраживања то доказала. То би требали да искористимо, а ми у школама учимо као да смо дошли са Марса, а да су Албанци на Балкану одувек.

Nikola

pre 6 godina

Na prvi pogled mapa vec nema smisla. Samo tri velike nelogicnosti: Madjari dele iste gene sa slovenima (zeleno), a u stvari vode poreklo od Huna i imaju vise slicnosti sa Fincima, ali sa Slovenima ama bas nikakve! Drugo, Rumuni (koji su blizi romanskim narodima) imaju iste gene kao ex-sfrj a sa nama nemaju istorijski ama bas nikakve veze. Trece, Grci i Turci isti gen?! Grci koji postoje hiljadam godina i Turci koji su dosli sa bliskog istoka?! Nebuloza

RedRadDisc

pre 6 godina

Hajmo sad hejteri i teoreticari veliko ovih ili onih ko je stariji. Hajmo malo kako nema onih ili ovih ili kako su oni zapravo mi jer smo mi zapravo oni ili smo mi ... Znate kako ide dalje, ono o amebama ...

za prekrajanje karte

pre 6 godina

@Aleksandar, pa da znas da nemaju. Njih su Austrijanci i Madjari slifovali a nas su Turci. Sto se Balkana tice Dunav i Sava bi bile prirodne granice.
Oni sesir a mi fes.

I2a-Din

pre 6 godina

"Haplogroup I is the oldest major haplogroup in Europe and in all probability the only one that originated there" - sa sajta eupedia.com

Kao sto vidite dragi Balkanci mi smo jedini autohtoni stanovnici Evrope, a ovi danasnji Evropljani sto nam kroje sudbine i u lice nam govore da mi nismo Evropa su ustvari potomci dodjosa, pa vi vidite koliko je prokletstvo nesloge - udju ti u kucu, jos te nateraju da radis za njih

Blazo

pre 6 godina

I sta da radimo sa teorijom seobe Slovena sada??? Da li SANU radi nesta po tom pitanju? Koliko jos vremena treba da prodje da se to pitanje pokrene, i stavi u odgovarajuci kontekst.

Trovach

pre 6 godina

@Dex...Nije mi jasno ovo prozivanje Hrvata. Posto sam pola-pola, mogu delimicno da budem iritiran, ali zasto bih bio, ako neko, bez ikakve potrebe, poteze, na najprimitivniji nacin, neciju nacionalnu pripadnost samo da bi se izrugivao. Imajte pametnija posla i ostavljajte komentare iz kojih i drugi mogu nesto saznati. Ovakav komentar je prazan i bolje je nista ne napisati. Vise mi je muka od srpskohrvatskih mrzitelja.

+(*@_+_

pre 6 godina

Znate za nekog čuvenog moreplovca srbina? Nisam ni mislio jer takav ne postoji.
(Ivan, 04. jul 2017 20:46)

Ako vi hrvati imate cuvene moreplovitelje, onda i mi Srbi imamo: Marko Polovic, Hristivoje Stubic i vojvoda Jovan Kukic, koji su pogresno nazvani Marko Polo, Kristofer Kolumbo i Dzejms Kuk.
Malo slovo h cisto da se uklopim u hrvatski pravopis.

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

Auuu.
Štaće sad jadni rvati
(Dex, 4. jul 2017 19:51)

Isto sto i rusofili, da kukaju o belosveckim zaverama i neistinitosti rezultata. A kad im kazes da mogu lako da odu i provere (nadju par njih iz regiona, urade test i uporede) onda naprasno ucute ili se izgube

Zoran

pre 6 godina

Opet klasicna manipulacija i izvrtanje istine kao sto je bio Berlinski kongres. Nisam bas siguran da jedan od najvecih strucnjaka u svetu za DNK Dr.Anatolij Kljosov bi se slozio sa ovim.

juzni vetar

pre 6 godina

Albanci i Bugari...ko bi rekao?! Pitanje je samo da l su vise ilirskog il, pre ce biti, turskog porekla? A nije cudo ni da Rumuni i Juzni Sloveni dele iste gene s obzirom na vincansku kulturu i prostor gde se razvijala.

x

pre 6 godina

Po ovome ispade da spanci i italjani i nemci i norvezani imaju iste gene.. m'da...
(balkanoid, 04. jul 2017 22:06)

Gde ti vidis Nemce? Koliko ja vidim na mapi Nemacka i Austrija (zajedno sa Madjarskom) je obojena istom bojom kao sve zemlje zapadnih i istocnih Slovena. Postoje brojne studije da veliki deo nemackog stanovnista cine asimilovani Sloveni (posebno u Istocnoj Nemackoj). U Madjarsku naciju takodje je utopljeno dosta Slovena (najvise Slovaka).
Za podrucje bivse SFRJ vidi se da je stanovnistvo homogeno (osim Slovenije) i da potice od Srba (Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH i deo Hrvatske) i Hrvata (deo Hrvatske) koji su se mesali sa starosedeocima Balkana (Avari, Iliri, Tracani...).

realista

pre 6 godina

prvo su nam izbrisali ilirsko poreklo prozvali nas juznim slovenima,da bi nas kasnije podelili na toponimske nacije.do duse iliri su nas zvali latini.kako se zapravo zovemo pitanje je,posto smo mi druge nazivali a sebe smo pretpostavljali

ma bre

pre 6 godina

mi srbi smo poslednja rupa na svirali uvek bili al sad smo i u srbiji, da ne pominjem al ko pre dobiej psoao u srbiji, ko pre dodje do lekara ko pre dobiej mesto u studentskom domu, ko pre dobije direktorsko mesto, ko vodi drzavna preduzeca, srbi sigurno ne. ako tako nastavimo proterace nas iz sopstvene zemlje ka osto su tamo neki to uradil isa kosovom sad oni koj isu sa njima najveci projatelji prodaj unam njihove zene po srbiji ima ih sad vise ovde nego u njihovoj zemlji,
ocu bre da odu svi u svoju zemlju necu bre da mi tamo neki vode zemlju pogotovo ne oni koji sebe nazivaju srbima a to nisu
za vreme bombardovanaj pobegli su u svoje zemlje a kod nas su sam oda nas iskoriscaaju. ma necu bre da ja moram da cekam godinu dana na pregled u bolnici a da svi ostali doju na pregled za dva dana.
ali ovj vlasti to odgovara zato i zmuri na sve to ka osto su komunajre okretale glavu kad je kosovo bilo u pitanju a ovi se spremal ina to i svi su gledali

Nikola

pre 6 godina

Nije ova mapa bas precizna, iako je lijepo sto je pokazala par stvari, da Albanci nisu bas odavde za pocetak. A sto se tice ovih Rusofoba, pa sta sad. Sad vam nisu dragi Rusi a jesu ovi sto su nas masakrirali kroz 20. vijek samo zbog ove mape?? Nista kultura, jezik, na kraju krajeva to i cini covjeka takvim kakav jeste, a ne boja koza, haplogrupe u DNK itd. Kakve ste onda vi psihopate. A i kao sto je neko lijepo napisao. Mozda ovoga imamo samo 30%, ali je ona pojedinacno najzastupljenija na Balkanu.

Antibot1

pre 6 godina

Mapa nije precizna niti tačna. Grci su dominantno Hpg E1B1v16.Veliki broj stanovništva na prostoru gde dominira Hpg I je I1a među ovima koji su I2a2 kao i kod I1 a ima mnogo I2a2.
Bugari su takođe dominantno I2a2(odnosno Hpg I). Sa dominantnom E1B1 albanci su najvećim delom grčkog porekla.U srbiji ima više grčkog porekla 16% nego slovenskog 12%. Inače Hpg I je I od illirian(ilirsko poreklo) kao i skandinavci. Norvežani su takođe većinski Hpg I.

Милош-Бн

pre 6 godina

@Ivan Поздравио те Марко Ивановић Војновић, оснивач и први Адмирал руске црноморске флоте. То је доказ да не само да смо имали него смо имали морепловце давно. Није могао служити Србији али је његов таленат искориштен.

my way

pre 6 godina

čitajući sve ove velikoumne komentare i zaključke lako je zaključiti da hrvati definitivno sa srbima definitivno nemaju ništa...
(..., 04. jul 2017 22:27)

Kada je neko toliko "velikouman" da zakljucuje i svoje znanje o svetu zasniva na internet komentarima onda i ne cudi da pojma nema o istorijskom kontekstu zbog kojeg su oni takvi. No, ko o cemu....

dragan

pre 6 godina

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Srbi...

E zato smo jaki u kosarci.

Nenad

pre 6 godina

Mapa nije bas najiskrenija, jer su prikazane dominantne haplogrupe ali evo na primeru nas srba ako potrazite na internetu videcete da imamo 3 haplogrupe u 30im procentima,sto se od prilike poklapa sa teorijom da ko god da je u evropu dosao mora da je preso preko Balkana ali da ono sto je karakteristicno z nas region je ta starosedeocka haplogrupa neki kazu kromanjonska zbog koje smo najvisi.

Tyson

pre 6 godina

Ne zanosite se, te haplo grupe su starije od bilo kog naroda ili nacije. Ja sam recimo haplo grupa E, po toj logici sam rodjak sa Libijcima, pa sta to znaci? Nista...

gradinar

pre 6 godina

Историја је наука сигурна ко врбов клин... Генетика јесте егзактна, али је тумачење слободно...
Зашто Руси уче да су дошли одавде, а ми учимо да смо дошли "оданде" (Jел' зато што су нам тако Немци рекли?)? Ко су Винчанци?
Ова мапа ништа не показује, заправо доказује да смо сви МЕШАНЦИ.
Све остало ће се знати онда кад измисле временску машину па оду у прошлост да провере. А то ће бити... - никад!

Рада

pre 3 godine

Нису Грци и Јевреји Турци него је међу данашњим Турцима највише потурчених Грка, Јевреја и Арапа. Изворно, туркменска племена имају више Р1б и неких других хаплогрупа.

domacin

pre 6 godina

Znaci Bugari i Albanci braca.
Sad mi tek jasno sto i jedni i drugi ne vole Srbe.
Hrvati i Srbi braca i po tetki i po strini a bogami i po dedi i didi.

Misha

pre 6 godina

Analiza porekla preko Y hromozoma je analiza porekla samo jednog od milione predaka (praoca), ili što se tiče genetike, porekla samo jednog od ukupno 46 hromozoma, dok tih preostalih 45 hromozoma mogu da budu sasvim drugačijeg porekla. Mnogo je značajnije i relevantnije utvrđivanje bliskosti i porekla zahvaljujući analizi gena HLA sistema, jer se nasleđuje od oba roditelja.

загор

pre 6 godina

значи фора је да се највише мрзе управо они који су најсличнији: руси, украјинци и пољаци, срби, босанци и хрвати, французи, енглези и немци, грци и турци...
мало ми тешко да прихватим ову причу како су бугари слични са арапима, португалци са немцима, норвежани више са сицилијанцима него швеђанима и све то вуче више ка неким политичким и културрасистичким предрасудама (као западна господа је таква по рођењу, а остатак цигана се дели у некилико подгрупа), него ка науци, ал небитно...

3D

pre 6 godina

Pa ovo je pretežna halpogrupa I2, nije jedina, imamo mi i sve druge pogledajte odakle je došao, nije sa Balkana, već iz zapadne Poljske... ali šta pričati ljudima koji vide mapu i na osnovu nje donose zaključak, misleći da geni ovi podaci imaju veze sa etnicitetom... i naravno ovakve mape uve kvode zaključcima koji nemaju veze sa istinom.

Neko

pre 6 godina

Po ovome ispade da spanci i italjani i nemci i norvezani imaju iste gene.. m'da...
(balkanoid, 04. jul 2017 22:06)

To i ne treba toliko da čudi, s' obzirom da su Goti, Vandali i drugi Germani poreklom iz Skandinavije protutnjali Evropom u ranom srednjem veku i osnovali svoje države u Španiji i Italiji gde je došlo do mešanja sa lokalnim stanovništvom. Neretko se mogu naci plavi Italijani i Španci sa plavim očima i kosom, naravno ne u toj meri kao u Skandinaviji, ali su svakako ostavili velikog traga na genetiku tih naroda.

Lukas aus Agram

pre 6 godina

U prevodu,kroz istoriju se najvise ratova vodilo medju istim ljudima
(aca, 4. jul 2017 22:07)

Pa moje sestre jednojajčane blizanke ne mogu izdržati 2 minute u istoj prostoriji da se do smrti ne posvađaju, odna je sutra sve super, isto par minuta pa opet, i tako cijeli život, sva sreća jedna živi u Engleskoj!

Nikola 97

pre 6 godina

Treba istraziti i kako geni uticu na zajednicke osobine naroda koji ih dele, i kako se to na kraju odrzava na ekonomsku razvijenost jer ovakve granice bi obuhvatile zemlje koje imaju i relativno slicnu ekonomsku moc.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

To je još ranije u svojoj knjizi ,,Sedam Evinih kćeri'' stručno (a laicima razumljivo) objasnio genetitičar Brajan Sikis.

otvoren za genetsko modifikovanje

pre 6 godina

udaviste gnjurca sa tim haplogrupama deceniju već slušam nego koji gen treba da nam se ugradi da živimo u miru i imamo posao od kog se dostojno živi

x

pre 6 godina

Slovenci = Austrijanci 
To smo znali i prije. Nakako se ne uklapaju u ovu našu balkansku priču. A i podliji su od ostalih, koji su zadojeni i glupavi.
(Dario, 04. jul 2017 21:14)

Ne. Vidis valjda na karti da su Austrijanci R1b, a Slovenci R1a kao i ostali zapadni Sloveni kojima originalno i pripadaju.

guliver

pre 6 godina

Ovo je na nivou kafane, i to u 3 ujutro! Svi evropski narodi su hibridni i kod svih 5-6 haplogrupa čini zbirno preko 90% genetike. Ti procenti se razlikuju, a ova mapa pokazuje samo relativno najveći procenat. Odavno se zna da smo mi Jugosloveni "Ilirosloveni" (kako su nas preciznije i zvali u 19. veku). Jasno je da su nadirući Sloveni na ovaj ili onaj način slavinizovali domoroce na Balkanu, od Panonije do Peloponeza, da su neki Sloveni helenizovani, pa obratno, da su pak neki Sloveni albanizovani, pa opet obratno. I uz podneblje i taj genetski gemišt dobijemo Nas. Tako je i kod svih ostalih. Kako neko napisa, ne oko ne izgleda da su Španci i Norvežani "isto". Naravno da nisu, jer se ne vidi učešće drugih gena. I konačno, postoji više metodologija analize krvi, a ova pokazuje samo razliku u mitohondrijskom Y-DNA (DNK), tj. po ocu i zanemariju sav "miks" koji nosimo - pokazuje samo krajnjeg muškog pretka. Meni je test pokazao da sam R1a koji je nastao pre 25.000 godina, a ja sam nastao pre 40. Svakako pomaže u mapiranju naroda (kada se svi stavimo na gomilu), ali još uvek nema 100% preciznog mapiranja.

Duck Dodgers

pre 6 godina

Oa nije to jedina halpogrupa na ovim prostorima, nego najčešća, imamo soata i R1a, ma i sivh ostalih svi su se mešali sa svima... nema "čiste" krvi i hvala bogu na tome, samo nek se meša.

Deda Radovan i Kompanija

pre 6 godina

Cela ova prica je "Trla baba lan da joj prodje dan". Ocigledno je ovaj ko je hteo da nesto napise, napisao samo delimicno istinito a delimicno kako bi on hteo da vidi svet - jer nije bas familijaran gde se nalazi. Mozda je dobio saku Evra da nesto pise kao svako ko ne poznaje materiju. Komentari? Koji komentari? To je ono kada se sastanu dve tri bake na raskrsnici i raspravljaju o svetu koga ne poznaju, jer su proputovale samo do vodenice na potoku i seoskog groblja i ....... sve znaju o svim komsijama naravno!Komentarisu bez pocetka i kraja.

panceltic

pre 6 godina

Maksimalno pojednostavljena, banalizovana mapa.
Zapravo taj I2 se proteže kroz celu srednju Evropu, Madjarsku, Slovačku, Poljsku, pa skroz do centralne Ukrajine.
R1A zapravo ide do sredine Nemačke, a ima ga dobrim delom i u Švedskoj i Danskoj.
Isto tako R1b seže do Grčke i zapadne Ukrajine. Ovo je baš onako mapa za novinare koji traže senzacije. Ali što je najgore ona deli Slovene na I2 i R1A, a kada se pogleda mapa sa svim prelazima zapravo se vidi da ne postoji jedna bez druge grupe... Šta god da su ove dve grupe u prošlosti bile, po Evropj su se kretale zajedno i delile isti jezik i kulturu.

doaiwk

pre 6 godina

Šta kao Norvežani dele DNK sa Špancima, Italijanima, itd ali ne i sa Šveđanima?? Hmm malo mi je nejasno kako funkcionišu te haplogrupe.
Šta ako npr majka ti ima jednu haplogrupu a otac drugu, da li to znači da ćeš ti imati dve haplogrupe ili samo jednu od ove dve i koju? Da li će jedna ostati neizražena ili potpuno eliminisana? Da li će tvoje dete imati tu istu ili se kod njega može izraziti ona koja je kod tebe ostala neizražena??
Ako ima neko da zna, nek napiše, hvala

Cica

pre 6 godina

Gde se kod nas u Srbiji moze testirati ovaj DNK? Mene bas zanima kojoj grupi propadam. Kao i za muza koji nije odavde a ne lici ni mnogo na njegove sunarodnike.

@janbo

pre 6 godina

mapa je obojena na osnovu najbrojnije y-haplogrupe u svakoj državi. Znači negde, u okviru iste boje, haplogrupi koju ona označava može pripadati 70% muškaraca, a negde 17%(R1A u Poljskoj i Rusiji, nasuprot Srbije). Ovo drugo je slučaj kod nas, u Srbiji, gde imamo nekoliko značajnije zastupljenih haplogrupa, a možda i ponajviše, ipak-E (prenesen od antičkih naroda-Grka, Rimljana...). Albanci su gotovo identičan miks, ako se gleda y-haplogrupa. Čini mi se da delovi hromozoma mogu da zamene mesta sa delovima drugog hromozoma, dobijenog od drugog roditelja, pri nastanku polne ćelije, pa i baba i deda po jednom roditelju doprinose unuku genetski, te nije potpuno relevantno posmatrati sve kroz marker koji se prenosi samo po ocu

Dinarid

pre 6 godina

Ova halogrupa je izgleda vezana za tzv. Dinarski tip coveka i najcesca je u Bosni i Hercegovini, ali i Sardiniji! http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml