Najdugovečnija vladarka: Kraljica Elizabeta slavi 91. rođendan

Kraljica Elizabeta Druga, najdugovečnija vladarka Velike Britanije, danas slavi 91. rođendan, u privatnosti I bez pompe.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

U njenu čast, eskadron Kraljevske konjičke artiljerije projahao je pored Bakingemske palate. Potom je, u podne, izvdena počasnu paljbu u Hajd parku, a sat kasnije počasni plotuni su ispaljeni i kod londonskog Tauera.

Kraljica Elizabeta Druga, koja je krunisana 8. februara 1952. godine, britanska je vladarka koja je najduže vremena provela na prestolu.

Ona je, takođe, i monarh koji najduže vlada na svetu, od kada je prošle godine preminuo 88-godišnji tajlandski kralj Bumibol Aduljadedž.

Kraljica obično provede svoj rođendan privatno. Ona takođe ima i zvaničnu proslavu rođendana u junu, kada je lepše vreme. Tada se proslava obeležava vojnom paradom poznatom kao "Pozdrav bojama".

Prati B92 na Viberu

Vesti

Iskrenost leči napetost

Iskrene osobe su manje napete i anksiozne, a i ređe imaju glavobolju. Bolje je i njihovo fizičko i mentalno zdravlje u odnosu na osobe koje svakodnevno lažu, pokazali su istraživači iz bolnice "Lenoks hil" u Njujorku, napominjući da ljudi prosečno izgovore 11 laži nedeljno.

Vesti ponedeljak 1.05. 08:16 Komentara: 0

Dan kada je pao Rajhstag

Na današnji dan 1945. trupe Crvene armije su, tokom operacija opsade Berlina, zauzele Rajhstag, zgradu nemačkog Parlamenta. Fotografija crvenoarmejaca koji postavljaju sovjetsku zastavu na zgradu Rajhstaga obišla je svet i praktično označila savezničku pobedu u Drugom svetskom ratu. Istog dana ubio se i Adolf Hitler.

Vesti nedelja 30.04. 19:39 Komentara: 19
strana 1 od 3258 idi na stranu