Najekstremnije smrtne kazne koje su i dalje u upotrebi

Vešanje, obezglavljivanje, kamenovanje, električna stolica, streljanje... sve su to smrtne kazne koje se sprovode u mnogim delovima sveta.

Život

Izvor: News.com.au

Nedelja, 23.10.2016.

20:46

Najekstremnije smrtne kazne koje su i dalje u upotrebi
Foto: Gettyimages

Amnesty International saopštava da se egzekucije uglavnom sprovode javno, što dodatno pojačava okrutnost i nehumanost ovih oblika kazni.

“Sve smrtne kazne krše pravo na život. One koje se sprovode javno su grozan atak i na ljudsko dostojanstvo kakav se ne može tolerisati”, rekao je zamenik direktora Amnesty International za Bliski istok i Severnu Afriku Hadž Sahraui.

Osim za krivična dela povezana s narkoticima, ljude u pojedinim zemljama sveta ubijaju i zbog preljube, blasfemije, korupcije, kidnapovanja, pa čak i preispitivanja politike lidera.

Smrtna kazna legalna je u 58 zemalja, a najveći egzekutori u 2015. bili su Kina, Iran, Pakistan, Saudijska Arabija i SAD.

Amputacije udova, bičevanje, kastracija i drugi oblici mučenja takođe se primenjuju za zločine poput kockanja ili komunikacije muškarca i žene koji nisu u krvnom srodstvu niti braku.

Predstavljamo vam neke od najbrutalnijih kazni koje se dodeljuju u pojedinim zemljama sveta.

Šibanje

Države: Singapur, Bruneji, Indonezija, Malezija i neke afričke zemlje

Šibanje je kazna koja je u nekim zemljama primenljiva za čitav niz prekršaja i krivičnih dela uključujući pljačku, kidnapovanje, narkomaniju, vandalizam, pobunu, seksualno zlostavljanje, posedovanje oružja i prekoračenje roka važenja vize na duže od 90 dana.

Šibanje pod medicinskim nadzorom redovno se primenjuje u Singapuru. Široki savitljivi štap prvo se umače u vodu, kako bi se sprečilo njegovo pucanje tokom izvršenja kazne. Prestupnik se skida do gole kože, zatim ga ispituje lekar, a onda ga izvršitelj kazne udara štapom po goloj zadnjici iz sve snage.

Broj udaraca zavisi od zločina i obično se između svakog pravi pauza od 10 do 15 sekundi.

Oni koji su istrpeli ovakvu kaznu opisuju je “više nego mučnom”, a ranama koje ostanu od ovakvih udaraca potrebno je i do mesec dana da se iscele.

Kamenovanje

Države: Saudijska Arabija, Sudan, Pakistan, Iran, Jemen, Somalija, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nigerija

Kamenovanje je oblik egzekucije mučenjem u kom pojedinac koji baca smrtonosni kamen nikad ne može biti otkriven.

U nekim zemljama, oni koji su osuđeni na kamenovanje ukopavaju se u rupu do struka (žene do grudi), a onda ih kamenuje odabrana grupa izvršilaca.

Oni koji uspeju da pobegnu iz rupe tokom kamenovanja, prema Islamskom zakonu su oslobođeni, ali je za žene to mnogo teži poduhvat, nego za muškarce, jer se one dublje ukopavaju.

Kamenovanje se smatra oblikom javne pravde i podjednako ga kritikuju borci za ljudska prava, kao i stručnjaci za islam.

Vešanje

Države: Iran, Pakistan, SAD, Egipat, Avganistan, Bangladeš, Bocvana, Indija, Belize, Bruneji, Kameron, Gambija, Antigva i Barbuda, Irak, Japan, Jordan, Kenija, Kuvajt, Liban, Lesoto, Liberija, Malavi, Malezija, Mjanmar, Eritreja, Nigerija, Oman, Palestinska teritorija u oblasti Gaze, Južni Sudan i Sudan, Sijera Leone, Južna Koreja, Šri Lanka, Sirija, Tanzanija, Tonga, Tunis, Uganda, Kongo, Papua Nova Gvineja, Katar, Zambija, Zimbabve

Smrtna kazna vešanjem je jedna od najrasprostranjenijih. Iran, u kom je samo u 2013. izvršeno 369 takvih kazni, na prvom je mestu u svetu prema broju izvršenja.

Streljanje

Države: SAD, Iran, Irak, Indonezija, Saudijska Arabija, Indija, Kina, Južna Koreja, Tajvan, Bangladeš, Avganistan, Liban, Nigerija, Oman, Jemen, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Belorusija, Gambija, Somalija, Eritreja, Benin, Katar, Sijera Leone, Sirija, Uganda

Veruje se da je u Belorusiji izvršeno manje od 10 egzekucija streljanjem u poslednjoj deceniji. Ovaj oblik smrtne kazne u toj zemlji izvršava se tako što se osuđeniku puca u potiljak, ali upotreba te kazne okružena je velom tajne.

Obezglavljivanje

Države: Saudijska Arabija, Benin, Jemen, Katar

U Saudijskoj Arabiji je ovaj metod egzekucije najčešće primenjivan. Osuđenicima se glava uglavnom odseca mačem.

Električna stolica

Država: SAD

SAD je jedina država na svetu u kojoj se i dalje primenjuje smrtna kazna na električnoj stolici.

Bacanje s visine

Država: Iran

Sudije nekad osude pojedinca na smrt skokom sa litice ili s nekog uzvišenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: