Kanon osunčavanja Zemlje Milutina Milankovića

Izložba "Milankovićev kanon osunčavanja Zemlje" biće otvorena sutra u Izložbenom paviljonu i holu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Život

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

15:14

Kanon osunčavanja Zemlje Milutina Milankovića
Foto: SANU / Wikimedia Commons

Izložbu u okviru Festivala nauke i obrazovanja organizuje Univerzitet u Novom Sadu u saradnji sa Galerijom Srpske akademije nauka i umetnosti, a otvoriće je autor akademik prof. dr Aleksandar Petrović.

Milutin Milanković (1879-1958) bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, redovni profesor nebeske mehanike na Univerzitetu u Beogradu i popularizator nauke.

Bio je prvi srpski doktor tehničkih nauka i najcitiraniji srpski naučnik svih vremena, pionir u raketnom inženjerstvu, potpredsednik SANU u tri mandata, direktor Astronomske opservatorije u Beogradu, član i reosnivač Komisije 7 za nebesku mehaniku Međunarodne astronomske unije.

Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa nauci. Prvi doprinos je "Kanon osunčavanja Zemlje" koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema, a drugi je teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce, danas poznato kao Milankovićevi ciklusi.

Milankovićevi ciklusi objašnjavaju pojavu ledenih doba tokom geološke prošlosti Zemlje, kao i klimatske promene na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti. Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: