Još jedan Amerikanac ubio lava u Zimbabveu

Jedan američki državljanin je pre nekoliko meseci ubio lava lukom i strelom u Zimbabveu, saopštili su danas zvaničnici, u sred skandala koji je izbio pošto je jedan američki zubar takođe u toj zemlji optužen za ubistvo lava.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

08:49

Default images
Beta / Paula French via AP

Zvaničnici agencije za zaštitu prirode i upravljanje nacionalnim parkovima rekli su da je Jan Kazimir Seski u aprilu u Zimbabveu bio u ilegalnom lovu, u blizini nacionalnog parka Huange.

Portparolka Agencije Karolin Vašaja rekla je da je Seskijevo ime nađeno u bazi podataka. "Kada lovci dođu u našu zemlju, oni ostavljaju lične podatke, treba da navedu sumu koju su platili za lov, broj i vrstu životinja koje će da ulove, mesto i period gde će loviti. Američki državljanin je lovio na području gde je to zabranjeno", rekla je ona.

Juče je saopšteno da će Zimbabve zatražiti ekstradiciju američkog zubara Valtera Džejmsa Palmera, koji je ubio lava, prethodno namamljenog da izađe iz nacionalnog parka.

Palmer je u utorak izdao saopštenje u kojem je naveo da se oslanjao na svoje vodiče, kako bi sve bilo legalno. Dva Zimbabveanca - profesionalni lovac i zemljoradnik - uhapšena su zbog ubistva lava, koje je izazvalo jaku međunarodnu osudu.

Ubistvo lava Sesila je toliko razjarilo javnost u svetu, da se čak i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija oglasio, usvojivši u petak rezoluciju o borbi protiv krijumčarenja divljači i ilegalnog lova - što je kulminacija dvogodišnje kampanje koja se vodi iz Gabona i Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: