Pronađena boja stara 49.000 godina

Pre 49.000 godina neko na prostoru današnje Južne Afrike je pomešao mleko sa ilovačom da bi dobio boju. Za šta je ona korišćena ostaje tajna ali je značajno da je mešavina napravljena ranije od prve upotrebe boje - 47.000 godina ranije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

13:07

Default images
Foto: Thinkstock

Mešavina je sačuvana na malom kamenu koji je Lin Vedli sa Instituta za evolutivne studije Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu pronašla 40 kilometara severno od luke Durban.

"Naša analiza pokazala je da je ova mešavina sa ilovačom mogla da se nanese na neku površinu ili na ljudsku kožu", Vedl i njen tim su naveli u akademskom žurnalu "Plos One".

Najstarija dokumentovana upotreba mleka u mešavini pigmenata zabeležena je u Grčkoj pre oko 2.200 godina i ta tehnika je korišćena do renesanse.

Otkriće je, piše Rojters, značajno jer pomera "uvođenje" pripitomljene stoke u taj region pre 1000 do 2000 godina.

Hemijskom analizom utvrdjeno je da je reč o mleku divljeg bizona i da je najverovatnije uzeto kada je životinja ubijena.

"Verovatno je korišćeno kao dekorativna boja. Možda za ukrašavanje životinja. Ne znamo za šta su ga koristili, samo znamo da su ga koristili", rekla je Vedli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: