Koje države je najteže osvojiti?

Kada uzmete u obzir površinu i položaj neke države, odnosno njenu klimu, koje vam se čine najteže za osvajanje?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

11:34

Default images
Foto: Thinkstock

Korisnici sajta specijalizovanog za pitanje i odgovore Quora (neki ga još nazivaju onlajn verzijom popularne enciklopedije „Hiljadu zašto – hiljadu zato“), debatovali su o tome koje su zemlje najteže za osvajanje. Uzeli su u obzir mnoge aspekte, kao što su površina i položaj države, njene granice i klima.

Ovo su samo neki od najzanimljivijih odgovora.

Švajcarska

To što je okružena planinama jedan je od glavnih razloga zašto je Švajcarska godinama van dometa osvajača. Švajcarci su još u 19. veku napravili plan pod nazivom Nacionalna tvrđava radi odbrane od osvajača, ali plan nikad nije sproveden u delo.

Nije mnogo poznato da Švajcarci imaju plan odbrane od invazije koji podrazumeva miniranje svih okolnih planina, puteva, mostova i celokupne infrastrukture koja okružuje zemlju. Ukoliko bi zaista došlo do invazije, taj plan bi osvajačima umnogome otežao pronalaženje novih puteva za ulazak u zemlju na ionako nepristupačnom terenu. Pored toga, Švajcarci su u planinama koji ih okružuju izgradili mnoge tunele, bunkere i male tvrđave u koje se mogu smestiti cele vojne divizije.

Iako Švajcarska ima samo 150.000 aktivnih vojnika, kada bi došlo do invazije, gotovo četiri miliona ljudi je momentalno spremno i osposobljeno za mobilizaciju, a još tri miliona bilo bi spremno nakon kraće obuke. Drugim rečima, ako bi došlo do invazije na Švajcarsku, cela zemlja bi za vrlo kratko vreme bila spremna da se bori protiv osvajača.

Novi Zeland

Novi Zeland je udaljen oko 1600 km od najbližeg kopna, Australije. Imajući to u vidu, jasno je zašto bi logistika i raspoređivanje trupa koje bi osvajale Novi Zeland bio veliki problem za osvajače.

Australija

Osvajanje Australije bi bilo teško iz sličnog razloga kao i okupacija Novog Zelanda. S obzirom na veliku površinu kontinenta, početak invazije i iskrcavanje trupa ne bi bio toliki problem, koliko dovršetak misije. U obzir treba uzeti i visoke temperature preko leta, koje nekad dostižu i 50 stepeni Celzijusovih.

Island

Po nepristupačnosti terena gotovo da nijedna zemlja ne može da se poredi s Islandom. Ova država ne samo da se nalazi usred Severnog Atlantika, nego nema nijednu veliku luku u kojoj bi se potencijalni osvajači mogli iskrcati. Uz sve to, Island je prepun planina, polja lave i velikih glečera, koji bi bili dodatne prepreke osvajačima.

Rusija

Kako je istorija pokazala, najteže osvojiva zemlja na svetu je Rusija. Dovoljno je samo da znamo veličinu ruske teritorije i koliko bi ona zadavala muke svima koji razvijaju logistiku za osvajanje. Kada na to dodamo klimu, koju čine topla leta i hladne zime, kada se temperatura spušta nekoliko desetina stepeni ispod nule, sve vam je jasno. Ne treba smetnuti s uma ni teren koji čine mnogi planinski venci, guste šume, ogromne močvare i velike reke.

Naravno, tu su i Rusi koji ratuju hiljadama godina i koji imaju veća iskustva u borbama od mnogih nacija.

Takođe, ne postoji dovoljno velika vojska koja bi zemlju s tako velikom površinom mogla da drži pod kontrolom.

Ovo su samo neke države oko kojih su se vodile debate na sajtu.

Koje su po vama zemlje koje je najteže osvojiti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: