ESA: Naš File je zaspao

Posle uzbudljive nedelje, File je poslao poslednji tvit i ugasio se. Sada svet čeka na njegovo oživljavanje.

Život

Izvor: Guardian

Nedelja, 16.11.2014.

18:30

Default images

Počelo je teškim sletanjem, a završilo se dirljivim tvitom: “Malo sam umoran, da li ste dobili sve moje podatke? Možda ću odremati...” @Philae2014. Rano ujutru u subotu i posle 57 sati izvođenja naučnih eksperimenata na površini komete 67P/Čurumov – Gerasimenko, misija File je okončana.

Do njegovih solarnih panela nije stizalo dovoljno sunčeve svetlosti i letelica se pripremala za hibernaciju, ali u pravom Holivudskom maniru, File je herojski uspeo da pošalje sve podatke i to neposredno pre gašenja.

U poslednjem bloku podataka koje je File poslao bila su očitavanja instrumenta “Kozak”.

Ona bi mogla da otkriju molekularne sastojke koji su možda nekada zahvaljujući nekoj drugoj kometi, došli na Zemlju i “posejali” život.

“Podaci koje su prikupili File i Rozeta mogli bi da promene sve što znamo o kometama”, rekao je Met Tejlor, naučnik koji stoji iza ovog projekta Evropske svemirske agencije.

Iako je sada u dubokoj hibernaciji i dalje postoje šanse da će File oživeti. Naime, kometa se trenutno nalazi iza Marsa, ali će u avgustu 2015. biti bliže Zemljinoj orbiti i sunčeva svetlost će do nje nesmetano dopirati.
Beta / AP Photo/ESA, J.Mai
“Nadamo se da će u kasnijim fazama misije, možda onda kada budemo bliži Suncu, imati dovoljno sunčeve svetlosti da probudimo lender i ponovo uspostavimo komunikaciju”, kaže Štefan Ulamek, menadžer za lender File u DLR Nemačkom aerosvemirskom centru.

U međuvremenu, naučni timovi počinju da analiziraju podatke koje je File poslao. Prvi rezultati trebalo bi da budu predstavljeni na konferenciji Američke geofizičke unije u San Francisku sledećeg meseca.

Rozeta misija trajaće još 20 meseci, proučavati kometu i osluškivati lender, dok se on ne probudi.

Spuštanje Filea na kometu je vrhunac desetogodišnje misije proučavanja četiri kilometra dugog nebeskog tela radi prikupljanja uzoraka i podataka za koje se stručnjaci nadaju da će im pomoći da odgonetnu poreklo sunčevog sistema, način na koji su nastale planete i sam život, budući da stena i led od kojih je repatica sazdana predstavljaju svojevrsnu "vremensku kapsulu".
Beta / AP Photo/ESA, ATG Medialab
Rozeta je sa Fileom krenula na svoju 6,5 milijardi kilometara dugu odiseju 2004. godine. Kometu Čurjumov-Gerasimenko sustigla je u avgustu ove godine.

Kometa, koju su 1969. godine otkrili ruski astronomi Klim Čurjumov i Svetlana Gerasimenko, kreće se brzinom od 18 kilometara u sekundi i trenutno je udaljena od Zemlje 510 miliona kilometara.

Misija Rozeta koštala je skoro 1,4 milijarde evra.

Bez obzira na to šta će biti sa Fileom, Rozeta će nastaviti da prati kometu na svom putu oko Sunca. Sonda i kometa će se 13. avgusta 2015. naći na svega 186 miliona kilometara od Sunca, a potom će se uputiti ka izlazu iz Sunčevog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: