Lepo vreme u Moskvi košta milion evra

Lepo vreme za Dan pobede obezbediće deset jedinica avionske tehnike po ceni od 40 miliona rubalja (milion evra), rekao je zamenik gradonačelnika Moskve za stambene i javne radove Pjotr Birjukov.

Život

Izvor: B92

Subota, 27.04.2013.

12:51

Default images

Birjukov je, gostujući na radiju Eho Moskve, objasnio da gradske vlasti neće dopustiti da padavine spreče održavanje tradicionalne vojne parade i da pokvare raspoloženje Moskovljanima i gostima prestonice, te da se zato preduzimaju aktivnosti za stvaranje pogodnih vremenskih uslova.

Potrebne aktivnosti se sprovode od šest časova ujutru do ponoći 9. maja. Za stvaranje svečanih vremenskih uslova angažuje se deset jedinica aviotehnike.

Troškovi njihovog rada su 40 miliona rubalja. Tradicionalno, u Moskvi se kišonosni oblaci razbijaju na tri praznika Dan pobede (9. maj), Dan Rusije (12. juni) i Dan grada (prva subota u septembru).

Za razbijanje oblaka koriste se ekološki čisti reagensi na bazi srebro-jodida, suvog leda i finog cementa.

Proces koji meteorolozi nazivaju "sejanje" oblaka, zasniva se na koncentraciji vlage u jezgru naprskanih reagensa. Rezultat reagovanja na ovaj način je da kiša ili grad padnu pre nego stignu na teritoriju ruske prestonice, preneli su ruski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: