Šta određuje našu seksualnu orijentaciju?

Seksualna orijentacija miševa u velikoj je meri određena nivoima neurotransmitera serotonina, koji se ponekad naziva i hormonom sreće, pokazalo je novo istraživanje.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

14:18

Default images

Poznato je da 5-hidroksitriptamin, odnosno serotonin, reguliše polno ponašanja i funkcije poput erekcije, ejakulacije i orgazma, kako kod miševa, tako i kod ljudi. Ova hemikalija uglavnom umanjuje seksualnu aktivnost, tako da, antidepresivi koji povećavaju njen nivo u mozgu često smanjuju seksualne apetite.

Neurolog Yi Rao iz Nacionalnog instituta za biologiju i Univerziteta u Pekingu sa svojim je kolegama otkrio da serotonin kod sisara igra ključnu ulogu u odabiru seksualnih partnera.

Kineski je tim uzgojio genetski modifikovane miševe kojima su nedostajali neuroni ili pak proteini neophodni za stvaranje serotonina u mozgu. Nijedna od ove dve grupe nije bila u stanju da stvara neurotransmiter.

Za razliku od miševa iz kontrolne grupe, modifikovane jedinke nisu pokazivale veću sklonost parenju s raspoloženim ženkama nego s mužjacima, niti su preferirale njuškanje ženskih polnih organa ili ležaja.

Naprotiv, GM miševi su češće nego što je to uobičajeno prilazili mužjacima i udvarali im se ultrazvučnim ljubavnim pesmama.

Dok su se svi mužjaci s uobičajenim nivoom serotonina radije odlučivali za ženke, gotovo 50 odsto miševa s manjkom serotonina pokazivalo je veće sklonosti prema muškom polu, a oko 60 odsto ih je više vremena provodilo u njuškanju muških polnih organa ili ležaja.

Kada su stručnjaci GM mužjacima ubrizgali serotonin i tako povisili njegov nivo, oni su postali više privučeni ženkama. Međutim, previsoke količine serotonina smanjile su seksualnu želju životinja, što pokazuje da one moraju ostati u određenim okvirima.

'Rezultati našeg istraživanja neminovno otvaraju pitanje ima li serotonin istu ulogu u polnoj orijentaciji i kod drugih životinja', napisali su autori studije.

Međutim, jedan od koautora Zhou-Feng Chen sa Univerziteta u Vašingotnu upozorava da na temelju ovih rezultata ne bi trebalo ishitreno zaključivati da serotonin na isti način i u istoj meri određuje seksualnu orijentaciju ljudi.

Stručnjak za ponašanje glodara Elaine Hull s Univerziteta na Floridi kaže da otkriće može imati implikacije u homoseksualnom ili biseksualnom ponašanju ljudi.

'Međutim, mnogi će želeti da iz toga izvesdu više zaključaka nego što ih istraživanje nudi', istakla je Hull.

Foto: idman, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: