Najbolji univerziteti na svetu

Šangajski univezitet Jiao Tong univerzitet je rang-listu 500 najboljih univerziteta na svetu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

11:10

Default images

Prema toj listi, stanje se, u poređenju sa prošlogodišnjom rang-listom nije promenilo.

Kao i prošle godine prvo mesto na listi pripalo je američkom univerzitetu Harvard. Na drugom mestu je Stenford, a na trećem Berkli. Najbolji evropski univerzitet je Kembridž i nalazi se na četvrtom mestu.

Rang-lista Šangajskog univerziteta bazira se pre svega na istraživački orjentisanim indikatorima.

Među prvih 20 univerziteta samo tri nisu iz SAD, Oksford je na 10. mestu, a Univerzitet u Tokiju na 19. mestu.

Najbolji kontinentalno-evropski univerzitet, i istovremeno najbolji univerzitet sa nemačkog govornog područja je Tehnički univerzitet u Cirihu, a nalazi se na 24. mestu. Najbolji univerzitet u Austriji je bečki, a na rang-listi se nalazi u grupi između 152. i 200. mesta.

Prvih deset najboljih evropskih univerziteta su Kembridž, Oksford, University College London, ETH Cirih, Imperial College London, Univerzitet u Kopenhagenu, Univerzitet u Utrehtu i Univerzitet u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: