Pazite se, vaš kontejner vas posmatra!

Velika Britanija sve više postaje društvo pod prismotrom, upozorila je organizacija za odbranu privatnosti "Big brother watch", reagujući na postavljanje elektronskih čipova u kontejnere kako bi se pratio način na koji se građani oslobađaju đubreta.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

13:57

Default images

Prema podacima te organizacije, u poslednjih osam godina postavljeno je više od 2,6 miliona čipova u kontejnere širom zemlje, što je tek prva etapa u cilju uspostavljanja sistema kazni za "nepropisno bacanje đubreta".

Ovi elektronski čipovi su različite namene. Pojedini mere količinu đubreta u kontejneru, drugi proveravaju da li je kontejner ispražnjen ili na kojoj se lokaciji nalazi.

Oni koji podržavaju ovu akciju smatraju da je to dobar način da se podstakne reciklaža, dok protivnici tvrde da "tu nešto smrdi".

"To je još jedno sredstvo u sistemu nadzora koje zadire u našu privatnost", kazao je Dilan Šarp, direktor organizacije, dodajući da pomoću tih informacija, koje se prosleđuju bazama podataka opština, vlasti mogu da saznaju da li je neko kod kuće.

Mnoge Britance zabrinjava sve veći broj vladinih projekata koji se tiču prikupljanja podataka i kontrole stanovništva, preneli su londonski mediji.

Velika Britanija već ima najveću banku podataka DNK na svetu, a službe za borbu protiv terorizma vrše pritisak kako bi dobile dozvolu da prate sve komunikacije - putem i-mejla, SMS ili telefona.

Akcija postavljanja elektronskih čipova počela je pre osam godina i od tada se debata o legalnosti "nadzora đubreta" neprestano vodi u javnosti.

I premda nijedan od čipova zasad nije "operativan", "Big brother watch" strahuje za budućnost, navodeći da je broj ovih "kontejnerskih špijuna" znatno povećan tokom protekle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: