Dan zaštite životne sredine – 5. jun

Međunarodni dan zaštite životne sredine u Srbiji će biti obležen organizovanim aktivnostima u nekoliko gradova i kompanija.

Život

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

10:41

Default images

Kako je najavljeno, srpski ministar životne sredine Oliver Dulić će posetiti Kraljevo i sa rukovodstvom tog grada razgovarati o ekološkim problemima i značajnim infrastrukturnim projektima u gradu i prisustvovaće uklanjanju velike divlje deponije u Kraljevu.

Organizacija Zelena omladina Srbije najavila je da će u 15 časova u centru Beograda u Knez Mihajlovoj ulici organizovati akciju "Potreban si planeti" tokom koje će građane upoznavati sa mogućnostima da se priključe borbi protiv klimatskih pormena.

Zelena omladina građanima savetuje da sade drveće, koriste uređaje koji štede struju, da ne kupuju nove stvari bez potrebe, koriste što manje plastike, uređaje gase kada im nisu potrebni umesto da ih ostavljaju u "stend baju" (stand by), ne troše suviše vode, koriste gradski prevoz i postave dobru izolaciju u kuću.

Kod kule "Nebojša" u Beogradu Savet za ekologiju opštine Stari Grad posadiće 10 stabala breza i očistiti deo reke između splavova, Fond za povraćaj i reciklažu limenki će na Adi Ciganliji organizovati akciju "Koš za čist grad", a u Skupštini grada će biti predstavljena publikacija "Kvalitet životne sredine Beograda" za 2008.

Informatička kompanija Pi-Si centar (PC) najavila je da će u saradnji sa reciklažnim centrom Božić i sinovi od 5. juna davati popust od 1.000 do 3.000 dinara za kompjutere, monitore i laptopove svima koji prilikom kupovine novih uređaja donesu stare.

Na Dan zaštite životne sredine biće dodeljene nagrade učenicima Pete beogradske gimnazije koji su najviše doprineli akciji “Reciklaža nije blamaža”, tokom koje je u toj gimnaziji za četiri meseca prikupljeno sedam tona elektronskog i električnog otpada u specijalnim kontejnerima.

Taj dan će obeležiti i Apatinska pivara, članica belgijske grupe “Anheuser Busch Inbev”.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1972. godine proglasila 5. jun Danom zaštite životne sredine sa ciljem da podstakne ljude da se uključe u zaštitu životne sredine, da ukaže na značaj lokalnih zajednica u promeni odnosa prema prirodi i da se podstakne stvaranje partnerstava za zaštitu životne sredine.

Domaćin ovogodišnje proslave biće Meksiko, gde će biti održan niz aktivnosti, između ostalog promocija ulaganja u čiste tehnologije, na kojoj će učestvovati direktor Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine Ahim Štajner, guverner Kalifornije Arnold Švarcenerger i zvaničnici Meksika.

Na sajtu Ujedinjenih nacija ljudima se preporučuje da počnu da recikliraju jer se 75 odsto otpada može reciklirati, a sada se reciklira samo 25 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: