Naučnici na liticama otkrili fosilizovanu svemirsku prašinu

Naučnici su na liticama belih stena Dovera, poznatih krečnjačkih tvorevina na jugoistoku Engleske, otkrili fosilizovanu svemirsku prašinu koja bi mogla da pruži nove informacije o ranom solarnom sistemu. Istraživači kažu da novo otkriće baca svetlost na ono što se dešavalo mnogo dalje od Zemlje.

Život

Izvor: B92

Subota, 09.09.2017.

10:35

Naučnici na liticama otkrili fosilizovanu svemirsku prašinu
Foto: Thinkstock

Prema njihovom mišljenju, ova kosmička prašina mogla bi da se upotrebi za praćenje položaja asteroida bogatih vodom. Uprkos činjenici da na Zemlju svake godine padne oko 20.000 do 30.000 tona kosmičke prašine, teško je pronaći je, s obzirom na njenu veličinu.

Tim s Kraljevskog koledža u Londonu veruje da bi otkriće moglo da pomogne naučnicima da bolje razumeju događaje koji su se dogodili pre više miliona godina.

"Bele stene Dovera važan su izvor fosilizovanih tvorevina koji nam pomažu u određivanju promena kroz koje je planeta prošla pre mnogo miliona godina. To je vrlo uzbudljivo jer smo otkrili da fosilizovana svemirska prašina može da nam pruži informacije o tome šta se dogodilo u našem Sunčevom sistemu", rekao je Martin Satle, glavni autor i istraživač Kraljevskog koledža.

U drugoj studiji isti tim je otkrio način za utvrđivanje da li je kosmička prašina bogata glinom, što bi moglo da bude korisno za pronalaženje asteroida bogatih vodom u našem sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: