Život

Nedelja, 12.08.2018.

22:18

Arheolozi pronašli lobanje stare 14.000 godina

Tokom istraživanja pećine Direkli, u Kahramanmarašu u Turskoj, pronađene su lobanje medveda i kune za koje se pretpostavlja da potiču iz perioda od pre 14.000 godina.

Izvor: B92, Anadolija

Default images

Istraživanja u pećini Direkli, u kojoj su ranije pronađeni ostaci i predmeti iz ere paleolita i pleistocena, započeta su 2007. godine.

U istraživanjima koja vodi Dževdet Merih Erek sa Odseka za arheologiju Univerziteta Hadži Bajram Veli u Ankari, učestvuju predstavnici Ministarstva za kulturu i turizam Turske i studenti.

U izjavi za agenciju Anadolija, Erek je rekao da je sve više podataka o arheologiji gradova i Anadolije, kao i da su u pećini pronađene kosti i lobanje kune i medveda, što je u vezi sa verovanjima iz tog perioda. Istraživači veruju da lobanje potiču iz perioda od pre 14.000 godina i pretpostavljaju da su korišćene u verskim obredima.

"U jednom delu pećine smo pronašli samo delove lobanja medveda i kune. To što su lobanje tih životinja bile samo na tom mestu znači da su verovatno bile istaknute negde u blizini, što govori o verovanjima u to vreme", dodao je on.

Na lokalitetu Direkli do sada su pronađeni ostaci skeleta glodara, mesoždera i biljojeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: