Može li magarac da izvrši samoubistvo?

Uprkos legendama o leminzima i izveštajima iz Sudana da su zbog katastrofalnih uslova u mirovnoj misiji UN u toj zemlji magarci tražili izlaz u samoubistvu, pitanje koncepta svesnog oduzimanja sopstvenog života u životinjskom svetu ostaje obavijeno velom misterije.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2014.

11:27

Default images

Indijski mediji su se bavili izveštajima UN iz Sudana 2008. godine, kada su "zabeležena dva slučaja u kojima su magarci sebi oduzeli život".

U prvom slučaju, kako se navodi u izveštaju, iznureni magarac je "odabrao" da ga njegov gazda bukvalno ubije od batina umesto da vuče kolica kroz lokalnu pijacu, dok je u drugom magarac sam skočio u Nil sa teškim teretom koji al nosio na leđima.

U oba slučaja su u pitanju bile teretne životinje indijske vojske u sklopu mirovne misije u Sudanu.

"U razgovorima sa brojim veterinarima došli smo do zaključka da nema zaključka. Neki eksperti kažu da su životinje sposobne za odluku da okončaju sebi život, dok drugi tvrde da je koncept samoubistva ljudska tvorevina i da životinjski um prosto ne funkcioniše tako", navedeno je u listu "Tajms of Indija", koji se bavio tom temom.

Kako navodi specijalizovani onlajn magazin "Modern farmer", kao primeri takve odluke se mogu navesti i, navodni "predumišljaj" nekih kitova koji su pronađeni nasukani na obalu, kao i vrsta insekta koja je sposobna da bukvalno detonira jedan organ u telu koji sadrži otrov, kako bi zaštitio svoju zajednicu.

Ipak, odgovor na pitanje da li se "odluka" donosi svesno, na način i u uslovima karakterističnim za čoveka još nije dobijen.

Stručnjaci kažu da su magarci u gornjim slučajevima u stvari ispoljavali svoju poznatu osobinu, tvrdoglavost, dok se kod kitova smrt može pripisati poremećaju internog sistema za navigaciju, a kod insekata "vojničkim mentalnim kodom" u zajednici koja ne poznaje pojedinca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: