Uz novog papu stiže i sudnji dan?

Da li će naredni papa ujedno biti i poslednji i da li nam zaista stiže sudnji dan? Ukoliko verujete u Proročanstvo o papama koje se pripisuje Svetom Malahiju, onda je odgovor potvrdan.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

15:45

Default images

U svom slavnom i često čitanom proročanstvu, utemeljenom na otkrovenju koje je “navodno” doživeo, taj Irac tvrdi da će naredni papa ujedno biti i i poslednji, a to "tvrdi" i citat:

“Usred velikog pogroma, na presto Svete rimske crkve sešće Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tokom mnogih stradanja, a nakon čega će grad sedam brda biti uništen i strašni sudija će suditi svom narodu”, stoji u spisu koji se citira svaki put kada Vatikan traži novog poglavara.

Pojednostavljeno rečeno, tokom Petra Rimljanina Vatikan će doživeti krah, a s padom crkve i sveta uslediće sudnji dan, trenutak kada će Bog razdvojiti pravedne od zlih.

Podsetimo se ko je bio Sv. Malahija i zašto mnogi misle da je njegovo proročanstvo ipak podvala i kako ga ljudi tumače.

Sv. Malahija

Sveti Malahija rođen je 1094. godne a preminuo je 1148. godine. Bio je nadbiskup Armagha i jedan od najvećih reformatora Irske crkve. Legenda kaže da je, između ostalog, predvideo tačan datum sopstvene smrti, ali i da će njegova domovina sačuvati veru i odanost Vatikanu uprkos ugnjetavanju i proganjanju tokom narednih sedam vekova.

Autentičnost proročanstva

Malahija je došao u Rum 1139. godine na poziv pape Celestina II, a tokom boravka je doživeo viziju svih budućih papa, koju je zabeležio u vidu uopštenih i nedovoljno određenih šifrovanih fraza.

Rukopis je ostavio u crkvenoj arhivi, gde je ubrzo bio zaboravljen. Međutim, Malahijina biografija Bernara od Klervoja ne pominje proročanstva, niti su ona pominjana u bilo kakvom tekstu sve dok nisu ponovo pronađena 1590. Ovo je dovelo do teorije da je proročanstvo falsifikat iz šesnaestog veka i da se neko poslužio njegovim imenom kako bi svojim rečenicama dao na važnosti. Oni koji negiraju autentičnost proročanstva tvrde da fraze odgovaraju papama do vremena pronalaženja dokumenta, ali da su kasnije sličnost samo rezultat prevelike uopštenosti fraza. (Izvor: Wikipedia)

Interpretacije

Malahijino proročanstvo sastoji se od vizije poslednjih 112 rimskih papa i predviđanja da će ih ukupno biti 277. Interpretacija njegovih fraza oslanja se na nalaženje veze između same fraze i papinog rodnog mesta, grba ili događaja iz njegovog ponitifkata, poput:

Jovan Pavle I, opisan je kao “De meditate Lunae” što je povezano sa činjenicom da je vladao samo pola meseca.

Jovan Pavle II, označen je kao “De labore Solis” – opis se prevodi kao “pomračenje sunca”, a papa Jovan Pavle II rođen je na dan pomračenja sunca, a sahranjen takođe na dan pomračenja.

Beneditk XVI je “Gloria Olivae” (slava masline) – rodio se poslednje subote pre svete nedelje (za vreme velikog posta) koji počinje grančicama masline, a red kom pripada kao simbol ima maslinovu grančicu.

Poslednja fraza odnosi se na Petra Rimljanima i glasi:

“Usred velikog progona, na presto Svete rimske crkve sešće Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tokom mnogih stradanja, nakon čega će grad sedam brda biti uništem, i strašni Sudac će suditi svom narodu”.

Pretpostavlja se da se Petar Rimljanin odnosi na pripadnost narodu, odnosno da će poslednji papa biti Italijan. Neki tumače da se uništenje grada ne odnosi na Rim nego na Vatikan kao državu.

Nostradamus i “crni papa”

Slavni Nostradamus spominjao je “crnog papu”, a u njegovim rečima su mnogi prepoznali prvog crnog američkog predsednika Baraka Obamu.

Pojedini zagovornici teorija zavere veruju da je baš američkog vođu nazvao “papom”, jer je u njegovo vreme Vatikan bio država sa najviše uticaja, kao što su to danas Sjedinjene Američke Države.

Pored činjenice da će umesto jednog pape doći drugi, to takođe može nagovestiti i brojne druge teorije o smaku sveta koje nam mogu zapretiti u trenutku kada se ova zamena dogodi.

Pogledajte život pape Benedikta XVI kroz fotografije u našoj Galeriji

Papa: Povlačim se, nemam snage

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: