Pametni telefoni počeli da zamenjuju ljudski mozak

Masovna upotreba mobilnih telefona čini nas otupelima, upozoravaju naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

14:00

Pametni telefoni počeli da zamenjuju ljudski mozak
foto: thinkstock

Suzan Grinfild ističe da rastuća upotreba tehnologije smanjuje potrebu današnje generacije da rešava probleme i uči iz iskustva.

Kako kažu istraživači sa koledža Linkoln sa Oksford Univerziteta, pamćenje imena i datuma danas nije od vitalnog značaja jer sve to umesto nas pamti mobilni telefon koji je na dohvat ruke.

Upravo zato što ga ne treniramo, mozak počinje da gubi ovu funkciju, tačnije mogućnost da skladišti veliki broj informacija, što nas čini lenjim i nezainteresovanim jedinkama.

“Vreme provedeno ispred ekrana je izgubljeno vreme koje je moglo da se potroši na učenje, igranje i socijalizovanje u stvarnom svetu“, ističe ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: