Da li zdravlje creva utiče na pojavu anksioznosti?

Naučnici su već dokazali da postoji veza između zdravlja organa za varenje i mentalnog zdravlja. Ranija istraživanja pokazala su da probiotici mogu smanjiti stres i poboljšati mentalno zdravlje, a sada ukazuju i na povezanost anksioznosti i mikroba iz creva.

Zdravlje

Izvor: Metro.co.uk

Utorak, 05.09.2017.

18:05

Da li zdravlje creva utiče na pojavu anksioznosti?
Foto: Thinkstock

Oni su, ispitujući miševe, otkrili da glodari koji su odgajani u okruženju bez bacila, zbog čega u crevima nisu imali bakterije, niti druge mikroorganizme, imaju drugačiji mikro RNK, molekule u prefrontalnom korteksu i amigdali, oblastima mozga zaduženim za osećanja anksioznosti i depresiju.

Otkrića su pokazala da su zdrava creva neophodna za pravilno funkcionisanje tih delova mozga, a istraživanje stručnjaka APC Microbiome instituta na Univerzitetu u Korku pokazalo je da miševi sa oštećenim mikrobiomom u crevima i oni koji ga nikad nisu posedovali pate od abnormalne anksioznosti i depresije, kao i da imaju oslabljene društvene i kognitivne funkcije.

Ipak, istraživači ističu da je potrebno još mnogo studija kako bi se ova otkrića primenila na čoveka, budući da još nije otkriven tačan mehanizam po kom bakterije utiču na mikro RNK iz mozga.

"Možda će biti moguće menjati mikro RNK u mozgu, kako bi se lečila psihijatrijska oboljenja", kaže dr Džerard Klark, jedan od autora studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: