Upoznajte ženu koja je alergična na sve, čak i na supruga

Nije neobično da se ljudi našale da su postali alergični na sve, međutim, jednoj ženi iz Amerike ovakva šala nije smešna jer ona zaista jeste alergična na skoro sve.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2016.

11:11

Upoznajte ženu koja je alergična na sve, čak i na supruga
Foto: YouTube Screenshot

Dvadesetdevetogodišnja Džoana Vatkins već godinu dana živi u svojoj sobi. Alegrična je između ostalog na prašinu, hranu i razne hemikalije. Njen suprug Skot napravio joj je “sigurnu zonu”, sobu u kojoj su prozori zapečaćeni, nema sunčeve svetlosti, a sve je obmotano plastikom.

Džoana je takođe alergična na većinu ljudskih mirisa, uključujući i suprugov. Skot ne može da je zagrli, a da je ne povredi, pa zato spava i boravi u drugoj sobi.

Ova nesrećna žena boluje od sindroma aktivacije masnih ćelija (mastocita), a prava dijagnoza joj je postavljena tek nakon 30 poseta raznim lekarima.

Mastocite su vrsta belih krvnih ćelija koje luče hemikalije u našim telima i kontrolišu naš imuni sistem. Međutim, kod Džoane one ne rade kako bi trebalo, već otpuštaju hemikalije u pogrešno vreme i na pogrešnim mestima.

Prvi slučaj ovog sindroma dijagnostikovan je tek pre devet godina pa nema puno podataka o ovom stanju, međutim, procenjuje se da bi od njega moglo da boluje 1-15 odsto populacije.

Kod većine ljudi, ovaj poremećaj je prilično blag i lako se tretira.

Međutim, u Džoaninom slučaju, on je veoma ekstreman i još ne reaguje na tremane.

Ova žena napušta svoju sobu jedino kada ide kod lekara, ali tada prolazi kroz agoniju.

“Čim otvorim vrata, celo moje telo me napada kao da vodi rat protiv sebe”, rekla je Džoana.

Zbog svog stanja, ova žena može da jede samo određenu hranu (jagnjetinu, govedinu, krastavce i šargarepe) koju joj svakoga dana sprema njen suprug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: