Zdravstvene ustanove zajedno protiv raka grlića materice

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine napravila je saradnju sa ginekološkom službom Doma zdravlja “Novi Sad” i ginekološkom onkologijom Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, kako bi se napravio jedinstven kriterijum za skrining u okviru programa ranog otkrivanja raka grlića materice.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2016.

08:35

Zdravstvene ustanove zajedno protiv raka grlića materice
Foto: wikipedia.org

Piše: Lj. Petrović

Izvor: Dnevnik.rs

Tako će pacijentkinje na jednom mestu moći da urade sve preglede, umesto da idu od jedne do druge ustanove u potrazi za dijagnozom i terapijom.

Svaka dva minuta u svetu jedna žena umre zbog raka grlića materice. U ovom času 700.000 žena u svetu ima premaligni oblik bolesti grlića, koji čeka da bude otkriven. Zemlje zapadne Evrope, zahvaljujući dobro organizovanim skrining programima, sa dobrom pokrivenošću, uspele su da u poslednjih 10 godina znatno smanje obolevanje svojih žena od raka grlića materice. Srbija je među zemljama s najvećom učestalošću raka grlića materice u Evropi, a slična situacija je i u zemljama u okruženju.

"Godišnje se u našoj zemlji registruje od 29 do 47 novih slučajeva raka grlića materice na 100.000 žena, u zavisnosti od toga o kom je regionu Srbije reč. U Vojvodini se beleži stopa od 28 na 100.000 žena, a.svake godine 144 žene umru od posledica ove bolesti", pokazuju podaci Instituta za onkologiju Vojvodine.

Upravnik Betanije profesor dr Tihomir Vejnović kaže da pacijentkinje s istim tegobama sada odlaze na tri različita mesta.

"Dogovoreno je da se napravi jedinstven kriterijum za skrining, koji postoji u sve tri ustanove, i kod nas i u Domu zdravlja i u Institutu. Treba da imamo zajednički stav, da radimo po istim kriterijumima i tretiramo isti problem", kaže profesor Vejnović i dodaje da je načelni dogovor o saradnji postignut sa direktorom Doma zdravlja “Novi Sad” prim. dr Veselinom Bojatom i pomoćnicom direktora Doma zdravlja za zdravstvenu delatnost dr Ljerkom Popov, kao i sa načelnicom ginekološkog odeljenja Klinike za operativnu ginekologiju Instituta za onkologiju Vojvodine prim. dr Jelkom Rajović.

Kako objašnjava, suština je da se koncentrišu usluge i da žena na jednom mestu dobije sve što treba, a ne da ide jednom u Dom zdravlja, pa dva puta kod specijaliste u Polikliniku.

"Pacijentkinja treba da ima dijagnozu i terapiju na jednom mestu, a ne da ide na više mesta da bi to dobila. Sada, kada smo obnovili rad Poliklinike, pacijente na jednom mestu čekaju specijalisti, a žene mogu da zakažu preglede preko portala mojdoktor.gov.rs. U obnovljenim i opremljenim ordinacijama svakoga dana rade specijalisti iz svih zavoda naše Klinike i takva organizacija rada omogućava bržu, bolju i kvalitetniju uslugu", navodi dr Vejnović.

U zgradi Poliklinike Kliničkog centra Vojvodine pacijentkinje mogu da obave preglede, snimanja i manje intervencije u osam ordinacija, a osim konzervativne ginekologije i akušerskih tretmana, tu su i pregledi na maligne promene, kao i pretrage upućuju žene u drugom stanju. Na pregled u Poliklinici sada se čeka do deset dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: