Ispiranje intimne zone je opasno po zdravlje

Vaginalno ispiranje povećava rizik od infekcije humanim papiloma virusom (HPV), pokazali su rezultati istraživanja američkih lekara.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 03.09.2016.

18:40

Ispiranje intimne zone je opasno po zdravlje
Foto: Thinkstock

U istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Teksasu izvršena je analiza podataka dobijenih putem nacionalne ankete u kojoj je 2004. godine učestvovala 1.271 žena starosti između 20 i 49 godina.

Rezultati su pokazali da je kod pripadnica lepšeg pola koje se podvrgavaju tretmanu čišćenje vagine rizik za pojavu infekcije HPV-om znatno veći – za čak 40 odsto.

Iako žene čiste svoju intimnu zonu sa ciljem da se otarase bakterija i neželjenih mirisa, negativno dugoročno dejstvo moglo da bi bude veoma ozbiljno, upozoravaju lekari.

“Vagina, posle debelog creva, sadrži više bakterija od bilo kojeg drugog dela tela, ali se bakterije tu nalaze s razlogom“, napisao je profesor Roni Lamont, portparol Kraljevskog koledža za i ginekologiju i akušerstvo, na sajtu američkog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS).

“Ne pada mi na pamet nijedna situacija u kojoj bi ispiranje vagine moglo da bude korisno. Jedino što se na taj način postiže je ispiranje svog sadržaja, uključujući i korisne bakterije“, dodao je.

Ispiranjem se remeti normalna vaginalna flora, što je čini podložnijom infekcijama i upalama.

Takođe je otkriveno da se rizik za pojavu raka jajnika dvostruko povećava.

Rezultati istaživanja objavljeni su u magazinu “Infektivne bolesti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: