Mobilni telefoni izazivaju rak?

Najnovija studija ukazala je na povezanost raka i upotrebe mobilnih telefona.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

11:07

Mobilni telefoni izazivaju rak?
Foto: Thinkstock

Istraživači iz Nacionalnog toksikološkog programa izložili su muške pacove vrsti radio-frekvencija koje se obično emituju mobilnim telefonima.

Nakon ovog izlaganja, dva tipa tumora su pronađeni kod životinja u mozgu i srcu. Tumori nisu otkriveni kod pacova koji nisu bili izlagani ovim frekvencijama.

Eksperimenti su sprovođeni na više od 2.500 pacova u različitim intervalima u periodu od dve godine.

U izveštaju objavljenom uz studiju, istraživači su rekli:

“S obzirom na široko rasprostranjenu globalnu upotrebu mobilnih komunikacija među korisnicima svih uzrasta, čak i malo povećanje učestalosti oboljenja usled izloženosti radio-frekvencijskom zračenju može imati velike implikacije za javno zdravlje”.

Ova studija se smatra jednom od najvećih i najdetaljnijih kada je u pitanju analiziranje povezanosti upotrebe mobilnih telefona i nastanka raka, a vladu SAD je koštala 25 miliona dolara.

Ron Melnik, bivši istraživač nacionalnog toksikološkog programa, rekao je za “Vol stri žurnal”: “Ovo istraživanje pobija izjave ljudi koji su govorili da ne postoji rizik upotrebe mobilnih telefona”.

Naučna zajednica je bila podeljena po tom pitanju od ranih devedesetih godina. Mnoge ranije studije su pokazivale vezu pojave raka i upotrebe mobilnih telefona, ali su kritikovane zbog metodologije i malih uzoraka koji bi kasnije mogli da postanu predmet pristrasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: