Crteži dece nagoveštavaju inteligenciju

Možda roditeljima crtež njihovog deteta deluje smešno, ali njegov "čiča gliša" ima ozbiljno skriveno značenje, tvrde britanski istraživači.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.08.2014.

21:48

Default images

Oni su otkrili da je crtačka sposobnost deteta uzrasta od četiri godine solidan indikator njegove buduće inteligencije.

Uz pomoć roditelja, psiholozi su testirali više od 15.000 dece najpre sa četiri, a zatim 14 godina, ocenjujući njihove crteže na skali od 0 do 12.

Uočena je "solidna" veza između bolje ocenjenih crteža i rezultata testova inteligencije ne samo kod četvorogodišnjaka već i 14-godišnjaka.

"Test 'nacrtaj dete' osmišljen je 1920-ih godina kako bi se procenila inteligencija deteta, tako da je veza između testa i inteligencije kod četvorogodišnjeg deteta bila očekivana", izjavila je vođa istraživanja dr Rozalind Arden sa Psihijatrijskog instituta Kraljevog koledža u Londonu, dodajući da je naučnike iznenadilo to što je ta veza bila uočena i 10 godina kasnije.

"Veza je solidna, te su zato naši rezultati interesantni, ali to ne znači da roditelji treba da brinu ukoliko njihova deca loše crtaju. Sposobnost crtanja ne određuje inteligenciju, postoji čitav niz faktora, kako genetskih tako i društvenih, koji utiču na inteligenciju", navela je ona.

"Crtanje je drevna veština, stara 15.000 godina. Kroz crtež, mi pokušavamo da nekom pokažemo kako razmišljamo", kazala je britanska naučnica u izjavi za BBC.

"Sposobnost da reprodukujemo likove je jedinstvena ljudska osobina i znak kognitivne sposobnosti, na sličan način kao i pisanje koje je preobrazilo sposobnost ljudskog roda da skladišti informacije i samim tim izgradi civilizaciju", objasnila je ona.

Foto: juhansonin / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: