Svesna meditacija umanjuje stres

Stres i napetost imaju brojne posledice po naše zdravlje. Međutim, uz nekoliko tehnika opuštanja ih se lako možete rešiti, tvrde stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2012.

20:07

Default images

Svesna meditacija je jedna od tradicija budističkog učenja koja uključuje „pročišćavanje“ uma i svesnost svakog trenutka u životu, bez donošenja sudova ili naročitog razmišljanja o njemu.

„Svesna meditacija“, tvrde stručnjaci, čak leči opsesivno-kompulsivni poremećaj, stres, depresiju, anksioznost i bolove, ali samo one koji nisu izazvani reumatoidnim artritisom.

Naime, u maloj studiji koja je objavljena u Analima reumatičnih oboljenja, istraživači su procenjivali stanje 67 pacijenata starosti od 20 do 70 godina sa reumatoidnim artritisom ili spondilozom koji su bolest imali barem 12 meseci.

Jedan deo njih je tokom 15 nedelja učestvovao u 10 grupnih vežbi svesne meditacije i povremeno odlazio na dodatne seanse šest meseci kasnije. Drugi deo ispitanika vežbao je uz pomoć video instrukcija kod kuće.

U poređenju sa pacijentima koji nisu učestvovali u terapijama ovi ispitanici su imali manji nivo nervoze i stresa.

Iako ispitanici u poslednjoj studiji nisu osetili olakšanje bola usled vežbanja svesne meditacije, druga studija je pokazala da je to ipak moguće, doduše kod onih pacijenata koji nemaju reumatoidni artrtritis i slična stanja.

U studiji koju je objavio Medicinski fakultet na Harvardu, osobe koje su vežbale svesnu meditaciju mogle su da smanje osećaj neprijatnosti za 22 odsto i anksioznosti za 29 odsto.

Prema autorima studije o reumatoidnom artritisu, otkrića „upućuju da učesnici moraju uključiti određene svesne strategije u svakodnevnu rutinu, kako bi imali manje stresa i dan planirali na fleksibilniji način“.

Foto: Spanishale/sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: