Zdravlje

Ponedeljak, 15.08.2011.

11:19

Autizam češći nego što mislimo?

Nova studija pokazuje verovatnoću da će jedno od petoro dece koje ima starijeg autističnog rođaka, razviti ovaj poremećaj, što predstavlja mnogo veći procenat od ranije dokazanog.

Izvor: B92

Default images

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 664 dece uzrasta do 3 godine. Nekadašnji procenat rizika od 3 do 10 posto sada se popeo na čak 18!

Genetika igra samo delimičnu ulogu u ovom razvojnom poremećaju. Autizam je složen poremećaj koji utiče na sposobnost deteta da razmišlja, komunicira i uči.

Studija je uključila decu iz 20 različitih delova Amerike i Kanade, koja su na početku studije imala 6-8 meseci a sva su imala starije rođake sa autizmom.

Na kraju istraživanja od 664 učesnika, 132 dece su ispunili kriterijume za neki oblik autizma. Od njih 54 je dobilo dijagnozu autističnog poremećaja dok je 78 dobilo dijagnozu blagog oblika autizma.

Od ranije se zna da su muška deca podložnija autizmu od ženske. 80 procenata autistične dece je muškog pola, dok je u porodicama u kojima ima više od jednog starijeg rođaka sa autističnim poremećajem rizik veći - 32 procenta.

Prof. Seli Oznof (Sally Ozonoff) vođa istraživanja rekla je da za sada ne postoji mogućnost ispitati pojedinačni rizik od autizma u jednoj porodici. "U nekim porodicama će rizik biti veći od 18% a u nekim manji."

Iako genetika igra važnu ulogu, jedan od rezultata istraživanja kaže da se autizam ne nasleđuje "pravolinijski". Međutim, roditelji koji imaju više rođaka sa autizmom u većem su i riziku da im više dece, a ne samo jedno, ima autizam.

Samo u Velikoj Britaniji ima preko pola miliona autističnih, što je otprilike jedan u sto. U Evropi živi oko pet milona osoba sa autizmom, a procenjuje se da ih u Srbiji ima više od 1 200. Tačan broj obolelih od autizma se ne zna zbog toga što autistična deca često dobijaju i pogrešne dijagnoze.

Pogledajte Jabuku na dan koja je bavila problemom autizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Podeli: