Da li je moguće živeti bez hrane?

Da li hrana jednog dana može postati stvar prošlosti? Neki smatraju da će se u budućnosti sve dnevne potrebe organizma namirivati isključivo putem tableta koje će sadržati sve nutritijente. Kako to izgleda?

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

12:08

Default images

Jedan novinar američkog Man Health magazina podvrgao se jednonedeljnoj dijeti u kojoj su mu bili dozvoljeni isključivo suplementi i voda. Prenosimo vam njegova iskustva.

Brza hrana

“Danas sam za doručak ‘pojeo’ svetlo plavu multivitaminsku i žutu proteinsku tabletu sa šejkom od zobene kaše.

To sam „začinio“ sa dve tablete na bazi kofeina.

Kada sam stigao na posao, uživao sam u kafenoj kašičici granula lanenog semena i dve tablete na bazi glukozamina.

U 11 ujutru sam jednu omega tri tabletu zalio sa čašom ekstrakta koncentrovanog povrća.

Za ručak sam pojeo šejk koji menja obrok i sredstvo za ubrzavanje metabolizma. Za večeru ću pojesti suplement kazeina (protein) sa cinkom i magnezijumom, posle čega idem u krevet.

Naredne nedelje, piću samo pilule i praškove pa samo na radnom stolu imam 11 različitih suplemenata koji treba da mi budu doručak, ručak, večera i užine.

Oni predstavljaju samo delić onoga što danas postaje veoma moćan biznis i zato ovakvom ‘dijetom’ pokušavam da otkrijem vrede li čemu.

Već mnoga istraživanja idu u prilog tome. Recimo, u junu ove godine studija sprovedena na Univerzitetu u Pitsburgu otkrila je da kombinacija multivitamina i antioksidanasa koju je napravila NASA produžava život laboratorijskim miševima u radioaktivnom okruženju za 80 odsto.

Glodari koji su jeli uobičajenu hranu imali su samo 30 odsto šanse da će dočekati sledeći obrok.

Međutim, kada suplement prestaje da bude dodatak, a postaje obrok za sebe?

Pilula kao obrok

Već prvog dana bio sam pomalo gladan kada sam umesto uobičajene kajgane i tosta doručkovao samo praškove.

Kada sam posetio prodavnicu suplemenata, nisam ni bio svestan koliko hemikalija nam je potrebno da bismo svakodnevno funkcionisali.

Pritom, stručnjaci tvrde da se većina njih može pronaći u normalnoj, dobro izbalansiranoj svakodnevnoj ishrani, pa suplementi većini ljudi uopšte nisu ni potrebni.

Postoje i oni koji misle drugačije i smatraju da je izbalansirana ishrana mit. Prema njihovom mišljenju, čak i čovek koji se trudi da jede što raznovrsniju ishranu i veliku količinu povrća, može patiti od nedostatka vitamina i minerala u organizmu.

Razlog za to je promenjen način uzgoja namirnica zbog kog je zemljište sve siromašnije prirodnom hranom za biljke.

Zato, kada sam pokušao da replikujem normalan doručak, odlučio sam se za proteinski šejk i omega 3 pilule koje menjaju jaja, riblje ulje i hleb. Zatim sam uzimao tablete na bazi kofeina koje su mi menjale kafu.

Do kraja dana bio sam ozbiljno gladan i to do te mere da se nisam mogao koncentrisati na posao.

Sve o čemu sam mogao da mislim je ručak. Međutim, dočekao me je još jedan šejk potpuno bezukusan, ali bogat proteinima.

Iako je moja fizička potreba za energijom, vitaminima i mineralima bila kratkotrajno zadovoljena, pećinski čovek u meni i dalje je čeznuo za obrokom.

Pomislio sam da zbog silne gladi neću moći ni da zaspim, a već mi se vrtelo i u glavi.

Umor

Iako je za nekog ko je na dijeti, a naročito ovako restriktivnoj, strašno da posmatra ukućane kako uživaju u sočnim i izdašnim obrocima dok ‘mezi’ pilule omega 3, takav način ishrane ima i jednu dobru stranu - ne morate pripremati obroke, niti prati sudove.

Do kraja drugog dana zapravo sam se radovao proteinskom šejku na bazi kazeina, a zatim srećan zaspao.

Buđenje, s druge strane, nije bilo ni malo lepo. Jedva sam ustao iz kreveta, popio dve kofeinske tablete i otišao da se istuširam.

Primetio sam da mi je bilo bolje već dok sam prao zube u kupatilu. Bio sam manje gladan nego prethodnog jutra i osećao sam se lagano.

U toku dana osećao sam se neobično energično, pretpostavljam zbog proteinskih šejkova.

Loša strana svega ovoga je što od kako sam izbacio normalnu hranu, nisam obavio veliku nuždu.

Lekar mi je rekao da je to zbog nedostatka vlakana i preporučio mi mleveno laneno seme, punu kašiku iste svakog jutra u vodi.

Vlakna vezuju vodu i nose je u creva što sprečava konstipaciju.

Voda i vitamini

Hidratacija mi je bila na zavidnom nivou, jer uz barem pola litra popijene vode, uzimam po čašu za svaku tabletu.

Međutim, novi problem bio je višak vitamina. (Da, dobro ste pročitali!)

Mislio sam da mogu da pijem istovremeno i vitamin C i multivitamin kompleks, ali je lekar rekao da je to previše.

Neko bi očekivao da je C vitamin dobar u što većim količinama, ali se ispostavilo da to iznosi neverovatnih 25 puta više od preporučene količine.

Simptomi preteranog unošenja vitamina C su relativno bezopasni – naduvanje, gasovi i potencijalno problematično varenje neko vreme. To se dešava zato što se sav višak izbacuje kroz creva iz organizma.

Takođe, dobar deo se luči kroz mokraću zbog čega izlučevine dobijaju narandžastu boju i težak miris.

Srećom, zbog 'predoziranja' vitaminom C, ne možete imati ozbiljnijih posledica, ali zato veći unos vitamina A, D, E i K, može da izaziva taloženje istih u jetri i masnom tkivu.

Previše vitamina A, na primer, može izazvati bolove u stomaku, povraćanje, pa čak i zamućen vid.

Zato je veoma važno da se prilikom svakog uzimanja suplemenata obratite svom lekaru.

Povratak na hranu

Bio sam zabrinut šta će mi se desiti kada se vratim na normalnu hranu. Tačno je da samo dve pilule omega tri sadrže iste količine kao file lososa i mnogo su jeftinije.

Međutim, svi kvaliteti koji potiču od prave hrane zapravo su ono što nas tera da se osećamo dobro.

Ako pokušate da joj odstranite i jedan od njenih kvaliteta: vitamine, vlakna, antioksidante, minerale, ukus, miris, boju, ona neće imati isti učinak.

Zato su suplementi prelazno rešenje – nešto što nam pruža samo delić onoga što već imamo u prirodi.

Tačno je, međutim, da veće štete ne može biti od „ishrane“ na bazi vitamina, ali pod uslovom da se za doziranje obratite lekaru.

Nastaviću da uzimam suplemente, ali samo onda kada znam da mojoj ishrani nešto nedostaje. Budućnost ishrane je i dalje u hrani, bar za sada“.

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: