Rak grlića materice - podmukli ubica

U Srbiji petina žena se odazove preventivnoj ginekološkoj kontroli, što je mali broj imajući u vidu da svakog dana četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna žena umre, pokazuju danas predstavljeni podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

11:51

Default images

Prema podacima Instituta, karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok u obolevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena u Srbiji.

U Srbiji se svake godine registruje oko 1.400 obolelih žena i u proseku 450 žena umre od karcinoma grlića materice, što Srbiju stavlja na drugo mesto u Evropi po stopi umiranja od te bolesti.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Institutu koja je organizovana povodom 8. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, najviše stope obolevanja od karcinoma grlića materice zabeležene su u Pčinjskom, Šumadijskom i Moravičkom okrugu.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da je prioritet u 2014. godini rano otkrivnaje raka grlića materice, kao i dojki i debelog creva.

Ona je ukazala na značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti, i dodala da je u Evropi smanjena stopa smrtnosti sa tri na 2,6 odsto.

Šefica Kancelarije za skrining raka pri Institutu "Batut" Verica Jovanović je istakla da žene od 25 do 64 godine koje žive u Srbiji imaju pravo i treba da budu obuhvaćene skriningom.

"Tokom 2012, 2013 godine, pozvano je 90.000 žena, a tek se svaka druga odazvala testiranju", rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da je plan da u 2014. godinu se oko 23 domova zdravlja dodatno uključi u skrining.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: