10 zabluda o aknama

Akne su česta pojava i većina ljudi ih iskusi bar jednom u toku života. Tokom godina čuli smo mnoštvo informacija i verovanja o uzrocima pojave akni, odnosno o tome šta ih sprečava.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

22:30

Default images

Pre nego što pokušate bilo šta da učinite kako biste ih se otarasili, važno je da razumete popularne mitove o ovom oboljenju. Pogledajte ovih deset mitova:

1. Vaša ishrana uzrokuje akne

Nije istina. Ovo je jedan od najpopularnijih mitova o aknama jer nikada nije naučno dokazan. Dok su neke namirnice poput čokolade i pomfrita, označene kao glavni krivci za dobijanje akni, nikada nismo dobili naučnu potvrdu ove teorije. Prema istraživanjima, bubuljici je potrebno 2-3 nedelje da stigne do površine kože. Potrebno je izvršiti još istraživanja kako bi se obezbedio naučni dokaz koji će dokazati direktnu vezu između ishrane i akni.

2. Češće umivanje pomaže u sprečavanju akni

Da je situacija tako jednostavna, sad ne biste čitali ovaj tekst. Preterano umivanje može još više isušiti i iziritirati kožu, što pogoršava stanje akni. Kada bubuljica nastane, vaši hormoni i geni se udružuju stvarajući mrtve ćelije koje se menšaju sa telesnom masnoćom i tako dolazi do zapušavanja pora. Ovo znači da se bubuljice i mitiseri stvaraju ispod površine kože, i nisu uzrokovane prljavštinom i nečistoćom. Umivajte se 2 puta dnevno mlakom vodom i blagim losionom.

3. Šminka uzrokuje nastanak akni

Korišćenje šminke može podstaći nastanak akni, ali se to može lako izbeći. Neki sastojci iz šminke su komedogeni i zatvaraju pore. Najbolje je koristiti proizvode koji nemaju takve sastojke i na kojima piše da su bez ulja. Takođe šminka koja sadrži salicilnu kiselinu, može samo goditi problematičnoj koži. Najvažnija stvar je da pred spavanje i vežbanja potpuno uklonite šminku sa lica.
4. Stres uzrokuje akne

Stres ne mora pod obavezno uticati na nastanak akni, ali stvara hormon kortizol koji aktivira lojne žlezde. Međutim, povećano lučenje masnoće ne vodi uvek ka stvaranju bubuljica i mitisera; koža vam jednostavno može biti samo masnija. U ovom slučaju, jedino rešenje je da se opustite i izbegavate stres.

5. Ceđenje bubuljica i mitisera pomaže

Ako ovo radite dobićete samo kratkoročno rešenje jer će bubuljice biti manje vidljive. Ono što zapravo radite je potiskivanje bakterije dublje u bubuljicu zbog čega će se ona duže zadržati na vašem licu. Bolje rešenje je da nanestete kremu sa benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom koja će ih brže zasušiti. Međutim, pre stavljanja bilo koje kreme konsultujte dermatologa.

6. Sunce pomaže

Iako nam sunce pomaže pri skrivanju bubuljica ono ih uopšte ne leči. Previše izlaganja sunčevim zracima isušuje i iritira kožu, ali vas i čini podložnijim raku kože, opekotinama i prevremenom starenju.

7. Akne imaju samo tinejdžeri

Tačno je da se akne najviše javljaju kod tinejžera ali ih oko 50% žena i 25% muškaraca dobije tokom života.
8. Seks uzrokuje akne

Hormon seksa, androgeni hormon se povezuje da slučajevima pojave akni. Međutim ne postoji nikakav naučni dokaz da seksualna aktvnost i masturbacija bilo kako utiču na ovo kožno oboljenje.

9. Akne su “samo akne”

Iako su akne učestalo kožno oboljenje, one imaju ozbilje posledice kada je reč o samopouzdanju. Neki oboleli pate od društvenih, emotivnih i mentalnih trauma, od kojih neke prerastaju u traumu. Postoje vrlo dobre terapije za lečenje umerenih slučajeva akni, a za one ozbiljnije pomoćiće vam dermatolog.

10. Akne se mogu izlečiti

Akne su stanje koje je kombinovano genetskim faktorima i hormonima i zato nikada u potpunosti ne mogu biti izlečene. Međutim one se mogu kontrolisati sa redovnom dnevnom rutinom i dokazanim lekovima.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net / Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net / Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: