Google X razvija dronove za krizne situacije

Amazon je pomrsio konce Googleu kada je kupio Twitch i najavio veliku borbu sa servisom YouTube, ali je ubrzo otkriveno i da Google ima nameru da otvori jedan front - tim stručnjaka Google X radi na svojim bespilotnim letelicama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

10:50

Default images

Kompanija koja već godinama razvija "samovozeće" automobile, potvrdila je da se bavi ambicioznim "Projektom Wing" i prevozom robe pomoću dronova.

Sve liči na ono što je prošle godine najavio prvi čovek Amazona Džef Bezos, ali Google X kaže da, iako je moguće da letelice prenose i robu, njihov fokus na humanitarnom aspektu.

Ideja je da se dronovi razvijani u "Projektu Wing" koriste za dostavljanje pomoći u ugroženim područjima, za snabdevanje spasilačkih timova u kriznim situacijama ili pomoć ugroženom stanovništvu.

"Sa samo nekoliko ovih letelica, mogli bismo da neprekidno opslužujemo i snabdevamo ljude u kritičnoj situacjiji", kaže član tima Google X Astro Teler za BBC.

Bespilotne letelice koje razvija Google ne razlikuju se mnogo od konkurencije, pokreću ih četiri propelera, raspon krila je oko 1,5 metara, a težina je oko osam kilograma. Zasad je maksimalna nosivost nepunih deset kilograma.

Motor se nalazi na prednjem delu, računar na zadnjem a tu su GPS, radio, više kamera, kao i brojni senzori.

Ovi dronovi robu isporučuju iz vazduha, što znači da se ne spuštaju na zemlju kao Amazonovi, već imaju sajlu.

Google veruje da bi bespilotne letelice mogle biti "bespilotnije" od konkurencije, odnosno da bi bile automatizovane po uzoru na Google automobile, a da bi čovek mogao da preuzme kontrolu u slučaju potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: