Kako mobilni i wireless utiču na biljke?

U 21. veku, svet velikim koracima napreduje u polju tehnologije, a život je gotovo nezamisliv bez Wi-Fia. Bežićni internet i ruteri koji emituju signal su svuda oko nas, a njihov uticaj na ljudski organizam još nije potpuno jasan. Utvrđeno je samo da biljke uginu u njihovoj blizini.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2013.

10:07

Default images

Eksperiment je pokazao da nevidljivi signali koje emituju mobilni telefoni i laptop računari mogu da naprave veliku štetu biljkama. U poslednjem eksperimentu učestvovala je grupa 15-godišnjih učenika.

Pet devojaka je spavalo sa mobilnim telefonima blizu glave. Sutradan su imale problem sa koncetracijom.

Danski informativni portal DR objavio je da, s obzirom na to da nisu mogli da prate moždanu aktivnost, počeli su da prate rast biljki koje se nalaze u blizini Wi-Fi rutera.

Šest biljaka sa cvetom je smešteno u sobu bez Wi-Fi rutera, a drugih šest u sobu s dva Wi-Fi rutera koji su emitovali signal kao dva mobilna. Eksperiment je trajao 12 dana. Većina cvetova, koja su se nalazila u sobi s ruterima, postalo je smeđe boje i biljke su uginule.

"Ovaj eksperiment je izazvao vrlo burnu raspravu u Danskoj o mogućim štetnim učincima mobilnih telefona i Wi-Fi opreme", rekla je Kim Horsevad, učiteljica biologije Hjalerup škole za ABC News.

Neki su izneli tezu da je cveće uvenulo jer uređaji emituju veliku toplotu, pa su se osušili.

Ova studija povećaće strah od Wi-Fi radijacije i mogla bi da bude okidač za to da roditelji i učitelji koji su pokrenuli kampanju protiv wireless rutera, dobiju bitku i oni ne budu instalirani u školama.

Istraživanje koje je urađeno pre tri godine u Holandiji pokazalo je da su wireless ruteri napravili štetu drveću koje je posađeno u njihovoj blizini. Listovi su se osušili i otpali.

Studiju je naručio i grad Alfen an den Rijn na zapadu Holandije pre pet godina, nakon što su zvaničnici otkrili neobjašnjive abnormalnosti na drveću koje je bilo izloženo radijaciji iz šest izvora.

Više od 70 posto drveća u urbanim sredinama imalo je iste simptome, lišće je opadalo i grane su se sušile. Drveće koje je bilo van ovog područja nije imalo ovakve simptome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: